Pápa

2017.02.01. 20:10

Sport tagozatos időutazás

Pápa - Koncz Sándor, a Munkácsy iskola korábbi igazgatóhelyettese és testnevelője nyitotta ki legutóbb a családi fotótárat a Jókai Mór Városi Könyvtár (JMVK) Pápai családi fotóalbumok című rendezvénysorozatában.

Molnár Tímea

A „sport tagozatos" időutazás a személyes történetmesélésen túl számos várostörténeti érdekességgel is szolgált.A könyvtár tizedik alkalommal invitálta az érdeklődőket arra a programra, amely a modern technika alapjain a helyi értékek mélyen személyes bemutatására irányul.

A Szabó Rita könyvtáros által kezelt projekt keretein belül Huszár János vagy éppen Győry Endréné család- és élettörténetének kevésbé ismert fejezetei is megnyíltak a nagyközönség előtt. Régi fekete-fehér fotók nagy méretben a kivetítőn, személyes vallomások, néhol könnyes-nosztalgikus, máskor derűs-nevetős pillanatok sora a Pápai családi fotóalbumok, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend a látogatók körében.

A legutóbbi alkalmon, a Koncz família bemutatkozásán kiderült: Pápán a sport és az iskolai élet ismert alakja amerre csak néz a családjában, pedagógusokra tekint.

Szülei is a gyerekek okítását választották, felesége hozzá hasonlóan ugyancsak a Testnevelési Főiskolán (TF) végzett, két fiuk és kisebbik gyermekük választottja szintén erre a hivatásra adta a fejét, és az unokákat sem kell noszogatni azért, hogy a mozgás mellett tegyék le voksukat. Lapunk terjedelme a részletes családfabemutatást nem teszi lehetővé, a puszta felsorolás viszont messze nem méltó egy, a tartalmas, hasznos, a közjó számára értékeket képviselő élet mellett elkötelezett pálya bemutatásának, így hát szemezgetünk az elmondottakból.

A tanár úr életét befolyásoló tényezők között van édesapja korai halála, a fiatal Koncz Sándornak az érettségi előtti időszakban mutatta kemény arcát az élet. Nem volt mit tenni, teljesíteni kellett a soron következő feladatokat, egymást követte a sikeres matúra és a főiskolai felvételi, és a nagy családi veszteség után nem sokkal már a TF padjait koptatta a pápai, fiatal sportember. Koncz Sándor személyiségének és pedagógusi pályafutásának szilárd alapjait teremtették meg a főiskolai évek, sok sporttal, a magyar sportélet nagy alakjaival, élvonalbeli kézilabdakapusként való helytállással, és a kötelező tárgyak mellett választott mozgásformaként a néptánccal.

Az ismert pápai testnevelő és Misa mackó, az 1980-as moszkvai nyári olimpiai játékok kabalafigurája (balra) a Jókai Mór Városi Könyvtárban Fotó: Molnár Tímea

A dolgos élet aztán ott kezdődött, ahol minden elindult. Koncz Sándor visszatért Pápára, oda, ahol gyerekként Csapó tanár úr és Tóth Jóska bácsi formálták. Diákként az akkori püspöki (a jelenlegi Tarczy Lajos Általános Iskola elődje) és a Türr István Gimnázium, tanárként a Munkácsy (egykor III. számú) általános iskola tornatermében töltötte napjai nagy részét - emlékezett vissza az JMVK rendezvénysorozatának aktuális főszereplője. Érdekesség, hogy a pedagógusi pályafutása idejéből választott fotókon számos infrastrukturális beruházás is visszaköszönt: az iskolaudvaron kialakított jégpálya, a Spartacus-sporttelep, az új munkácsys tornaterem.

Nevek sorjáztak a történetek és a képek mellé, a sport- és diáktárs Gosztola István, Tóth Kálmán igazgató, a tanártársak, Oroszvári Péter, az ifjabb Tóth Kálmán, feltűntek a városban ismert sportemberek, futballisták, kézilabdások, sikert sikerre halmozó tanítványok. Koncz Sándor fotótára egy szinte véget nem érő utazás: az 1936-os olimpiai váltófutás magyarországi szakaszán az olimpiai fáklyával futó édesapjától kezdve a '90-es évek népszerű televíziós műsora, a Játék határok nélkül című produkcióban kiválóan szereplő pápai csapaton át az úszó-triatlonozó-táncoló, cserfes Koncz Lilla unokáig.

A táncos vonal a nagymamától ered, Koncz Sándor felesége, Ács Klára, a pápai közgazdasági szakközépiskola egykori testnevelő tanára a tornászmúlt után az iskolában maradt a ritmus, a dinamika, a hajlékonyság mellett, és országos sikerű produkciókat koreografált diákjainak.

A Testnevelési Főiskolán a néptáncba is belekóstolt Koncz Sándor Fotó: JMVK

A házaspár két fia, Sándor és János - vagy ahogyan édesapjuk szeretettel említette őket, Sanyika és Janóka - napjainkban a Weöres Sándor Általános Iskolában, illetve a Petőfi Sándor Gimnáziumban hozzák ki a legtöbbet diákjaikból, legyen szó kézilabdáról vagy éppen honvédelmi versenyről. János felesége, Hetti sikeres atlétamúlttal ugyancsak a Közgázban képviseli a családi színeket, Lilla mellett a két fiúunoka a labda elkötelezettje.

Még nem ejtettünk szót Misa mackóról: az 1980-as olimpia kabalafiguráját személyesen vásárolta Koncz Sándor Moszkvában, a játékok ideje alatt, amikor pápai tanártársaival a Luzsnyiki Stadionban nézőként adóztak a sport iránt szenvedélyüknek. Továbbá nem tértünk még ki a régi május elsejei, vagy a még régebbi tornaünnepélyek fotóira, egyiken például a Pápai Egyesített Labdarúgó Club (PELC) jelenlegi ügyvezetője, Tóth Péter, valamint az utánpótlás-neveléssel foglalkozó egyesület egyik trénere, Tóth Ferenc is látható.

Nehéz lehetett válogatni a családi fotótárból a könyvtári programra, és nem igazán könnyű befejező vonalat húzni az eseményről szóló beszámolónak sem. Mert színes, gazdag és szinte végtelen a Koncz család albuma, amelyben a képi világhoz mélyen emberi történetek kapcsolódnak, és a mesefolyamban is jobb lett volna inkább bent maradni, mint felocsúdni, amikor az előadó annyit mondott: Köszönöm a figyelmüket!"

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!