Púder Nélkül

2011.10.13. 06:42

Beteljesült álmok

Színek és különleges formák. Némelyik rajz többdimenziósnak látszik. Alkotójuk, Szajkóné Szilvási Renáta meglepődött, amikor ezt mondták neki. Örömöt akar szerezni rajzaival.

Horváth Éva

A Dubniczay-palota udvarán állította fel a paravánokat, s arra tűzte fel egymástól gyökeresen eltérő, színes rajzait. Szajkóné Szilvási Renáta mégis arra volt a legbüszkébb, hogy a megnyitón kilencéves lánya, Vivi zongorán a magyar népmeséket játszotta.

A rajzolás is egy családi program során ötlött fel benne. Korábban is rajzolt, de az másolás volt, nem önálló munka. Amikor húsvétkor Dobogókőre utaztak a családdal, útközben meglódult a fantáziája. Papír, filctoll mindig van a keze ügyében, ezért, amit fejben látott, azonnal lerajzolta. Különös formák öltöttek testet munkája nyomán, egyik a másik után  akkor még csak egy színben.

Júniusban elhatározta, hogy elmegy a gyökereihez, anyai nagymamája erdélyi rokonaihoz. Bár kifejezetten kérte, hogy ne forgassák fel miatta a család életét, éljék ugyanúgy napjaikat, mint egyébként, ez a kérése nem teljesült. Óriási szeretetet, gondoskodást kapott, az utazás során pedig csodálatos tájakkal találkozhatott. Mindez megerősítette, s ösztönzést adott az újabb rajzokhoz, de már színekkel dolgozva. Egymás után kerültek ki keze alól a változatos  képek. Egy hozzáértő azt mondta neki: úgy látszik, bekapcsolt a jobb agyféltekéje is, ezáltal lettek ilyenek a képek. A három dimenzióra ő maga sem tudja a választ, hiszen gondolkodás nélkül alakítja a formákat, váltogatja a színeket.

Diákkorában - s néhány évig még később is - verset mondott. Az utóbbi években a zene és a tánc érdekli igazán. Most pedig jött a rajzolás. Szabadon, semmit és senkit nem utánozva, ahogy szíve, lelke diktálja. Azt nem szereti, ha rajzait a mandalákhoz hasonlítják. A mandala szimmetrikus meditációs kép. Alapelemei a geometrikus formák, a kör, a négyzet és a többi sokszög. A mandalanézés, -rajzolás elterjedt formája a meditációnak, segíti a koncentrációt, harmonizál, kiegyensúlyoz, pihenteti a szellemet, az érzelmeket lecsendesíti. Reni rajzai nem a mandala szabályai szerint készülnek, de sokakat gyönyörködtetnek. Mondták már neki: energiát is adnak rajzai. Ha ez így van, szívesen rajzol másoknak is. Boldog attól, hogy megálmodta: egyszer a Dubniczay-palotában állíthat ki. Az udvarig már eljutott.

 

Reni egyébként éli a kétgyermekes anyák életét, a 12 éves Balázst és a 9 éves Vivit viszi iskolába, külön programokra, segíti férje munkáját, amikor szükség van rá. Olykor elutazik húgaihoz Pákozdra vagy Budapestre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!