Rendőrségi

2011.03.18. 17:21

Ittas kegyetlenkedő

Somlóvecse - Kegyetlenül bánt a sokszor a pohár fenekére néző férfi a vele egy fedél alatt élő édesanyjával. A jogerős döntés szerint két évre börtönbe került. A korábban már életveszélyt okozó testi sértésért három és fél évre ítélt G. István 2008 elején feltételes kedvezménnyel szabadult.

Mátételki András

A vádlott és édesanyja között rossz volt a viszony, mert tavalyelőtt februárban a 88 éves asszony a devecseri családsegítő központ segítségét kérte a kettejük közti kapcsolat rendezésére. Az egyik délelőtt két hölgy jelent meg a somlóvecsei háznál, ahol G. Istvánnal szerettek volna beszélni. A 62 éves ittas férfi nem tudott magához térni, ám amikor a két nő éppen készült elmenni, váratlanul megjelent az udvaron, és számon kérte az idegenek jövetelét. Ezután a keverék kutyáját a két nőre uszította. Szerencsére az eb elfutott.
 
Amikor a vádlott ütésre emelte a kezét, a Devecserből érkezett hölgyek jobbnak látták, ha beugranak a kocsijukba. Csakhogy a férfi utánuk lépett, s egyikük kezét megragadta, hogy ne tudja a kocsi ajtaját becsukni. Ezt kiabálta: "Ti innen most el nem mentek!" A másik hölgy azonban visszavágott: Hagyja békén a kolléganőt, különben rendőrt hívunk! Az agresszív férfi hátrébb lépett, amit kihasználtak a családgondozók, s elhajtottak a háztól.

Egy hónappal később az esti órákban az ittas vádlott minden ok nélkül bántalmazta édesanyját. Rángatta, lökdöste, majd kitépte a segélyhívót és a telefonvezetékét a falból, illetve megrongálta a kapucsengőt, miközben ezt kiabálta: "Nem telefonálsz innen te sehová, mert mindenkinek csak panaszkodol!" Az anya menekülni próbált a lakásból, de fia nem engedte ki, sőt a földre lökte. Amikor az idős nő megpróbált felállni, fia ráugrott, s rátérdelt a hátára. Az idős sértett hiába igyekezett kiszabadulni, G. Lajos többször a földhöz nyomta az arcát, illetve megrugdosta.

Az ítélet indoklásában szerepel, hogy a pszichiáter szerint a vádlott krónikus alkoholista. A tárgyaláson a vádlott tagadta bűnösségét, hogy ő valaha is bántotta volna az anyját, nem uszított kutyát a családsegítőkre, akiktől a személyi igazolványukat kérte el, mert azt hitte, hogy tolvajok. Hozzátette: anyja maga rántotta ki a telefonvezetéket a falból, mert abban kapaszkodott meg... A "színes" foltok azért vannak rajta, mert bármihez hozzáér, megkékül a keze. Az ajkai bíróság nem fogadta el a védekezését, hanem bűnösnek mondták ki közfeladatot ellátó személy elleni erőszak, személyi szabadság megsértésének bűntettében és testi sértés vétségében. Mindhárom tettét különös visszaesőként követte el. A férfit a bíróság két év börtönre ítélte. A megyei bíróság a közelmúltban helybenhagyta a döntést.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!