Hirdetés

2023.09.11. 06:35

Mozgásban a kreatív városok - Középpontban a kulturális örökség és a fenntarthatóság

A Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete (FTI-iASK) kilencedik alkalommal tartja meg éves, tudományos-szakmai konferenciáját.

A program a Kreatív város – Fenntartható vidék (Kraft) koncepcióhoz kapcsolódik. Az idén veszprémi helyszínnel megvalósuló esemény a kulturális örökség-alapú terület- és településfejlesztés témáját helyezi fókuszba. Kitér továbbá a kreatív-kulturális ágazat és az Európa Kulturális Fővárosa cím város- és vidékfejlesztési hatására, a kultúra és a társadalom 21. századi kihívásaira. A konferencia továbbá megismerteti a hallgatóságot a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által gondozott szakmai projektek eredményeivel. A konferencia nemzetközi szinten elismert előadókkal, hazai szakértőkkel előadások, kerekasztal-beszélgetések formájában járja körül az említett témákat. A konferencia kapcsolódik a 2023-as Kulturális Örökség Napjai (KÖN) rendezvényhez, így annak programkínálata méltó kulturális kiegészítője lesz a szakmai fórumnak. Az FTI-iASK történész kollégái veszprémi belvárosi sétát terveznek, így a vendégek a Kraft-módszertan megvalósításának egyik jó gyakorlatát élőben is megismerhetik.

A nyitónapon előadást tart Stefano Grimaz, az Udine-i Egyetem a katasztrófakockázatok csökkentésével és a rezilienciával foglalkozó UNESCO Tanszék vezetője, Charles Vörösmarty, a City University of New York hidrológus professzora és Daniel Brooks evolúcióbiológus.

A konferencia részeként szeptember 16-án (szombaton) ülésezik a Pannon Városok Szövetsége. Ennek keretében 9.00 órakor sor kerül a Pannon Városok Szövetségének elnöke cím átadására is, a címet Manninger Jenőtől, Keszthely város polgármesterétől Porga Gyula, Veszprém város polgármestere veszi át.

Az MTA VEAB Történettudományi Szakbizottsága együttműködésével, és a Veszprém-Balaton 2023. Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával valósul meg a rendezvény.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában