Púder Nélkül

2012.01.23. 06:17

Kegyetlen és borzalmas

Február elején Münchenben a Szépművészeti Múzeumban a női méltóságért és az infibuláció, az afrikai nők rituális genitális csonkítása ellen szerveznek rendezvénysorozatot és tárlatot, amelynek emblémájaként Gonda Zoltán debreceni festőművész alkotását fogadták el a szervezők. A tárlat február 5-én nyílik.

Gombás Gabriella

Az Interneten fedezte fel Gonda Zoltán művészetét Isabel Henriques főszervező, aki levelében felkérte a művészt a munkára. Elkészült a kép s a művész következő gondolatokat fűzte hozzá. „Minden emberi lénynek joga van az élethez, az oktatáshoz és a testi épséghez. Alkotásom címe Egy szomorú nap. Szeretném kifejezni, hogy a gyermek olyan, mint egy gyenge és gyönyörű virág, amelyet meg kell védeni a bajtól.” Azóta ezrével készültek a plakátok, emblémák, meghívók, nagyméretű nyomatok és  képeslapok, azt hirdetve, fogjunk össze, csatlakozzunk a mozgalomhoz valamennyien.

A testem az enyém című művészeti mozgalom célja hogy felhívja a figyelmet a nők genitális csonkításának szokására és az ezzel járó súlyos testi és lelki sérülésekre. A világ művészeit bátorították, vegyék fel a harcot a brutális szokás ellen, a művészet erejével harcoljanak a nők szabadságjogaiért. A világ számos országából sok-sok alkotás érkezett a felhívásra, melyek eladásából kívánják támogatni, segíteni az afrikai országokban szokásos rituális csonkítások elleni küzdelmet.

A nők megcsonkítása  Egyiptomban, Szudánban, Etiópiában és Maliban a legelterjedtebb, ahol a nők 80-97 százaléka esett át ezen a szörnyű beavatkozáson. A műtétnek a legjobb indulattal sem nevezhető, minden érzéstelenítés nélkül végzett beavatkozást többnyire képzetlen emberek végzik, akik ebből a borzalomból megélnek, környezetükben megbecsülésnek is örvendenek. Ezt az elrettentő beavatkozást nem csak Afrika országaiban végzik, muszlim közösségekben áldozatául esnek a kislányok.

A Female gential mutilation (FGM) a női genitális csonkításnak három fő típusa van:

1. a legkisebb beavatkozás az úgynevezett Sunna-műtét, ilyenkor a csikló testét borító bőrt távolítják el.
2. a csikló és a kisajkak teljes kimetszése
3. a legdurvább beavatkozás az úgynevezett infibuláció, amikor a teljes csiklót, a kisajkakat és a nagyajkak középső részét vágják ki, sőt a hüvely nyílását össze is varrják oly módon, hogy egy pici nyíláson a vizelet, egy másikon pedig a menstruációs vér távozni tudjon.

Forrás: mindennapi.blog.hu, gondazoltan.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!