Pápa

2014.06.02. 19:01

Kapunyitás értékeinkre

Békás - Fizikailag is kinyitjuk az önkormányzat kapuját, hogy a hivatalos programok mellett valami más is legyen. De igazából az emberi szíveket próbáljuk kinyitni. Szükség van a közösségépítésre, meg arra, hogy felfedezzük, a köztünk élő emberi tehetség kincseket rejt.

Nagy Imre

Ezekkel a gondolatokkal köszöntötte a kapunyitogató, hagyományteremtő rendezvény résztvevőit Horváth János polgármester a közelmúltban tartott rendezvényen.  – Szeretném, ha a mai gyerekekhez, fiatalokhoz az az üzenet jutna el, hogy amit látnak, vagy átélnek, arra legyenek büszkék, a vendégeink pedig lássák meg mindennek a varázsát. Szükség van a régiek által is megélt közösségekre, mert ha ezek nincsenek, a nemzet is szétesik. Ez a legnagyobb üzenete a mai napnak – fogalmazott a település első embere.

A köszöntőket követően a békási Rédei-testvérek, Enikő és Áron kerámiáiból, valamint Vadász Ildikó szárazvirág-kompozícióiból nyílt kiállítás. Az anyagot a helyiek régi használati tárgyakkal egészítették ki. A rendezvényen fellépett gyermekdalaival a Mézengúzok zenekar, majd a mezőlaki Napsugár ugrókötél csoport, a mihályházi Rezeda néptáncegyüttes, a litéri Zöldág néptáncegyüttes, a kemenesszentpéteri Bíborvirág néptánccsoport, és a helyi asszonykórus színesítette a műsort. A harcművészeteket a Bakony Judo Klub képviselte, a gyerekeket pedig a Mozaik Bábszínház varázsolta el. Reidmár Linda és Ihász László kézműves alkotók bemutatót tartottak mesterségükből, a falu polgármestere nyuszisimogatót rendezett be, Horváth András és Hosszú László halászlét főzött, a helyi termelők pedig saját termékeiket tették közkinccsé. – Ha az emberek lelkét is megnyitjuk a szépségek iránt, nem fogjuk fel pesszimistán a hétköznapok szürkeségét sem. A szépség láttán mosolyogni kezdünk, és a kedvünk is jó lesz. Látva a nagyvárosok dübörgését, a nagy pénzek által növesztett rendezvénycsarnokokat, és hatalmas programokat, büszke vagyok arra, hogy miként a só megízesíti a kenyeret, egy ilyen kis közösség is megpezsdítheti a megye életét. Akár példa is lehet a miénk – fogalmazott Horváth János.



Az alkalomból a résztvevőket Mihalcsik Márta, a Nemzeti Művelődési Intézet  Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense is köszöntötte. Mint mondta, a békási Kapunyitogató egy országos rendezvénysorozat része, aminek az a célja, hogy megmutassa a helyi közösségeket, helyi értékeket. – Reméljük, hogy az induló közösségfejlesztő folyamat eredményeként felértékelődnek a helyi értékek, az emberek újra elkezdenek egymással beszélgetni, és összejárni – fogalmazott a megyei iroda munkatársa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!