Pápa

2016.06.22. 17:11

Öt napja rajtolt el a Mária-maraton

Pápa – Ultramaraton-futók és túrakerékpárosok teljesítik a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó 1300 kilométert június 18. és július 10. között. Városunkba ma délután érkezett a lelkes csapat, népművészeti műsorral fogadtuk őket.

Laskovics Márió

Az idén első alkalommal megvalósuló Mária Maraton ötödik napján érkezett Pápára az ultramaraton futókból és túrakerékpárosokból álló csapat. A kerékpárosok kicsivel 15 óra előtt futottak be, a futók valamivel 16 óra előtt. A Mária Út Közhasznú Egyesület szervezői hideg vízzel várták a csapatot. Pápa Város részéről pedig Áldozó Tamás polgármester mondott köszöntő beszédet, valamint népművészeti műsort adtak a város néptáncos növendékei. Pápáról holnap 9 órakor indulnak tovább Zircre, a Ciszterci Apátsághoz, útba ejtve Bakonybélt is, ahol a kerékpárosok a kolostorban déli imán vesznek részt a szerzetesekkel együtt.

Fotó: Laskovics Márió

- A Mária Maraton a Mária Úton zajlik, célkitűzése az, hogy az emberek szakadjanak ki a mindennapokból, és akkor talán olyan dolgokat vesznek észre, amiket addig nem. Talán azt is, hogy az Isten figyel ránk, meg hogy egyáltalán van. A célja az is, hogy rácsodálkozzunk arra, hogy van egy másik világ. Hogyha azzal találkozunk, akkor az emberekhez is máshogy viszonyulunk. És hogy miért futók és kerékpárosok? Mert mindkettő társadalma nagy, azonban őket nem lehet elvinni gyalogos zarándoklatra. És ha valaki egy ilyet végigcsinál, az nem ússza meg, hogy ne találkozzon a Jóistennel, ez a dolog lényege. – fogalmazott az egyedülálló eseményt életre hívó Mária Út Közhasznú Egyesület elnöke, Szabó Tamás. - Egy egymást nem ismerő csapat jött össze, mert meghirdettük és kiválasztottunk kerékpárosokat, a két futót pedig meghívtuk. Ők, mint a mai magyar társadalom, nem vallásos emberek. Azonban összerázódtak, segítik egymást, kezd lelki közösségé alakulni a csapat. Egy görög katolikus pap, Szabó István is teker velük, ő pedig végzi a dolgát, segíti őket lelkileg, mert ezt a nagy teljesítményt nem lehet megcsinálni a Jóisten nélkül. Például Csényén a keresztútnál a túravezető kérdésére elmesélhette Jézus történetét – mesélte az eddigi tapasztalatokról az elnök, aki maga is futott már osztrák és a mai szakaszon is. Szabó Tamás reméli, hogy a Mária Maraton annyira kinövi majd magát a következő években, hogy ez lesz a világ legnagyobb maratonja.

Áldozó Tamás beszédében azt kívánta a csapatnak, hogy gyűjtsenek annyi erőt és élményt ebből az útból, hogy jövőre még többeket tudjanak maguk mellé állítani, hogy megcsinálják ezt az elismerésre méltó zarándoklatot. - Remélem, hogy jövőre lesznek majd Pápáról is olyanok, akik csatlakoznak – hangsúlyozta a polgármester.

- Mi, kerékpárosok tizenketten vagyunk, fiúk-lányok, korosztályilag is vegyesen. A Mária Út Közhasznú Egyesület szervezi az ellátásunkat, a partnerszervezetek és -önkormányzatok és egyéb segítők révén az egyes állomásokon vannak a szállások és az étkezések – mondta el Somogyi Viktor, a kerékpárosok túravezetője. - Célunk a Mária Út és a zarándoklás népszerűsítése. Én azért vágtam bele, mert nagy kihívásnak láttam. Valamint jó alkalom arra, hogy az ember, kilépve a komfortzónájából, kicsit jobban megismerje magát. Ausztriában gyönyörűek a tájak, Magyarországon pedig fantasztikus, ahogy fogadnak minket a településeken. Sok helyen integetnek, hogy álljunk meg, adnak vizet, csokit, ez nagyon jó érzés – mondta el az eddigi pozitív tapasztalatait a túravezető. - Tavaly október óta zajlott az esemény szervezése, ami három részből állt össze. A Mária Út, a futók és a kerékpárosok részéről volt szerveződés – tudtuk meg Somogyi Viktortól.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!