tüzes programok

2018.06.21. 07:00

Veszprém megyében is fellobbannak a tüzek Szent Iván éjjelén

Idén is elérkeztünk az éve legrövidebb éjszakájához, Szent Iván éjjeléhez.

Természetesen Veszprém megyében is programokkal várják ezt a napot, többek között tűzkerékkel és csizmahajító versennyel várják szombaton az érdeklődőket.

Mi az a Szent Iván éj?

Szent Iván éjjele a június 23-áról 24-ére virradó időszakasz, amit a nyárközép éjszakájának hívnak. A nyári napfordulóhoz társítják, a sötétség az elmúlást, a fény megújulást jelentette.

A pogány világban nagy jelentősége volt, a nyárközépi tűzgyújtás a megtisztulást az újjászületést jelképezte. Különböző népszokásokat kapcsoltak hozzá: éjjel hatalmas örömtüzeket gyújtottak, amelyeket körbetáncoltak, égő faágakkal megkerülték a szántóföldeket a jövendő bő termés reményében vagy lángoló kereket gurítottak alá a dombokon.

Ekkor kezdődik a csillagászati nyár is.

Ha szeretnénk bekacsolódni az ünneplésbe, ezeken a településeken várnak minket:

Balatonfüred – Arács

Este nyolctól éjfélig várják az érdeklődőket a Hősök terén tánccal és zenével. Fellép a Kék Balaton Népdalkör, a Balatonfüredi Rézhúros Citera együttes, a Litéri Szárazság Néptáncegyüttes és a Koloska Senior Néptáncegyüttes. Evés-ivás batyus alapon!

Badacsonylábdihegy

16 órától Laci bácsi zenebőröndje hív közös zenélésre, majd Lábdi tündér és Lábdi kobold választás lesz. 17.30-tól Csillagászati előadást hallgathatunk és meteoritot is simogathatunk. Este fellép az Alternatív rock &roll/ rockabilly együttes, valamint Mikey Mandolin. Tűzugrással, csillagnézéssel és játékokkal várják az embereket.

Balatonakali

A Művelődési ház udvarán 17 órától határon túli magyar gyermekek mutatnak be néptáncot. 18-tól Memory Interoperett operett-nóta műsorát élvezhetjük, Zalay Lídia és Egri József közreműködésével.

19 órától zsonglőrjátszóház a Tűzkerék indításáig, közel 100 eszközzel a Kiállítóterem (Vasút tér 4.) zárt udvarában. Fél kilenctől kezdődik a Szent Iván éji tűzkerék görgetése, kísérése a falun keresztül a partig.

Juhannus Nap Veszprémben

Kolostorok és Kertek Rendezvénytér

17.30-tól 19.30-ig Kézműves foglalkozás gyerekeknek és szülőknek a Kabóca Bábszínház közreműködésével. 18 órától a Juhannus-napi események megnyitása. Emlékezés az Észt Köztársaság függetlenségének kikiáltására. A rendezvényt Rácz Nóra finnugor nyelvész nyitja meg. 18.15- tól III. Veszprémi Asszonycipelő verseny és III. Veszprémi Csizmahajító verseny.

A Jezsuita templomban fotókiállítást nézhetünk meg (légi felvételek) és autentikus zenéket hallgathatunk Észtországból. Este nyolc órától fáklyás menet indul a Kabóca Bábszínház művészeivel a Tiszteletbeli Finn Konzulátus (Villa Medici Hotel) elől, majd fél kilenckor máglyát égetnek a tavon. A máglyát Porga Gyula Veszprém VMJ Polgármestere gyújtja meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!