hirdetés

2021.09.15. 14:11

Így lendülj formába a meleg hónapok után

Nyáron mindig szabadabbnak érezhetjük magunkat. A nyaralás vagy a baráti, családi rendezvények során pedig amúgy sem szeretne koplalni senki. Ilyenkor könnyen előfordulhat, hogy felszalad egy pár kiló. A hőség miatt jó eséllyel egyébként is kevesebbet mozgunk, és több időt töltünk az árnyékos, klimatizált szobákban vagy éppen a vízparton napozva. Mit tehetünk mégis annak érdekében, hogy ne vesszen kárba a kitartó fogyókúra eredménye? Lentebb erre is kitérünk!

happy woman with sportswear pouring smoothie in glass near fruits

Milyen hatással van a hőség a szervezetünkre?

A nagy meleg az egészséges szervezetet is megterhelheti. A kánikula legnagyobb veszélyei közé tartozik például az ájulás, a napszúrás, a kiszáradás és a vízmérgezés is. Míg az első hármat talán nem sokaknak kell bemutatni, az utolsó viszonylag kevésbé ismert fogalom. A meleg hatására szervezetünk izzadással igyekszik hűteni magát, ami só- és vízvesztéshez vezet. Ezt szomjúsággal jelzi számunkra a testünk, így érthető módon igyekszünk is pótolni a hiányzó folyadékot. Csakhogy a túlzott vízbevitel is okozhat problémát.

Az elvesztett só pótlása nélkül vízmérgezés is kialakulhat. Ennek tünetei közé tartozik például:

  • a látászavar,
  • az izomgörcsök,
  • a fejfájás és hányinger,
  • a duzzadt kéz és lábfejek.
  • A negatív hatások mellett a fogyókúra szempontjából van egy igen pozitív hatása is a nyári melegnek. Ilyenkor ugyanis kevésbé kívánhatjuk az ételeket, ha pedig megéhezünk, előnyben részesíthetjük a könnyebb fogásokat. Biztosan észrevetted már, hogy a forró napokon jobban esik a friss zöldség és gyümölcs, mint a kiadós ételek. Ezek nemcsak a nap során elvesztett vitaminok és ásványi anyagok, hanem a folyadék pótlásában is segítenek.

    Hogyan tartsd meg a formád a legforróbb nyári időszakban is?

    Habár nem szabad túlzásba vinni, a vízfogyasztásra igenis fontos odafigyelni a nyári hőségben. Egy felnőtt ember átlagos napi folyadékigénye nagy melegben akár a három litert is elérheti. Erre a szervezeted egészsége és a megfelelő anyagcsere fenntartása érdekében is szükséged lesz.

    A mozgásról sem szabad teljesen lemondani. Ha a fogyókúra során már hozzászokott a szervezeted a rendszeres edzéshez, több szempontból is érdemes tartani magad a tervhez. Egyrészt hiányozni fog a mozgás, ami fokozott stressz vagy hangulatingadozások képében is megjelenhet. Másrészt pedig sokkal könnyebben formában maradhatsz, ha nyáron is beiktatsz legalább heti két-három edzést az időbeosztásodba. Ha nem bírod a hőséget, futás helyett menj például úszni, így rögtön két legyet üthetsz egy csapásra: az edzés is meglesz, és hűsíted is magad közben.

    Egyél minél több friss zöldséget és gyümölcsöt! Már csak azért is, mert a szezonjukban vannak tele a leginkább vitaminokkal. Mivel alacsony kalóriatartalmúak, szinte bármennyit fogyaszthatsz belőlük, de azért ne feledkezz meg az egészséges főétkezésekről sem! Szervezetünk megfelelő működéséhez szükség van fehérjére, szénhidrátra és zsírokra is. Válassz ezekből is diétás alternatívát, teljes kiőrlésű gabonaféléket, tengeri halakat, olajos magvakat!

    Ezekre mindenképp figyelj oda!

    Ne erőltesd túl magad!

    Már a hőség is épp elég terhet rak a szervezetünkre, ezért nem szabad túlfeszíteni a határainkat. Ha fogyókúrázol, semmiképp se koplalj, ugyanis könnyen elájulhatsz a melegben, ráadásul a célod sem éred el vele, hiszen szervezeted a tápanyaghiány hatására tartalékoló üzemmódba kapcsolhat.

    A mozgást is érdemes lehet kicsit visszafogni. Igyekezz a kora reggeli vagy esti órákban mozogni, amikor hűvösebb a levegő. Így csökkentheted a napszúrás és a tested túlhevülésének esélyét, ami egészségügyi problémákat okozhat.

    A táplálékkiegészítők is jól jönnek

    A legtöbben csak a megfázásos, téli időszakban gondolnak a vitaminok pótlására, de nyáron sem szabad megfeledkezni róluk. A zöldségek, gyümölcsök fogyasztásával fedezhető ugyan szervezetünk szükségleteinek egy része, de általában nem az egész.

    A leghasznosabb nyári vitaminok közé tartoznak az alábbiak:

  • C-vitamin: csökkenti a hőkiütés és a hőguta esélyét, valamint támogatja a szervezet védekező rendszerét.
  • E-vitamin: antioxidáns hatásának köszönhetően véd a káros UV sugárzástól, valamint jótékony hatással van a bőrre.
  • D-vitamin: a napsütés hatására kis mennyiségben a szervezetünk is termeli, mégis érdemes gondoskodni a pótlásáról. A sejtek kontrollálatlan növekedésének megakadályozásával csökkentheti például a rosszindulatú daganatok kialakulásának esélyét is.
  • A-vitamin: segít a melanóma, vagyis a bőrrák és a hiperpigmentálódás elleni küzdelemben, ami az erős napfény hatására is kialakulhat, illetve rosszabbodhat.
  • Annak érdekében, hogy fogyókúrád nyáron is sikeres legyen, fontos, hogy figyelj oda a szervezeted igényeire. Tarts mértéket, de ne csak az elfogyasztott ételek mennyiségét, hanem a mozgást illetően is! Ilyenkor sem kell lemondani az edzésről, de igyekezz olyan időszakot választani, amikor kicsit hűvösebb van, hogy megelőzd szervezeted túlterhelését.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában