Pápa

2013.03.20. 15:24

Kitekintés a világra - Szent Patrik napja a Tarczyban

Szent Patrik napjára hívnak a pápai Tarczy iskolába. Patrik személyéről annyit tudok, hogy az írek védőszentje, nemzeti ünnepük szimbolikus alakja.

Nagy Imre

De mit keres a kultusza a barokk kisvárosban? Érkezésemkor nagyban folyik a munka, több tanteremben kézműves foglalkozás keretében készülnek az alkalomra a díszek. Minden diákon zöld szemüveg, kezükben ugyancsak zöld színű szalagok, zászlók.

- Amikor intézményünk kéttannyelvű lett, elhatároztuk, hogy a nemzeti ünnepeken túl más országok ünnepeit is beépítjük az éves munkatervünkbe. Ezzel is szeretnénk kitekintést adni a gyerekeinknek, hogy máshol hogyan ünnepelnek bizonyos jeles napokat. Így esett a választás többek között Írország nemzeti ünnepére, a Szent Patrik-napra is. Az alkalmat a város fúvószenekarának részvétele is színesíti, és a gyerekek lelkesen készülnek, mert alapjában véve ez egy nagyon vidám ünnep - tájékoztatott Nagy Gabriella tanárnő, aki egyben tagja a zenekarnak is.

 

A kézműves foglalkozásokon természetesen a nappal kapcsolatos szimbólumok - háromlevelű lóhere, szivárvány, beszélgetés a koboldokról, nyaklánc készítése - szerepeltek, és a hagyományoknak megfelelően a zöld szín volt a domináns. Aztán az iskola aulájába vonultak a nebulók, ahol élvezhették a Horváth Adrián karnagy vezette fúvósok pattogó indulóit, és a karnagy humorát is, aki a gyerekcsapatot még arra is rávette, hogy hangban pótolják a zenekarból hiányzó tubát. Az előzetes tervek szerint az osztályok a fúvósok vezetésével az utcán vonultak volna fel, ám a közelgő esőfelhők ezt megakadályozták. Az indulók közt az utolsóra körbe is menetelték néhányszor az intézmény auláját a jókedvű kisdiákok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!