zenei produkciókkal fűszerezve

2019.10.31. 11:00

Füred Gastro fesztivál: fókuszban a libaételek

A Szent Márton-napi hagyomány megidézése, így a libából készült ételek állnak a november 9-10. közötti Füred Gastro fesztivál középpontjában, amin tizenöt kiváló Balaton környéki étterem és borászat kínálatával, sokszínű kulturális programmal várják a szervezők az érdeklődőket.

Kovács Erika

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Balatonfüred önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezésben másodszor rendezik meg a Füred Gastro fesztivált, amelynek idén a közelgő Szent Márton-napi libahagyomány, a libából és belsőségeiből készült ételek állnak a fókuszában. Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászai, a Rizling Generáció Egyesület újbort kínál.

A séfek célja, hogy bemutassák a liba felhasználásának sokszínűségét, népszerűsítsék a fogyasztását. A liba a magyar gasztronómia egyik fő alapanyaga, ami 2012-től hungarikum.

- Hatalmas előnye – fogalmaz Csapody Balázs, a Pannon Gasztro Akadémia elnöke –, hogy az állat minden részét fel tudjuk használni, és változatosan lehet elkészíteni. Az egyik legízletesebb húsa van, mája kimagasló élményt ad. Minden libaétel más, kiváló hazai bort kíván maga mellé.

A fesztiválon a látványkonyha-színpadon három balatonfüredi étterem főzi-süti a libaételeket, a Vitorlás tér nagyszínpadán pedig egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók, amit szombaton 10 órakor a hazai gyerekközönség újdonsült kedvenceinek játékos produkciója indít. A Belvárosi Betyárok gyerekkoncertjét 11 óra 30 perctől Hangácsi Márton, majd 13 órától Szeder koncertje követi. 17 órától a brit muzsikus, Charlie Winston és az olasz nu-jazz formáció csapata, a Gabin lép fel, és Spanyolország egyik szuperprodukciója, a Che Sudaka is érkezik.

A fesztivál vasárnap 10 órakor a veszprémi Kabóca Bábszínházzal kezdődik, majd 13 órakor a Random Trip előadását lehet látni a nagyszínpadon.

A Füred Gastro szakmai partnere a Mol Nagyon Balaton és a Veszprém Európa kulturális fővárosa 2023.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!