Pápakovácsi

2016.08.12. 17:35

Buli a völgykatlanban

Pápakovácsi - Tréfás vetélkedő, finom ételek, koncert, illetve tábortűz is színesítette az első alkalommal megszervezett Katlan Fesztivált.

Polgár Szilárd

- Négy évvel ezelőtt Pápakovácsiba, ebbe a csodálatos történelmi faluba költöztünk a családommal. Megszerveztük az első, batyus jellegű utcabálunkat, amelyre 15-20 fő jött el. Mivel időközben kinőttük az Ilona utcát, idén elhatároztuk, hogy keresünk egy szép történelmi helyszínt, így a Somogyi-Wallis-pince völgyére esett a választásunk, ahol megvalósult az első Katlan Fesztivál - mesélte mosolyogva a Naplónak Varga Beáta főszervező.

Varga Beáta mutatja a megújult Somogyi-pince bejáratát Fotó: Polgár Szilárd

Megtudtuk tőle, hogy a Somogyi grófok a XVIII. században építették a pápakovácsi kastélyt, amelynek a kiszolgáló létesítménye volt egy hatalmas, többjáratos borospince. A Somogyiak után a Wallis család sarjai lettek a tulajdonosok. A helybéli legendák szerint a pincerendszer a második világháborúban is fontos szerepet töltött be, hiszen erős és hatalmas tölgyfa ajtaja megvédte az orosz katonáktól az asszonyokat. - Az önkormányzat dolgozói két hétig azon munkálkodtak, hogy a pince bejáratát rendbe tegyék, és a völgyben is lenyírták a füvet. Sőt, ígéretet tettek arra is, hogy a történelmi pincére visszakerül az ajtó - mondta a főszervező.

A pápakovácsi Katlan Fesztiválnak öt csapat vicces vetélkedője adta meg a jó alaphangulatot. Finom étkek is készültek, volt sertésragu, langalló, kürtőskalács és több mázsa pogácsa. A rendezvényre még külföldről is érkeztek vendégek. A hangulatos völgykatlanban este a Dod-Jam zenekar kétórás koncertet adott. Éjszaka két méter magas tábortűz nyújtózott a csillagos ég felé, a tüzet többtucatnyian táncolták körbe, majd éjszakába nyúló beszélgetésekkel ért véget a fesztivál. Ám hajnalban nem mindenki tért haza, sokan sátrat vertek a színpad melletti pázsiton, és itt pihenték ki a tartalmas nap fáradalmait.

- Köszönjük Burghardt Ferenc polgármesternek a segítségét a helyszín biztosításában, Baracska Józsefnek és Nagy Szabolcsnak pedig azt, hogy oroszlánrészt vállaltak a völgy és a pince megújításában! Jövőre ugyanitt szeretnénk megrendezni a fesztivált - jegyezte meg Varga Beáta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!