Veszprém

2021.06.03. 09:00

Múltba tekintő séta

Újra elindítja a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület vasárnap délutáni múltba tekintő sétáit.

Rimányi Zita

Az idei első alkalommal az érdeklődők a 215 éve született Ranolder János (1806-1875) veszprémi püspök nyomába eredhetnek Gy. Lovassy Klára helytörténeti kutatónak, az Építőipari Múzeum nyugalmazott igazgatójának a vezetésével. Június 6-án, vasárnap 15 órakor a Csolnoky Ferenc Kórház főbejáratánál (Kórház utca) lesz a gyülekező.

Ranolder János a jó püspök, aki Eötvös Károlyt idézve „nem csak kenyeret szaporított és hatalmas szőlőbirtokokat gondozott, hanem leánynevelő intézeteket is alapított”. Kettőt Veszprémben, egyet-egyet Pápán, Tapolcán, Keszthelyen, Kaposvárott, másfél millió arany forintot költve e nemes célra. Veszprémben készült el az első intézet, az Irgalmasok iskolája, majd 1860-ban az Angolkisasszonyok Intézete és temploma, amelynek átadásakor kikötötte, hogy a kis lánykák magyar tudást és nevelést kapjanak, ne németet.

A mintegy kétórás séta állomásai: a kórház főbejárata – Ranolder János életútja, szociális munkássága; alsóvárosi temető – Ranolder kripta, családja és kortársai; Megyeház tér – Erzsébet királyné koronázása és a magyar nőnevelés; Iskola utca – Angolkisasszonyok Intézetének és templomának építéstörténete; Ranolder tér – Irgalmasok Intézetének története; Óváros tér – vincés nővérek első iskolája; Szentháromság tér – Ranolder püspök lakhelye; Szent Mihály Székesegyház – a templom és altemplom ismertetése; Patak tér – az egykori Káptalani Jószágkormányzóság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!