Hirdetés

2022.09.22. 22:00

ÉRZÉKEK DICSÉRETE – A SOMLÓ

Lehet bármi köze az ország legkisebb borvidékének a somlói galuskához? Vajon készítenek pezsgőt is a Badacsonyi-tanúhegyekhez hasonlóan 4-5 millió éve, vulkanikus kitörések nyomán keletkezett Somlói borvidéken? És érdemes annak is elindulni Veszprém megye nyugati szeglete felé, aki túrázni szeretne és nem borospincékben hűsölni?

Fotó: Nagy Gabor

Aki egyszer is járt ezen a vidéken, megízlelte a somlói borokat, barangolt a somlói hegytetőn, az nem kételkedik többé afelől, hogy a Somló valóban Isten „itt felejtett” kalapja. Az egykor írókat, költőket megihlető vidéken a híres juhfark, a kedvelt olaszrizling, hárslevelű és furmint mellett, az új telepítésű szőlők között Irsai Olivér, Cabernet Franc és a Cserszegi Fűszeres is megterem. A Somló azonban nem csak jó bor, szép táj és kiváló levegő. A Bakony nyugati szélén, magányos tanúhegyként a sík vidékbe emelkedő Somló-hegyre ugyanis érdemes kerékpárral, lóháton, vagy gyalogosan is útra kelni. Családok, aktív-, gasztro-, és borturisták számára éppúgy élményt nyújtanak a hegy bazalt harangjait, kápolnái, vagy épp a 2022-ben megújult, immáron 900 éves vár romjai, a hegy zegzugos útjai. Aki pedig több időt szeretne eltölteni a vidéken, ne hagyja ki a sci-fi filmek alkotóit is megihlető kráter, a szomszédos Ság-hegy felfedezését, és hagyjon egy kis időt a térségben található Kissomlóra is.

KÓSTOLJ BELE

A Somlót mesék és legendák szövik át. Az itt élő öregek még hallottak igaz meséket a somlai bornak köszönhető gyermekáldásról, királyokról és a hegy alján menedéket találó pálosokról… A reneszánszát Hamvas Béla írónak is köszönhető borvidéken a különleges helyek egyedi íz világú szőlőt és bort nevelnek. Adjunk egy kis időt magunknak arra, hogy elcsendesedve leüljünk a Margit kápolna tövében a hegy pohárnyi hűsítő levére, és élvezzük a napsütést. Épp így, ha a Taposókút mellett találunk árnyékos menedéket, megértjük, mit kedveltek már az Anjouk is e vidéken. A természet és az ember elválaszthatatlan kapcsolódása itt szinte kézzel fogható, zavartalan együttműködésük évszázadok óta a Somló sajátja. Épp annyi a természet, amennyi jólesik, és az ember geológiai lábnyoma sem több, mint amit a természet elvisel. Ha pedig Somló galuskát rendelünk, ne tévesszen meg bennünket a név… a helynek legfeljebb annyi köze van az édességhez, hogy mindegyik finom, nevét azonban nem innét eredezteti a desszert.

Utak és történetek

Bármely szándékkal jövünk is a Somlóra, érdemes a kirándulás kiindulópontjaként a 2022-ben megépült Somló Kapuja látogatóközpontot választanunk. Az infopont mellett büfé, a fogadóközpontban pedig térkép, kiadvány és túraötletek várják a látogatókat, hogy minél több rejtélyt fedezhessen fel a vulkanikus eredetű hegy bazaltmeredélyei, és a Provance-i hangulatot idéző pincék, kápolnák bejárása során.

A 432 méter magas vulkanikus tanúhegy látképét is meghatározó pincészeteket hangulatos utacskák övezte birtokok mentén fedezhetjük fel és kóstolhatjuk az ország legkisebb bortermő vidékének egyik legkarakteresebb, jellemzően fehérborait. A vulkanikus hegy, a talaj ásványi anyag összetétele annyira erős, hogy minden esetben meghatározza a somlai karakterét, helyenként felülírva a fajtajelleget is.

„A te utad, a te történeted!”

És, ha már adtunk a testnek, adjunk a léleknek is… A síkságból kiemelkedő Somló-hegy oldalából az ég felé nyújtózó kápolnák hatása talán azért is erősebb, mert azokat a teremtett világ, a természet öleli körbe, itt elcsendesedve könnyebben hallható Isten hangja is. A Margit kápolnától nyíló panoráma, az Ilona kápolna egyszerű tisztasága, vagy épp a Márton kápolna barátságossága békességre int, a természet ereje pedig jókedvre derít. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában