PR

2017.11.21. 05:00

Milyen a kényelmes és egészséges matrac? (x)

Ha matrac vásárlás előtt állunk, az a legjobb, ha alaposan utána járunk a dolognak, hogy mégis milyen matracot válasszunk. Egy rosszul kiválasztott matrac a későbbiekben sok álmatlan éjszakát és fáradt, hátfájós nappalt tud okozni.

Régebben még az a hír járta, hogy a legkeményebb matrac a legjobb, hiszen csak az képes megfelelően alátámasztani a gerincünket. Az igazság azonban az, hogy ez a beidegződött gondolat teljesen alap nélküli volt.

A kétezres év elején látott napvilágot egy olyan spanyol tanulmány, mely bemutatta azt, milyen matracon tudunk a legpihentetőbben aludni. Elvégeztek egy kísérletet, mely 3 hónapig tartott és több mint 300 derékfájással és hátfájással küzdő felnőtt ember vett részt.

A kísérlet eredménye pedig teljesen bebizonyította, hogy a legjobb matrac a félkemény matrac, hiszen ezzel lehet leghatékonyabban megakadályozni a hátfájást. Bebizonyosodott az is, hogy a félkemény matrac igazodik leghatékonyabban a gerinchajlatainkhoz.

Egy túlságosan kemény matrac pedig olyan nyomáspontokat képezhet a váll, derék és csípő részen, melyek képesek lesznek kórosan eldeformálni a gerincünket. A túlságosan puha matrac pedig nem képes megfelelően megtartani a deréktáji csigolyákat, ebbe az egész testünk teljesen bele fog süppedni.

Ennek pedig az a következménye, hogy nagyon túl terheli majd az idegeket és az ínakat, melyek a gerincoszlopban helyezkednek el.

A matracválasztás azonban nem ilyen egyszerű. Ez egy nagyon szubjektív dolog, melynél érdemes figyelembe venni a magasságunkat, a testalkatunkat, illetve az alvási szokásainkat is. Érdemes arra is odafigyelni, hogy volt-e már bármilyen egészségügyi bántalmunk, ez lehet akár porckopás, akár allergia is. A jó matrac azonban egy egészséges gerinctartást biztosít, időtálló és formatartó. Jól szellőzik, illetve megfelelő alvásklímát teremt.

Fontos tehát, hogy mindig a megfelelő minőségű matracot válasszuk ki, melyen garantáltan kipihenten fogunk ébredni reggel.

Címkék#matrac

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában