Programok

2016.09.04. 14:30

Programok, rendezvények Veszprém megyében szeptember 5-től

Tudja meg, mi történik Veszprém megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények szeptember 5-től. Böngésszen és válogasson!

Munkatársainktól

OKTÓBER 1.

A város legnagyobb kékfestő terítője

Pápa – A Pápai Gróf Esterházy Károly Múzeum szervezésében októberben Családi napokat tartanak a Múzeumok őszi fesztiváljához kapcsolódva. Október 1-jén, szombaton 14 órától a múzeum kitelepül a Fő térre, ahol az intézmény profiljához kapcsolódó programokkal, foglalkozásokkal, kincskereséssel, játszóházakkal, tánccal és zenével várják az érdeklődőket, valamint megalkotják a város kék abroszát, a legnagyobb kékfestő terítőt.

SZEPTEMBER 24.

Bakancsos túra az ugodi kilátóhoz

Pápa – Szeptember 24-én tartja a Bakancsos Természetjárók Köre a harmadik gyalogtúráját az ugodi kilátóhoz. A csoport 10.05-kor indul a buszpályaudvar 15-ös kocsiállásáról. Ugodon leszállnak, felsétálnak a Szár hegyi kilátóhoz, a kilátónál szalonnát sütnek, majd vissza Ugodra. Visszaindulás 16.47-kor Ugodból.

Karitász nap Homokbödögén

Homokbödöge – Szeptember 24-én Karitász napot tartanak Homokbödögén, a Katolikus Karitász jubileumi évében. Az eseményhez gyalogos zarándoklat is kapcsolódik, amelyen a résztvevők közösen adnak hálát a Karitász 85 évéért, alapítója Mihalovics Zsigmond életéért, és az elmúlt évtizedek minden kegyelméért. A zarándokút célpontja Homokbödöge, Mihalovics Zsigmond szülőfaluja, ahol 11 órakor ünnepi köszöntő, „Karitász élet és jó gyakorlatok a Veszprémi Főegyházmegyében” és „A 85 éves Karitász mérföldkövei” címmel előadások, ebéd, a gyalogos zarándokok fogadása, játékos vetélkedő a Karitászról, játszóbusz és kiállítás szerepel a programban.  A római katolikus templomban 14 órakor Mihalovics Zsigmond életműve, 14.30-kor Szent Erzsébet litánia, 15 órakor ünnepi szentmise lesz, amelyet Erdő Péter bíboros mutat be, majd megáldja Mihalovics Zsigmond emléktábláját.

Kulturális Piknik

Pápakovácsi – A Háromhatár Kulturális és Sportegyesület első ízben rendezi meg Kulturális piknikjét szeptember 24-én 14-20 óra között a pápakovácsi Kastély Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola udvarán. 14 órakor kezdődik a rendezvény az egyesület elnökének és a falu polgármesterének beszédeivel, majd homokbödögei, lovászpatonai, noszlopi, devecseri, somlóvásárhelyi, malomsoki, nagydémi, pápasalamoni, takácsi, pápai civil egyesületek kulturális, főleg zenés-táncos műsorait láthatjuk. A gyerekeket kézműves foglalkozások, gyöngyfűzés, képkeretkészítés, valamint a Pápai Vakok és Gyengénlátók, és a Pápai Csillagász Szakkör interaktív bemutatói várják. Este vacsora és retró diszkó zárja a rendezvényt. A fellépők sora még bővülhet a szeptember 16-i jelentkezési határidőig.

Falunap búcsúval

Kisberzseny - Búcsúval egybekötött falunapot rendeznek szeptember 24-én a településen. A programok között szerepel főzés, motoros bemutató, operett és egyéb szórakoztató műsorok.

SZEPTEMBER 22.

Gyalogos zarándoklat az irgalmas szeretet kibontakozásáért

Sümeg, Celldömölk, Pápa, Homokbödöge – Szeptember 22-24 között gyalogos zarándoklat szervez a Katolikus Karitász az irgalmas szeretet kibontakozásáért a Sümeg – Celldömölk – Pápa - Homokbödöge útvonalon. A résztvevők közösen adnak hálát a Karitász 85 évéért, alapítója Mihalovics Zsigmond életéért, és az elmúlt évtizedek minden kegyelméért. A zarándokút célpontja Homokbödöge, Mihalovics Zsigmond szülőfaluja. A három napos, 85 kilométeres zarándoklat 22-én, 8 órakor indul a sümegi plébániatemplomtól. Jelentkezni 19-ig lehet a [email protected] e-mail címen. A szállás minden nap megoldott zarándokszálláson, egyszerű körülmények között. A zarándokok 12.30 körül érkeznek Homokbödögére, ahol bekapcsolódnak a Karitász programjaiba. 15 órakor ünnepi hálaadó szentmise lesz Erdő Péter bíboros vezetésével. Lehetőség van egynapos, 14 kilométeres zarándoklatra is becsatlakozni Pápán, a fő téri plébániatemplomnál 24-én 8 órakor. Előzetes jelentkezés nem szükséges.

SZEPTEMBER 21.

Előadás a keresztény társas kapcsolatokról

Pápa – A nyári szünet után folytatódik a Nyitott szívvel Isten tenyerén előadássorozat. A következő alkalom szeptember 21-én, szerdán 18.30-kor lesz az Aradi utcai Szent Benedek-templomban. Az alkalmon Hodász András atya tart előadást „A keresztény társas kapcsolatok” címmel. A szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

SZEPTEMBER 18.

Felszentelik az őrtornyot

Vigántpetend - A falunap szeptember 18-án 12.30-kor a katolikus templomban szentmisével kezdődik, majd átadják a Vigántpetendért emlékérmet, és fúvószenét játszik a Brass in the Five rézfúvóskvintett. Az öreg iskola udvarán lesz egyebek mellett közös főzés, az egyházközség értékeiből pedig kiállítás nyílik. Délután átadják, felszentelik, birtokba veszik a római őrtornyot. Az ünnepi vacsora házigazdája a Vigántpetend Jövőjéért Alapítvány.

SZEPTEMBER 17.

Streetball bajnokság

Pápa – A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szeptember 17-én, szombaton a Béke téren rendezi az Erzsébetvárosi napot, aminek keretében streetball bajnokságot is tartanak 9-12 óra között. A betonpályán megrendezett bajnokságra, amelyet a JMSZK és a Pápai Kosárlabda Club közösen szervez, három-négy fős csapatok jelentkezését várják.

Erzsébetvárosi nap

Pápa – A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szeptember 17-én, szombaton a Béke téren rendezi az Erzsébetvárosi napot. 8 órától főzőverseny a Gönczöl utcai játszótér fejlesztésére, 9 órától streetball bajnokság, golgotalátogatás, 10 órától ugrálóvár, családi vetélkedő szerepel a programban. Délután pónilovaglás, aszfaltrajzverseny, kézműves játszóház, rendőrségi és tűzoltó autó bemutató lesz. A színpadi műsorban fellépnek az Erzsébetvárosi óvodások, a Takácsi Tündérkert Interaktív Bábszínház, a Takácsi Zenestúdió, a Gráciák, a JMSZK Gyémántvirág Mazsorett Csoport, a Rebel Lion TSE, és Aradszky László, de lesz kis hercegnőválasztás is. A rendezvényt DJ Béci retro bulija zárja.

Lépcsőfutás

VESZPRÉM: A Veszprém Megyei Finn Egyesület lépcsőfutást/sétát szervez 10 órai kezdettel a Rovaniemi lépcsőn.

Erzsébetvárosi nap

PÁPA: Erzsébetvárosi nap 8 órától a Béke téren. 19.30-kor Aradszky László fellépése.

Méltón őrzik az író emlékét

Ukk - Rákosi Viktor-emléknapot tart a község szeptember 17-én, szombaton délelőtt 11 órától a művelődési házban, tudtuk meg Tötös Erzsébet szervezőtől. A község minden évben megemlékezik híres szülöttéről. Rákosi Viktor író, újságíró, humorista, országgyűlési képviselő Ukkon született 1860. szeptember 20-án. A helyiek emléktáblát állítottak a tiszteletére, emlékszobát rendeztek be, a községi könyvtár Rákosi Viktor nevét viseli. Az író emlékének ápolásába az iskolásokat is bevonják. Az irodalom iránt érdeklődő gyerekek színdarabbal készülnek a megemlékezésre. A település lakói az önkormányzat támogatásával utaznak Budapestre a Farkasréti temetőbe, ahol koszorút helyeznek el Rákosi Viktor sírján.

Kemence és napelemes kandeláberek

Nyárbúcsúztató kemenceavató partit tartanak a településen szeptember 17-én. Felállították a Széchenyi utca, művelődési ház és a Vackor Óvoda közötti szakaszon a napelemes kandelábereket, amelyek a gyalogátkelőhelyet világítják meg. Ezenkívül elkészült a belvárosi Piac- és rendezvény téren a város kemencéje. Id. Kurdi István, ifj. Kurdi István, Kurdi Tibor kőművesmesterek építették meg Sebestyén Géza építész tervei alapján. A kemence tartozékait Németh Péter kovácsmester készítette el. Valamennyien önzetlenül végezték munkájukat.  A kemence felavatását - Nyárbúcsúztató kemenceparti néven - rockfesztivál keretében tartják meg szeptember 17-én.

SZEPTEMBER 16.

Magyar Grafika

VESZPRÉM: Magyar Grafika 60 éves jubileumi vándorkiállításának megnyitója 17 órakor a megyei könyvtárban.

A svábok bejövetele

AJKA: A svábok bejövetele címmel könyvbemutató 17 órakor a Városi Múzeumban.

Szűcs István Miklós előadása

ZIRC: Szűcs István Miklós művészettörténeti előadása 18 órakor a Művelődési Házban.

SZEPTEMBER 15.

A hónap műtárgya

Pápa – A Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ „A hónap műtárgya” elnevezésű programja keretében kiállítás nyílik Tirnován Tamás szobrászművész, kő-szobrász restaurátor válogatott alkotásaiból a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ földszinti előterében. A kiállítás szeptember 15-től október 14-ig lesz megtekinthető.

Cser Zoltán előadása

Veszprém - Cser Zoltán tanár Megelőzés, gyógyítás, rehabilitáció a rábaközi tudók gyógyászatában című előadása 17 órától a Csolnoky Ferenc Kórház Csillag József előadótermében.

Kozma Imre előadása

Gyökerek és fények címmel Kozma Imre OH, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alapítójának előadása 15-én 17 órakor a Padányi iskolában.

Zenés esték

AJKA: Zenés esték magyar dalokkal 18 órakor a művelődési központ kiállítótermében. Az esten fellép Németh Csaba magánénekes és a Jubilate Női Kar.

SZEPTEMBER 14.

A száműzött Rákóczi

Pápa – Szeptember 14-én, szerdán a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében ingyenesen megtekinthető lesz a Nemzeti Kamara Színház „A száműzött Rákóczi” című előadása. A diák előadás 14.30-kor, a felnőtt előadás 18 órakor kezdődik. Információ és előzetes jelentkezés Baán Évánál a 20/211-7757-es telefonszámon.

Lakatos Orsolya szerzői estje

Lakatos Orsolya zongoraművész szerzői estje 18 órakor az MTA VEAB székházban.

Virágnyelven - az életünk

Virágnyelven - az életünk, S. Hatházi Sára selyemfestményekből álló kiállításának megnyitója 17 órakor az Agórában.

Író-olvasó találkozó

AJKA: Író-olvasó találkozó 17 órakor a művelődési központ kiállítótermében. Vendég: Szabó T. Anna és Dragomán György.

Múltunk képekben

HEREND: A Győri Balett Múltunk képekben című kiállításának megnyitója 14.30-kor a porcelánmúzeumben.

SZEPTEMBER 13.

Táplálkozás az őskorban

Múzeumi Szabadegyetem: Neolit diéta - Táplálkozás az őskorban címmel dr. Regenye Judit régész előadása 16.30-kor a Laczkó Dezső Múzeumban.

Test-lélek-szellem harmóniája

Dr. Papp Lajos szívsebész professzor előadása Test-lélek-szellem harmóniájának megőrzése címmel 17 órakor a Padányi iskolában.

Fülöp Lajos festőművész kiállítása

Fülöp Lajos festőművész retrospektív kiállításának megnyitója 17 órakor az egyetem aulájában.

SZEPTEMBER 12.

Egygitáros Minifesztivál

5. Egygitáros Minifesztivál a Pannon Egyetemen 12-15-én a B és J épület közötti egyetemi parkban (esőhelyszín: E kamara).

1956-ban

Várpalota 1956-ban című előadássorozat a helyi forradalmi események emlékére 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

SZEPTEMBER 11.

Bakancsos túra a Velencei-hegységbe

Pápa – Szeptember 11-én, vasárnap egész napos kirándulást szervez a Bakancsos Természetjárók Köre. Indulás 7 órakor a várkerti parkolóból, délelőtt megtekintik Ozora és Simontornya várát, délután pedig kb. 12 kilométeren gyalogtúráznak a Velencei-hegységben, a Pákozd – Ingó kövek - Sukoró - Csöpögő völgy - Barlang kút, Hurka-völgy - Bodza völgy - Angelika forrás - Likaskő - Kőfejtő - Gyapjaszsák útvonalon. Hazaérkezés 19.30 körül. A túrára jelentkezni a JMSZK gazdasági irodájában lehet.

Emlékkiállítás a WTC-ről

Pápa – Szeptember 11-én, vasárnap 15 órakor, a 2001. szeptember 11-i terrortámadás évfordulóján emlékkiállítás nyílik a New York-i World Trade Centerről „Szimbólummá vált ikertornyok, In Memoriam WTC and 9/11” címmel a Huszár Közösségi Ház II. emeleti nagytermében. A kiállítás október 14-ig lesz megtekinthető.

Pápai csülök, cicege és bor fesztivál az Esterházy-kastélyban

17 órakor operett és nóta műsor. 20 órakor a Budapest Bár koncertje.

Berhidai napok

ünnepi szentmise 10 órakor a Szent László Katolikus templomban. Vastag Tamás koncert 18.10 órakor.

SZEPTEMBER 10.

Gecsei XVI. Szüreti Fesztivál

Gecse – Szeptember 10-én tartja a falu önkormányzata a XVI. Szüreti Fesztivált, ami egyben a község falunapja is. - Délelőtt jelmezes felvonulással kezdődik, délután pedig a rendezvénysátorban változatos programok várják az érdeklődőket. A sztárvendég Sós Fecó és Hencsy lesz – tudtuk meg a polgármestertől, Istenes Gyulától. 6 órakor zenés ébresztővel veszi kezdetét a nap, majd 10 órakor szüreti felvonulás, 15 órától pedig színpadi műsorok szórakoztatják az érdeklődőket, akik láthatják Szórádi Árpád, a Gecsei Dallamvarázs Énekkar és a Vaszari Asszonykórus előadását, a Baráti Dalszínház operett műsorát, a kemeneshőgyészi Lesz Vigasz együttest, a Nefelejcs Nyugdíjasklub színjátszó csoport vidám műsorát, a felsőpatonyi Margaréta Népdalkör műsorát, a Cimbora Népdalkör Béke-Mierovo műsorát, Földes Jánost és népi zenekarát, a Kemenesmagasi citerazenekart, a Veszprém-Bakony Táncegyüttest, Papatyi-Tóth Tünde rock válogatását, Horváthné Hollenczer Anita előadását, és Sós Fecó és Hencsy előadását. Lesz tombolasorsolás és zárásként utcabál is.

Szobrászművész kiállítása a könyvtárban

Pápa – Szeptember 10-én, szombaton 17 órakor Ézsiás István, a Pápán tanult, nemzetközileg is elismert szobrászművész „Hommáge ā Marcel Duschamp” című kiállításának megnyitóját rendezik a Jókai Mór Városi Könyvtárban. A kiállítást megnyitja Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus. Az ingyenes programra mindenki szeretettel várnak.

Maskarás felvonulás

Litér - Hull a szilva a fáról... címmel szeptember 10-én hatodik alkalommal szervezik meg a szilvaünnepet Litéren. A rendezvény a település egyik hagyományos programja, melyet nemcsak a helyiek várnak, de az erre az alkalomra Litérre érkező vendégek is. A szilvaünnep délután három órakor hagyományőrző táncos-maskarás felvonulással kezdődik. A litéri és környékbeli táncosok, énekesek, Németh Dénessel és zenekarával együtt a művelődési háztól indulva vonulnak végig a falun. Több helyszínen megállnak - Kovács Kikiék, Kiss Lászlóék portájánál, a református templom előtti téren, a termelői piacnál -, ahol gyermek és felnőtt táncegyüttesek adnak műsort. Délután fél hatkor játékos vetélkedő lesz a betakarítás és a szüret jegyében, este hét órakor pedig táncmulatság kezdődik tánctanítással. A programban szilvás gombócot és szilvás süteményeket lehet kóstolni.

Kiscsillag a kompon

Tihany - Szeptember 10-én az autentikus hazai alterrock legfényesebb csillaga, a Kiscsillag ragyog majd a balatoni éjszakában - Tihanytól Szántódig.

Futóverseny

Sümeg - Sümeg Trail elnevezéssel első alkalommal hirdet futóverenyt a Térségi Vállalkozók Egyesülete szeptember 10-én délelőtt tíz órakor. A résztvevők három táv közül választhatnak. A legrövidebb szakasz 1,4 kilométer, a leghosszabb 21 kilométer. A futók a Szent István térről indulnak. A kísérőknek és az érdeklődőknek szűrővizsgálatokat és sportos programokat szerveznek. Gergely Éva zumbával, Farkas Bernadett pilates, Böröndy Erzsébet meridiántornával, Szalai Ilona jógával várja a vendégeket.

Balogh József-emléktorna

Pápa – Szeptember 10-én rendezik meg hetedik alkalommal a Balogh József-emléktornát a városi sportcsarnokban a Pápai Kosárlabda Club (PKC) és a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ közös szervezésében. A klub korábbi elnökére emlékezve ismét négy kosárlabdacsapat csap össze az ingyenes eseményen. 9.30-kor a Motax Pápa KC a Szombathelyi Egyetem SE-vel mérkőzik, majd 11-kor lesz a megnyitó, 11.30-kor a Hévíz KC küzd meg a SMAFC-vel. A harmadik helyért 15.30-től, az első helyért 18 órától játszanak.

Zenés fesztivál a városligetben

Ajka - A városliget és strandparkoló területén szerveznek zenés programot Liget feszt néven szeptember 10-én, szombaton délután öt órától hajnalig. Az ingyenes rendezvényen fellép az Irigy Hónaljmirigy, a TNT zenekar, DJ DyBoy, DJ Bárány Attila, DJ X-Play, DJ Lendon.

SZEPTEMBER 9.

Pápai Családi Fotóalbumok

Pápa – Szeptember 9-én, 18 órakor kerül sor a Jókai Mór Városi Könyvtár Pápai Családi Fotóalbumok elnevezésű sorozatának hetedik rendezvényére a könyvtár előadótermében, amelyen Kiss Albertné Holeczky Éva férje és saját tanító dinasztiájának másfél évszázadára tekint vissza, és Németbánya értéktárának kincseit mutatja be.

Háromnapos ünnepi program

Berhida - Huszonnegyedik alkalommal szervezik meg a Berhidai napokat szeptember 9-11. között. A rendezvényt Pergő Margit polgármester nyitja meg szeptember 9-én 17 órakor a Bezerédi téren. A kultúrházban Tóth Zoltán Berhida a drón szemével című kiállítása nyílik szeptember 9-én 19.15 órakor, Pászti György fotóművész mond megnyitót.

A szűzanyát ünneplik

Veszprémfajsz - Mária-napi áhítatot tartanak szeptember 9-én, pénteken 18 órától a helyi római katolikus templomban. A tizennegyedszer megszervezett ünnepségen fellép a veszprémi Cholnoky Nyugdíjasklub, a Veszprémi Kolping Család Egyesület, a tótvázsonyi és nagyvázsonyi kórusok mellett a helyi német nemzetiségi dalkör. A programot szeretetvendségség zárja a helyi kultúrházban.

Csillagos tanévkezdés

Ajka - Az Úrkúti Csillagászati Klub tanévnyitó foglalkozást tart szeptember 9-én, pénteken este hat órakor a Csók utcai Babucsa civil házban. A rendezvényen Ivanics-Rieger Klaudia előadást tart a csillagok születéséről, életéről és haláláról.

SZEPTEMBER 8.

Tanévkezdés könnyedén

Sümeg - Suri Irén pszichológus, családterapeuta, pszichodrámavezető interaktív előadást tart szeptember 8-án, csütörtökön délután öt órakor a Kisfaludy Sándor Művelődési Központban az iskolakezdés nehézségeiről és a gyermekek támogatásának lehetőségeiről.

SZEPTEMBER 7.

Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivál

Pápa – Szeptember 7-11 között rendezik idén a Pápai Csülök-, Cicege- és Borfesztivált az Esterházy-kastély udvarán, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ szervezésében. A változatos színpadi programok kíséretében a hazai történelmi borvidékek borai, és az ízletes pálinkák mellé cicegéket, csülökételeket kóstolhatnak az érdeklődők. A faházak szerdától péntekig 17-24 óra között, szombat-vasárnap 15-24 óra között tartanak nyitva. A színpadon a fő műsorszám pénteken a Republic koncertje, szombaton a Magyar Állami Népi Együttes műsora, vasárnap pedig a Budapest Bár koncertje lesz.

Georg Spöttle a Pápai Polgári Körben

Pápa – A Pápai Polgári Kör következő összejövetelét szeptember 7-én, szerdán 18 órakor tartja a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színháztermében. A kör vendége ezúttal Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő lesz. A migrációval és annak következményeivel foglalkozó fórumra szeretettel várnak mindenkit.

SZEPTEMBER 5.

Rendezvények

Várpalota: Várpalotai Családfakutatók köre – Darnai Zsuzsanna Családfakutatástól a könyvírásig című előadása 5-én 17 órakor a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!