Pápa

2016.04.18. 16:46

Életet menthet a láthatósági mellény!

Pápa - Zebrasétát tettek Az iskola rendőre elnevezésű program keretén belül a Szent István Római Katolikus Általános Iskola első osztályos tanulói.

Polgár Bettina

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes, a Pápai Rendőrkapitányság kiemelt megelőzési főelőadója lapunknak nyilatkozva elmondta, a tanév kezdetén már beszélgetett az intézmény első osztályos diákjaival a gyalogos közlekedés szabályairól, valamint arról, hogyan kell viselkedniük, ha utasként tartózkodnak egy autóban, vagy autóbuszon. Emellett fontosnak tartotta a gyakorlatban is átismételni ezeket a tudnivalókat.

– A zebraséta alkalmas arra, hogy tudatosítsa a kisdiákokban, amikor gyalogosan közlekednek, akkor bizony leselkednek rájuk veszélyek, de ezek elkerülhetők, ha betartják a közlekedési szabályokat. A gyermekeknek tudniuk kell: gyalogosan elsősorban a járdán közlekedhetnek. Hiába viselnek görkorcsolyát, vagy van náluk roller, ezek nem minősülnek járműnek, így ezekkel is csak a járdán szabad haladniuk. Ha pedig az úttesten kell átkelniük, fontos, hogy keressenek a közelben egy zebrát – hangsúlyozta Császárné Elek Veronika a zebraséta alkalmával elmélyített ismeretek kapcsán.

Fotó: Pápai Rendőrkapitányság

– A Szent István Római Katolikus Általános Iskola környékén szerencsére nagyon sok gyalogos-átkelőhely van, ezért a zebraséta során valamennyit felkerestük a gyerekekkel. Emellett megbeszéltük azt is, hogy nem szabad rögtön az úttestre lépni, hanem előtte körül kell nézni. Ezt minden zebrához érkezve megtettük, majd amikor láttuk, hogy nekünk elsőbbséget adva minden jármű megállt, csak akkor léptünk a gyalogos-átkelőhelyre és mentünk át az úttesten. Emellett útközben megfigyeltünk több közlekedési táblát is, melyekről szintén szót ejtettünk – adott áttekintést a prevenciós célt szolgáló programról a kiemelt megelőzési főelőadó.

Császárné Elek Veronika hozzátette, a zebraséta alatt a gyermekek viselték a fényvisszaverő elemeket is tartalmazó fehér baseballsapkát, amelyet a helyi önkormányzata készíttetett a tanév elején valamennyi pápai első osztályos kisdiáknak, valamint a fiatalok láthatósági mellényt is magukra öltöttek. Mint mondta, a gyermekek számára fontos, hogy minél fiatalabb korban megismerkedjenek a láthatóságot elősegítő eszközökkel, hiszen a fényvisszaverő csíkkal ellátott mellénynek életmentő szerepe lehet, ha valaki sötétben gyalogol vagy biciklizik lakott területen kívül.

– A tapasztalatok szerint a zebraséta nagy népszerűségnek örvend a diákok körében. Emellett rendkívül hasznos is, hiszen tudatosítani lehet általa, hogyan kell szabályosan közlekedni az úttesten. Ennek ellenére sajnos évről évre előfordul, hogy olyan közlekedési baleset jut a tudomásunkra, aminek az egyik részese fiatal- vagy gyermekkorú volt. Ők általában gyalog vagy biciklivel közlekedve válnak áldozattá. Az esetek egy részében pedig sajnos a baleset előidézői éppen azok a fiatalok, akik figyelmetlenül, vagy a láthatóságukat akadályozó valamiféle nagy tárgy takarásából lépnek az úttestre – mutatott rá a Pápai Rendőrkapitányság munkatársa.

Császárné Elek Veronika hozzáfűzte, a közelmúltban a pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola, továbbá a mezőlaki Arany János Általános Iskola kisdiákjaival tettek zebrasétát, májusban pedig majd a Tarczy Lajos Általános Iskola tanulói vesznek részt ugyanilyen prevenciós programon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!