hirdetés

2019.05.15. 15:05

Jövedelem kisokos személyi kölcsönökhöz

Amikor hitelt veszünk fel, mi – a kliens oldalon – gyakran arra törekednénk, hogy minél nagyobb összeghez jussunk hozzá. Ezzel szemben a bank lejjebb nyomná a hitelösszeget a garantált visszafizetés érdekében.

A bank biztonsága egyben az ügyfél biztonsága

A hitelért folyamodó fél fő szempontja általában az, hogy – minél több pénzből – megvalósíthassa aktuális célját. Lehet például a kölcsön indoka ház- vagy autóvásárlás, vagy éppen nyaraló építése egy telekre: ilyenkor sokszor nagy szükség van minden forintra.

Mivel ma már biztonságosak a bankkölcsönök és sok konstrukciónál komoly szabályozással limitálva van, mekkora törlesztőrészlettel terhelhetjük meg havonta magunkat, ezért kisebb a játéktér, mint néhány éve. Ez persze az ügyfélnek is jó, hiszen nem kerülhet olyan könnyen nehéz helyzetbe.

Több pénzzel több pénzt kapunk

De még mindig emelhetjük a lécet annak érdekében, hogy a lehető legnagyobb összeghez jussunk hozzá. Elsősorban azzal növeljük a bank bizalmát, ha magasabb fix bevételt mutatunk fel.

A személyi kölcsön esetében – amelynek keretében már a 10 milliós hitelösszeg is elérhető – csak a jövedelem dönt. Természetesen igazolnunk kell, hogy a pénzügyi helyzetünk stabil, és ennél fogva nem minden élethelyzetben juthatunk bankkölcsönhöz.

A bank az igényelhető összeg felső határát aszerint húzza meg, hogy milyen kamatozású a hitel. A gyakran változó kamatozású, azaz kevésbé kiszámítható lakáshitelek esetében kisebb lehet a havi törlesztő a jövedelmünkhöz viszonyítva, mint a fix kamatozású változatoknál.

Megjegyzendő, hiába létezik a változó kamatozású hiteleknél a kötelező JTM mutató mint irányadó, a bankok nem kötelesek az előírásban meghatározott hányaddal azonos törlesztőjű kölcsönt folyósítani.

A pénzintézetek többsége ennél óvatosabb, és csak a 35-40%-ig engedi a jövedelmet hiteltörlesztéssel terhelni. Érdemes minden lehetséges jövedelmünket beleszámolni és felmutatni – ez egy kis utánajárást igényel.

Hogy maximalizálhatjuk a hitelösszeget?

A legfontosabb, hogy minden aktuális hitel lehetőséget megnézzünk és okosan döntsünk. Nem szabad egy plakát alapján választani, hiszen nagyon eltérőek a kölcsön ajánlatok.

A másik opció arra, hogy több hitelhez jussunk, hogy adóstársat vonunk be. Ez egyébként elkerülhetetlen abban az esetben, ha egy bizonyos életkor felett vagyunk és kölcsönhöz szeretnénk jutni. Ám remek megoldás akkor is, ha a mi jövedelmünk nem elég egy kellően nagy összeghez, vagy éppen ahhoz, hogy a legjobb feltételekkel kapjuk meg a pénzt.

Ez segíthet abban az esetben is, ha mi nem tudjuk igazolni a jövedelmünket, vagy nem fogadják el teljes egészében, például mert KATÁ-s vállalkozók vagyunk. Időnként a közös hitelfelvétel teljesen egyértelmű, értelemszerű döntés, mivel például családként rendszerint együtt kérjük és együtt használjuk fel a hitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!