Programok

2013.06.19. 11:46

Látványos múltidéző várfesztivál

Hazai és külhonból érkező hagyományőrzőkkel, zászlóforgatókkal idézik meg a középkori várudvarok hangulatát a hétvégén a Palotta Fesztiválon.

Szabó Péter Dániel

Évek óta hagyomány már a Thuri-várban, hogy minden nyáron látványos rendezvénnyel mutatják be a látogatóknak a város jelképének számító épületegyüttes fénykorát. Nem lesz ez másképp idén sem, a kétnapos programot szombat délelőtt zenés felvonulással nyitják meg korhű történelmi viseletekben, majd középkori élőzenével, zászlóforgatókkal és tánccal folytatódik a műsor.

A szervezőktől megtudtuk, a rendezvényt külföldi vendégek teszik még színesebbé, Olaszországból és Szlovákiából is érkeznek ugyanis Várpalotára bajvívók, zászlóforgatók, kardkovácsok és zenészek, akik hazájuk középkori kultúráját mutatják be a közönségnek. Délután nemzetek vitézi próbája, kuruc-labanc előadás és hastánc látható, majd fellép többek között a Hollóének Hungarica Régizene együttes, a Musica Antiqua Slovaca zenekar, az est főműsora pedig a HunKun Dance táncegyüttes fergeteges előadása lesz.

A hagyományoknak megfelelően ezúttal is zenés felvonulással indul szombat délelőtt a program (Fotó: Szabó Péter Dániel)



Sötétedés után hangulatos élőzenés-fáklyás várbejáráson vehetnek részt a vendégek, majd Szentivánéji vigassággal zárul a nap.

Vasárnap néptánc előadással, hagyományőrző bemutatóval és a várpalotai városrészek játékos történelmi vetélkedőjével folytatódik a program, majd meseszínház és a Cserregők Néptáncegyüttes táncháza zárja a Palotta Fesztivált. A rendezvény részeként szombaton délután olasz-magyar hagyományőrző konferenciát is rendeznek a Thuri-várban, melynek témája: A hagyományőrzés szerepe a turisztikai promócióban és a helyi kisvállalkozások fejlesztésében. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!