Pápa

2016.02.22. 19:56

A nyugdíjbiztosítót akarta becsapni, lebukott

Pápa - Egy 55 éves férfi nem tudta becsapni a nyugdíjbiztosítót, ráadásul a csalásért pénzbüntetést kell fizetnie.

Mátételki András

A pápai férfi - akit korábban lopás miatt felfüggesztett börtönre ítéltek - 2010. december 28-án rokkantsági nyugdíj iránti kérelmet terjesztett elő az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság pápai nyugdíj-elbírálási osztályán. Valótlanul került a papírokra az, hogy a munkavégzésre irányuló jogviszonya és a rehabilitációs járulék folyósítása alatt nem dolgozott, továbbá táppénzt sem vett fel. Egy nappal később pedig aláírt egy olyan nyilatkozatot, amelyben az szerepelt, hogy 2006-ban megszűnt a munkaviszonya, és a rehabilitációs járulék megszüntetését követően semmilyen ellátásban nem részesül, valamint nem dolgozik, nem kap táppénzt és munkanélküli-járulékot.

Ezek alapján a biztosító 2011. január elejétől egy éven át havi 78 320 forintot utaltki a vádlottnak rokkantsági nyugdíj címén. A férfi számlájára ezen időszak alatt összesen egymillió forint került, valamint 2012 februárja és áprilisa között felvett 244 ezer forint rehabilitációs ellátást.

Csakhogy a férfi 2011 novemberének végén baleseti járadék iránti igényt jelentett be, mivel 2010. december 6-án a munkahelyén baleset érte. Az igazgatóság ezek után az addig kifizetett valamennyi összeget visszakövetelte tőle, továbbá csalás miatt feljelentették.

A Veszprémi Törvényszék nagyobb kárt okozó csalás bűntette miatt a férfit 100 ezer forint pénzbüntetéssel sújtotta, egyúttal megállapították, hogy bűnsegédként megvalósította a hamis magánokirat felhasználásának vétségét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!