Pápa

2014.03.26. 13:19

Ésszerű szempontok döntöttek a sporttámogatási rendszer kidolgozásánál

Pápa - Sajtótájékoztatón ismertette a dr. Áldozó Tamás polgármester a város sporttámogatási rendszerét a közelmúltban. A támogatási kérelmeknél az előzetesen kidolgozott bírálati szempontok döntöttek.

Nagy Imre

– Ilyen például, hogy a társasági adóra jogosult egyesületek számára az önrész biztosításában közreműködjünk. Azt is figyelembe veszi a bizottság, hogy az egyesületnek mekkora a taglétszáma, mekkora a saját bevétel, illetve az egy tagra jutó támogatás. Az is szerepel a szempontok közt, hogy miként aránylik a saját bevétel, a tagdíj és az önkormányzati támogatás összege egymáshoz. Hiszen az elég furcsa lenne, ha egy alacsony taglétszámú egyesület extra magas támogatást kapna. A 35 millió forintnyi önkormányzati támogatással szemben 53 781 542 forint volt az egyesületek által megfogalmazott igény. A támogatási összegből tehát az igények kétharmadát sikerült kielégíteni. Ennek az összegnek vannak új pályázói is, például a Pápai Úszó Sportegyesület, ami a korábbi években a Pápai Vízmű Zrt. által jutott működési forrásokhoz.

Az elbírálásnál fontosnak gondoltuk azt is, hogy a fogyatékkal élők sportjának a támogatására feltétlenül jusson pénz, így a Pápai Mozgássérültek Bástya Sportegyesülete természetesen most is támogatásban részesült. A Balla Diáksport Egyesület ezen a pályázati rendszeren kívül jutott 600 ezer forint támogatáshoz a polgármesteri keretből, hiszen ők máshonnan nem számíthatnak támogatásra. Versenyzőik viszont szinte minden évben eljutnak egy másik világrész versenyeire, ahol a magyar nemzeti színekben képviselik a várost is – mondta Áldozó Tamás, aki arról is beszámolt, hogy a legnagyobb támogatást a PELC kapta, 16 millió forinthoz jutott. A nagyobb támogatást kapott szervezetek közé tartozik a Pápai Kosárlabda Club, ők közel négymillió forintot kaptak.

- Kiemelném még az Elekthermax Vasas kézilabda szakosztályának 2,65 milliós, illetve a tenisz- és teke szakosztályának 2,5 milliós, valamint a z úszók 1,4 milliós támogatását. Összességében elmondható, hogy az egy egyesületi tagra jutó átlagos támogatás 17 829 forint. Tehát aki ma Pápán egyesületi keretek között sportol, és egyesülete pályázott, az átlagosan ennyi önkormányzati támogatáshoz jutott. A csatolt településrészeken működő egyesületek a részönkormányzatok lévő forrásokból kapnak támogatást. – fogalmazott a polgármester, aki cáfolta azt a hírt, hogy az önkormányzat a Mézeskalács utcai tornateremből „kirúgott” volna ott működő sportszervezetet. – Az az esemény következett be, hogy lejárt a határozott idejű bérleti szerződés. Ezért a helyiséget ismét meghirdettük, és ugyancsak határozott időre – mondta Áldozó Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!