Rendőrségi

2011.01.15. 08:00

Az ajkai lakásmaffia többeket tett földönfutóvá

Többen földönfutóvá váltak, mert az ajkai lakásmaffia néven elhíresült társaság fondorlatos módon kicsalta tőlük az otthonukat. Az ügyben két megyénkbeli ügyvéd is a vádlottak padjára került. A perben született döntés nem jogerős.

Mátételki András

Az ítélet indoklásából kiderült, hogy a vádlottak egymással baráti, rokoni kapcsolatban álltak, kivéve a két érintett ügyvédet. A csalássorozat 2002-re nyúlik vissza, amikor az első rendű vádlott, az ajkai K. Csaba (40) felkereste sümegi otthonában G. I.-t, akit rábeszélt arra, hogy adja el neki a háza felét 400 ezer forintért. A vádlott korábban G.-nének is ugyanennyit ajánlott fel az ingatlan másik feléért, melyet meg is szerzett tőle. A szerződést megkötötték az amúgy 1,7 milliót érő házra, ám a pénzt a sértett nem kapta meg. A vádlott későbbi fizetés ígéretével hitegette, de a vételár megfizetése eleve sem állt szándékában.

K. Csaba és felesége, a harmadrendű vádlott, K. Csabáné (36) kihasználta, hogy az ajkai N. L.-nének alkoholproblémai vannak, így könnyen rávették arra, hogy adja el nekik otthona felét 2,5 millió forintért. Az adásvételi szerződésben valótlanul az is szerepelt, hogy a vevő az aláíráskor megkapta a kialkudott összeget. Ezt követően a vádlottak folyamatosan itatták az asszonyt, így azt is elérték, hogy a háza másik felét cserélje el rokonuk  az ügy negyedrendű vádlottja, H. Anna  pacsai házára, amelyről azt állították, hogy az is ér 2,5 milliót. A nő látatlanban ebbe is belement, ám a helyszínen megdöbbentő látvány fogadta: az összkomfortosnak ígért otthon helyett egy romos, lakhatatlan épület állt.  Ő is elvesztette a 8 milliót érő otthonát, amin a csalók, akár a többi ilyen módon megszerzett ingatlanon, hamarosan túladtak. 
 


A csaló páros egy évvel később egy anyagi gondokkal küszködő nyírádi férfit, illetve volt feleségét felkereste avval, hogy megvennék tőlük kétmillióért a házukat. Az eladókat azzal hitegették, hogy három héten belül fizetnek, mivel saját lakásukra szoc.polt. vesznek fel a banktól. Szavukat ezúttal sem tartották be, ugyanakkor a nevükre került a hajlék  értéke hárommillió forint volt.
 
Ugyanebben az évben K. Csaba és a vele közeli kapcsolatban lévő másodrendű vádlott, K. Mónika (29), aki szintén Ajkán lakott, azzal a mesével állított be egy magánéleti és alkoholgondokkal küszködő férfihez, hogy segítenek neki feleséget keresni. Ez után lépett színre K. Csabáné  akiről K. Csaba azt állította, hogy a húga , mint leendő feleség, akinek nemsokára nevére is került a szakértői vélemény szerint 7 milliót érő ingatlan. A frigy azonban nem jött létre, a sértett nemsokára utcára került...
 
K. Csaba és K. Mónika 2004 tavaszán ismét egy alkoholbeteget nézett ki magának Ajkán. Neki eltartási szerződést ígértek, amibe belement a súlyosan beteg, azóta már elhunyt férfi  ő lakása felét vesztette el.
 
Fél évvel később K. Csabáné és az ötödrendű vádlott, G. Szilvia (36) egy másik férfinek eltartási szerződést ajánlott fel annak fejében, hogy tapolcai házának a felét írja át a nevükre. Az illető ebbe beleegyezett, ám egy idő után rájött, hogy alaposan becsapták  az ígéretekből nem teljesült semmi , ezért a bíróságon felbontotta az életjáradéki szerződést, így  bár némi anyagi veszteség érte  megmaradt az ötmilliós háza.
 
Viszont odalett az ajkai K. E. második emeleti lakása, akit K. Csaba és K. Mónika az utcán szólított le, s elvitték magukkal szórakozni. Végül a csalók G. I.-től korábban már megszerzett sümegi otthonában kötöttek ki, ahol tovább itatták a barátjukat. Sikerült őt rávenni egy bonyolult csere , majd tartási szerződésre, aminek a vége ugyanaz lett, mint a korábbi estekben: megszerezték a szerződéseket gyakorlatilag soha el nem olvasó (!) károsultaktól az otthonukat. 
 


Egy alkalommal a csaló házaspár megszólította Ajka belvárosában a munkanélküli J. I.-t azzal, hogy K. Mónikának nagyon tetszik a férfi, szeretne vele megismerkedni. Innen az út újból Sümegre vezetett, ahol két napon át folyamatosan itatták a soron következő áldozatukat, akinek a nő felajánlotta, hogy házasságot kötne vele. A nőnek annyira sikerült elcsavarnia leendő vőlegénye fejét, hogy a lakása felét elajándékozta neki. A vádlottak számításába azonban hiba csúszott, mert a földhivatalban nem jegyezték be K. Mónika tulajdonjogát, neve csak a széljegyzetben került rá a hivatalos papírra.
 
Az akkor már évek óta a megszerzett ingatlanok értékesítéséből élő csalók 2005. novemberében egy magányos, alkoholista férfira vetették ki a hálójukat Ajkán, akinek bemutattak egy Mária keresztnevű nőt azzal, hogy ő lenne a feleségjelölt. Azt kérték tőle, hogy cserélje el Móra Ferenc utcai lakását leendő párja családi házára úgy, hogy még kap négymillió forintot. A beígért csereszerződésből adásvételi szerződés lett  a férfi a kisebbik szobára holtig tartó haszonélvezeti jogot kapott. Vevői a mai napig egy fillért sem fizettek neki, szerencséjére azonban K. Mónika tulajdonjoga ebben az esetben is csak széljegyként szerepelt az ingatlan-nyilvántartásban.
 
A Veszprémi Városi Bíróság, dr. Solymosi István vezette büntető tanács többrendbeli csalás büntette, valamint közokirat- és magánokirat-hamisítás büntette és vétsége miatt K. Csabát négy év nyolc hónap, K. Mónikát és K. Csabánét 3-3 évi börtönbüntetésre ítélte. Elhangzott a múlt heti tárgyaláson, hogy a vádlottak bűnszövetségben követték el tettüket. A bűnügyben kisebb szerepeket vállaló további társaikat egy évtől másfél évig terjedő szabadságvesztéssel büntették, de annak végrehajtását a bíróság  egy kivétellel  több évre felfüggesztette.


A két megyei, 62 és 64 éves ügyvéd 75 ezer, illetve 80 ezer forintos pénzbüntetést kapott magánokirat-hamisítás vétsége miatt, mert az adásvételi szerződésekben foglaltak szerint a szerződés megkötésekor előttük kellett volna átadni a kialkudott pénzt, de ez a valóságban mégsem így történt. A károsultak jó része azóta hajléktalanná vált. A bíróság a büntetések kiszabása mellett kötelezte a vádlottakat az okozott károk megtérítésére, továbbá több vádlottal szemben vagyonelkobzást is alkalmazott.
 Az ügyész tudomásul vette a döntést, míg a vádlottak valamennyien felmentésért fellebbeztek. A per végére várhatóan a megyei bíróság tesz pontot hónapok múlva.

Azért húzódott el az eljárás évekig, mert a szövevényes ügy kibogozása, az otthonukat elvesztett károsultak felkutatása a rendőrségnek sok idejét vette igénybe. A nem mindennapi bűnügyet a veszprémi bíróság korábbi elnöke hónapokon át tárgyalta, majd váratlanul elhunyt, így az ügyet újból kellett kezdeni, melyet a most eljáró tanács egy év alatt fejezett be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!