mozdulj ki

2019.05.17. 16:40

Honvédelmi Nap és Kecskeköröm – Programtippek a hétvégére Veszprém megyében

Szombat

IV. Veszprémi Honvédelmi Nap

A IV. Veszprémi Honvédelmi Nap 18-án 9 órától a Török Ignác utcai Tanulmányi raktárnál. Az érdeklődők különböző technikai eszközöket, hagyományőrzőket és katonai bemutatókat is láthatnak majd ingyenes rendezvényen.

Programok:

9.00 Military Girls koncert

9.50 Köszöntők, a rendezvény megnyitása

10:00 Önkéntes területvédelmi tartalékosok katonai közelharc bemutatója

10:35 Magó Károly zászlós előadása: A roncskutatás módszertana és magyar roncskutatások külföldön

11:35 Önkéntes területvédelmi tartalékosok: katonai ellenőrző és áteresztő pont (EÁP) üzemeltetése bemutató

12:05 Második világháborús magyar hagyományőrző katonák alaki bemutatója

12:30 Katonai toborzás, a veszprémi Toborzóiroda előadása

13:05 Gaál Csaba nyugállományú repülő őrnagy: Mi-24-es harcihelikopter bemutatása

14:00 Kositzky Attila nyugállományú altábornagy előadása: A magyar katonai repülés története

14:45 Második világháborús magyar hagyományőrző katonák alaki bemutatója

15:10 202. Lövészhadosztály Szovjet Hagyományőrző Baráti Kör fegyverbemutatója

15:30 Légierő Zenekar koncertje

A Laczkó Dezső Múzeum militária gyűjteményének bemutatása Rainer Pál vezetésével: 11:30-12:00-ig valamint 15:00-15:30-ig.

A Laczkó Dezső Múzeum Közönségkapcsolati Osztálya a rendezvény ideje alatt „gyermeksarkot” üzemeltet, ahol katona TOTÓ-val várjuk az érdeklődőket.

A rendezvény ideje alatt 9:00 és 16:00 között számos korszak és nemzet katonai hagyományőrzőinek statikus bemutatói tekinthetőek meg.

Kecskeköröm Fesztivál 2019. Tihany

Tihanyban május 18. és 19. között rendezik meg a most már hagyományosnak számító Kecskeköröm fesztivált a Belső-tó partján.

Programok:

9.00-10.00 Nevezés és helyfoglalás a „ Magyaros ízek” pörköltfőző versenyre

9.00-12.00 Nordic Walking a Tihanyi-félszigeten, igény szerint nordic walking technika oktatással. Bejelentkezés szükséges a www.tihanysport.com/nordic-walking oldalon Túravezető: Marsó Sarolta okleveles Nordic Walking tréner.

10.00 Fülöp Ferenc labdarúgó emléktorna az Általános Iskola focipályáján

Ismét kapható lesz a mondából ismert eredeti “Tihanyi Kecskeköröm”

Honfoglalás kori program ( jurta állítás, viseletbemutató, íjászat, kelevéz dobás)

Moldvai, gyimesi, középkori és délszláv zenék az Ókőrős Trió előadásában

Papírsárkány készítés és bemutató

Toma és vidám Csapata meglepetésjátékai és megmérettetései, minden korosztálynak. Próbák szekérkerekes, falovacskás, és számos különleges hagyományos fajátékkal Mottó:” Élj játékosan, Vedd komolyan a Játékot! „

Régi korok emléke- körhinta

Májusfa mászás

13.30 Gyermek futóverseny a Belső tó partján ovis és kisiskolás korcsoport számára. Minden résztvevő rajtszámot, a befutóban pedig egyedi emblémázott érmet és lufit kap ajándékba. Futás után egy jóleső frissítőre szeretettel látjuk a gyermekeket. Az első három kislány és kisfiú külön díjazásban részesül.

14.00 A főzőverseny eredményhirdetése

16.00 Visszhang próba kisvonattal

16.30-18.00 Közösségi terepfutás a félszigeten felnőtteknek, gyakorlott és kezdő futók számára. Igény szerint közben futótechnika tanácsadás. A tervezett táv kb. 10 km, félúton és a „befutóban” frissítőt biztosítunk (víz, izoital, szőlőcukor, gyümölcs, és a kihagyhatatlan házi befutósüti). A közösségi futás vezetője: Marsó Barna okleveles triatlon és TRX szakedző.

17.00 Táncház a Belső-tó partján

Mádl Ferenc tér

15.00 A Tihanyi Bencés Fúvószenekar és a balatonfüredi Ferencsik János Ifjúsági Fúvószenekar koncertje

Könyvtári kézműves foglalkozás Pápán

A Jókai Mór Városi Könyvtár május 18-án, szombaton 10 órától tartandó kézműves programján virágcserépből bogarat készíthetnek az érdeklődők. A foglalkozást N-Luttenberger Anita könyvtáros vezeti.

Ismét megmozdul Aszófő

Aszófő Családi Napra várják a résztvevőket Aszófőre , május 18.-án, szombaton. Az egész napos szabadtéri, sport és kulturális, zenei rendezvény délelőtt 10 órától BringAszófő családi sportversennyel a Mozdulj két keréken és sétaprogrammal indul a település Kultúrháza elötti Dísztérről. Bármilyen keréken haladó járgánnyal lehet nevezni (gyermek és felnött kerékpár, tricikli, babamotor, babakocsi, görkorcsolya, roller, segway, kerekesszék) A fordulópont az örvényesi strandon, illetve a Huszár vendéglőnél lesz, hiszen onnan visszafelé is teljesítik a résztvevők a távot.

Délután zenés, szórakoztató programok csalogatják a közönséget a Kultúrház előtti rendezvénytérre. Kauker Ákos és Niki a házi fagylaltját kínálja az édesszájúaknak, 14 és 17 óra között Mentőöv címmel a Balatoni Vizi rendészet tart előadást a Balatonban való biztonságos fürdőzésről. Játszóház, gyöngyékszer készítés légvár, rendőrkutyás bemutató várja a családokat. Este látványos táncparádé, Mészáros Gyulával batyus bál zárja az egész napos programot. 13 órától a programok szüneteiben a Tiéd a Színpad c. programon keresztül a Color Teammel énekelhet együtt a közönség.

Éjszakai futás Balatonakaliban

Balatonakali Nightrun futama 2019. május 18-án. Ez egy bulifutam, nem verseny, nem időre megy, lehet jelmezben, megfestve, bulisan jönni. De a felelősségvállalási nyilatkozatot mindenkin `bevasaljuk`! A fejlámpa viselése erősen ajánlott! A futam ideje alatt természetesen egészségügyi személyzetet biztosítunk. Esőnap nincs. A szervezők a futam és az útvonal változtatási jogát fenntartják.

Program:

17:00 Rajtcsomag osztás -19:30- ig szigorúan át kell venni!

19:00 Gyermekfutam: 500 m a sétányon, a strand területén

19:30 Tombola sorsolás

20:00 Rajtol a bulifutam 5 km-en és 10 K-n

Nevezés és részéletek: redhotrun.hu

Kölyöknap Eplényben

Előgyereknap Eplényben a Kaland Hegyen, hiszen a gyerkőcök az elsők a családban!

Ingyenes gyerekjátékok, gyerekprogramok várnak, libegőzéssel és csodálatos kilátással megfűszerezve!

Gyertek el az egész családdal, nálunk nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek is ki tudnak kapcsolódni! Erről a friss levegő és a gyönyörű erdei környezet gondoskodik!

MÁJUS 19.

A ferences templomért asnak koncertet Pápán

Nyitott szívvel a zene világában címmel szerveznek jótékonysági koncertet a ferences templomban, annak felújításáért, május 19-én, vasárnap 18 órakor. A Nagytemplom kórusa mellett többen közreműködnek énekkel, hangszerrel.

Kecskeköröm Fesztivál 2019. Tihany (2.nap)

Tihanyban május 18. és 19. között rendezik meg a most már hagyományosnak számító Kecskeköröm fesztivált a Belső-tó partján.

15.00 V. Tavaszi Népzenei Találkozó (népdal, néptánc, tekerőlant, furulya) és Táncház a Mádl Ferenc téren.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!