Rendőrségi

2011.06.08. 10:08

Elfogták a pesterzsébeti sorozatrablót

Budapest - Elfogta a rendőrség a pesterzsébeti sorozatrablót; a férfi - egy héttel börtönbüntetéséből szabadulva - május közepén kirabolt egy zálogházat, majd június elején egy héten belül ugyanazt a patikát kétszer is – közölte Nyerges Béla, a BRFK rablási osztályának alezredese szerdán.

MTI

Nyerges Béla elmondta: a 30 éves férfi mindhárom bűncselekményt beismerte, tettéért a tavaly hatályba lépett, úgynevezett három csapás törvény miatt 20 év szabadságvesztésre számíthat - mondta az alezredes a  sajtótájékoztatón. A rablót patikusok segítségével sikerült elfogni. A gyógyszertári dolgozók a menekülő rabló után eredtek,  üldözésébe járókelők is bekapcsolódtak, volt, aki autóval követte a rablót. A hattagúra duzzadt csoport folyamatos kapcsolatban volt a kerületi rendőrökkel, akik így tudták, hogy a férfi átöltözött, és már nem egy fehér színű kapucnis felsőt viselő elkövetőt kell keresniük, hanem egy fekete pólóban lévőt. A rablót végül néhány utcával arrébb elfogták, megtalálták nála a zsákmányolt pénzt és a bűncselekményhez használt játékfegyvert is - mondta Nyerges Béla.       Az alezredes ismertetése szerint a vagyon elleni bűncselekmények miatt korábban elítélt, szabadságvesztéséből szabadult férfi azt mondta: munkahelye, jövedelme nem volt, a rablások során szerzett pénzt ugyanakkor kocsmákban  elitta és eljátszotta.
   
Nyerges Béla arra is felhívta a figyelmet, a férfi nem tudta, hogy 20 év szabadságvesztésre számíthat, úgy vélte, hogy 2-3 év szabadságvesztést szabnak ki rá. Az alezredes felidézte: az úgynevezett három csapás törvénye miatt az ilyen esetekben a büntetési tétel felső határának kétszeresét kell kiszabnia a bíróságnak. Példaként említette, hogy az idén eddig elfogott öt sorozatrabló közül az a gyanúsított, akit kilenc bank kirablásával gyanúsítanak, 30 évre számíthat, mert esetében a sorozatbeliség mellett az is számít, hogy a bűncselekményeket jelentős értékre követte el.
   
Beszámolt arról is, hogy az idén az év első hónapjában mintegy 30 százalékkal csökkent a rablások száma a fővárosban az előző év hasonló időszakához képest; idén már 37 elkövetőt elfogtak, 82 rablást bizonyítottak rájuk.     A mostani eset kapcsán Nyerges Béla megerősítette: azt tanácsolják a rablások áldozatainak, hogy ne tanúsítsanak ellenállást fegyveres rablás esetén, de számos más módon segíthetik a rendőrség munkáját. Szerinte a pesterzsébeti rabló elfogását is az segítette elő, hogy korábban azt tanácsolták a patikusoknak: ne legyenek félénkek, a tettes távozása után menjenek ki az utcára és kérjenek segítséget. A járókelők is helyesen jártak el, amikor nem próbálták meg feltartóztatni a rablót, hanem pusztán követték őt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!