Porva

2016.02.22. 18:28

Beszédes múlt őrzi az értékeket

Porva - Lajstromba veszünk minden olyan fellelhető értéket, amely alapvetően a települést hivatott képviselni - nyilatkozta Veinperlné Kovács Andrea, Porva polgármestere.

Kutasi Zsófia

Ezt a célt szolgálja a helyi értéktárbizottság, melyet a közelmúltban hoztak létre a településen. Veinperlné Kovács Andrea elmondta, a község múltja remek és gazdag kutatási terület, mely valóban beszédes, hiszen több mint kilencszáz éve lakott a falu.

- A bizottság felkutatja mindazon élőlények vonatkozásában a környezetünket, amelyek itt élnek, hiszen tudjuk, hogy jó néhány olyan
növény, amely védett, megtalálható a közigazgatási területünkön: erdeinkben nagy számban él a hóvirág, de megtalálható a patakpartokon a ciklámen, gyöngyvirág is - tudtuk meg a polgármestertől. Az állatvilág is gazdag ritka, védett egyedekben; a község határában otthonra találtak a hódok, illetve két gyurgyalag-kolónia fészkel a községben.

Porva, a főutca képe 1909-ből. Fontosak a helyi hagyományok
Fotó: archív

A biodiverzitás védelme mellett fontos szerepet kap a történelem és a hagyomány. A levéltári kutatások, valamint a helyi írásos történelmi visszatekintések alapján is megál-lapítható, hogy a Magas-Bakonyban, a Kőris-hegy lábánál fekvő Porva az évszádok során mindig aktív volt. Bizonyíték erre az is, hogy a pannonhalmi apátság levéltárában a mai napig őriznek porvai okleveleket. A közelmúlt történelmének feltárása érdekében beszélgetésre invitálták azokat a helyieket, akik még tudnak a régi szokásokról, ünnepekről, oktatásról, hagyományokról. - Öröm lenne, ha át tudnánk örökíteni a még velünk élő történelmet. Fontos, hogy ha lehet, a szokásokat visszahozzuk az utódok életébe, hiszen ezek olyan hihetetlen helyi értékek, amelyeket őrizni, ápolni kell, melyekből építkezni tudunk - hangsúlyozta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!