bohózat pápán

2018.02.06. 19:44

Ismét nagy sikerrel pletykáltak

Az S. K. Társulat hat év után újra Neil Simon Pletyka című bohózatával ajándékozta meg a közönséget vasárnap a pápai Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében.

Laskovics Márió

A krimibohózatban az S. K. Társulat színészei és vendégszínészei örömjátékát, összehangoltságát láthatta a közönség Fotó: a szerző

Minek az embernek ellenség, ha vannak barátai? – szól a frappáns mondás, és milyen igaz! Neil Simon amerikai drámaíró bohózatában New York város alpolgármestere házassági évfordulóját ünnepli. A partira a szűk baráti kör, négy házaspár érkezik, ám a személyzet eltűnt, a feleségnek nyoma veszett, a házigazdát pedig rejtélyes baleset éri, senki sem tud semmi biztosat. A szenzációra mindig éhes, de a botránytól irtózó vendégek kénytelenek szembenézni a valósággal. A darab kriminek indul, és fergeteges komédia lesz belőle, amelyben a pletyka természetrajzán keresztül helyet kap az izgalom, a prűdség, a sznobság, a naivság, és természetesen a falrengető humor. Neil Simon sikerdarabja igazi örömjátékot kínál a benne szereplő színészeknek.

A darabban házaspárt alakító M. Varga Veronika és Szabó Szilárd a díszletek közt

Az S. K. Társulat épp a Pletykára készülve alakult 2011-ben a pápai amatőr színjátszás krémjéből, és a sikeres premier után döntöttek úgy, hogy a továbbiakban is együtt maradnak és minden évben új darabbal jelentkeznek. 2012 után most elővették, leporolták, és ismét nagy sikerrel adták elő a kétfelvonásos krimivígjátékot, a pápai közönség nagy örömére.

A darabot rendezőként is jegyző Nagy Imre (a képen a karaktere feleségét alakító Szabó Erikával) úgy fogalmazott, továbbra is a vígjáték áll a legjobban az S. K. Társulatnak

Szükség volt két új szereplőre, hiszen Tegyi Tibor 2014-es halála nagy űrt hagyott a társulatban is, illetve Gosztola István nem vállalta a szereplést. Helyettük a Szó és Kép Színpad két tagja, Csukárdi Sándor és Janus Norbert ugrott be, sajátos komikusi vénáikkal jól illeszkedtek be az összeszokott társulatba. A szereplők – M. Varga Veronika, Szabó Szilárd, Szabó Erika, Nagy Imre, László Katalin, Sz. Csepregi Ilona, Pozsgai Balázs, Sz. Juhász Klára – játéka jól összehangolt csapatmunkáról árulkodott. A színészek hangsúlyozták, hogy az eltelt idő jót tett az előadásnak, a szereplőkkel együtt értek a karakterek is.

– Közös döntés volt. Első nagy sikerünkkel ünnepeljük a társulat ötödik születésnapját, nagyon szeretjük ezt a darabot. Korábbi kamara-előadásainkon nem tudott mindenki szerepelni, itt viszont valamennyien színen vagyunk, méghozzá arányaiban hasonló nagyságrenddel – mondta el M. Varga Veronika az újbóli színrevitel okait.

A krimibohózatban az S. K. Társulat színészei és vendégszínészei örömjátékát, összehangoltságát láthatta a közönség Fotó: a szerző

– A darab keretein belül próbáltuk a karaktereket kis újdonságokkal ellátni. A rutin miatt talán másként élezzük ki a poénokat, másképp poentírozunk – tette hozzá Szabó Szilárd.

A darabot rendezőként is jegyző Nagy Imre megjegyezte, az elmúlt években sokat fejlődtek, korábbi darabjaikból szakmailag is tudtak merítkezni. Továbbra is a vígjáték áll nekik a legjobban, szeretik, ha nevet a közönség. Hat éve a szövegbeli poénokhoz igazították a mozgást, ezúttal pedig inkább a játék a fő. Mint mondta, ha más városok, vagy megfelelő nagyságú színpaddal rendelkező falvak igényt tartanak rá, szívesen elviszik a darabot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!