SÉTA

2012.08.25. 07:08

Rapzene tiszta szívből

Kislőd - A fiatalok körében országszerte kedvelt Hősök zenekar frontembere, Baranyai „Eckü” Dániel volt pénteken a SÉTA-tábor vendége. A nyilvános interjúfelvétel során az ifjú diákújságírók a fesztiválok kulisszatitkairól éppúgy hallhattak, mint Fluor Tomi csipkelődős daláról és a közösségi portálok hatékony alkalmazásáról.

Szabó Péter Dániel

Az elmúlt tizenegy évben amatőr középiskolai csapatból az ország egyik legismertebb zenekara lett a Hősök. Milyen volt belülről megélni, hogy sok más bandával/előadóval ellentétben nem állt mögöttetek tehetős mecénás, saját erőből mégis eljutottatok a hazai élvonalba?

- Ma is jól emlékszem, a veszprémi Ipari szakközépiskolában alakult meg a csapat még 2001-ben. Belső indíttatás volt számunkra a rapzene, s kitartó, hosszú folyamat eredménye az a pozíció, amit mostanra elértünk. Minden jelentős hazai fesztiválon zenélünk, rádiók és tévék játsszák a dalainkat. A legfontosabb azonban, hogy a Hősök négy tagja (Brash, Mentha, Joeker és Eckü - a szerző) most is jó barátságban van, azaz nem a pénzről szól elsősorban a banda, s ezért működhet mindez igazán. Szeptember 8-án egyébként újabb mérföldkőhöz érkezik a zenekar, hiszen bekerültünk azon 10 magyar csapat közé, akik a közmédia napján közösen játszhatják el három-három dalukat a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával, ráadásul komoly publicitást is kap a rendezvény. Azért is büszkék vagyunk minderre, mert a stílusunk alapvetően nem változott tíz év alatt, inkább a zenei közeg alakult át körülöttünk. Közhelyes, de igaz, mi továbbra is ugyanazok a srácok vagyunk, csak épp többen kíváncsiak ránk. Megosztjuk egymás között a feladatokat, a hip-hopra egyébként is jellemző ez a fajta „csináld magad-attitűd”. Van, aki a videókért és fotókért felel, akad, aki a zenéket írja, míg például én a zenekar menedzselését végzem.

- Ha már szóba kerültek a fesztiválok. Sok fiatalt érdekel, hogy zenészként mennyiben más részt venni a nagy nyári fesztiválokon, milyen a hangulat a színpadok mögötti, elzárt területen?

- Idén két nagy nyári fesztiválon, a soproni VOLT-on és a Szigeten is részt vehettünk a hivatalos nyitás előtti nap monstre rendezvényén. Sopronban a huszadik születésnapját ünneplő fesztet köszöntöttük rengeteg hazai zenésztársunk társaságában, míg a fővárosban a Magyar Dal Napja koncertsorozathoz csatlakozhattunk. Amellett, hogy nagy megtiszteltetés volt persze a részvétel, furcsa is volt kissé, hiszen a megszokott arcok mellett az Európa Kiadóval, a Neoton Famíliával vagy épp Freinreisz Károllyal és Takáts Tamással futottunk össze, s beszélgettünk is egy keveset a színpad mögött. Inspiráló volt látni, hogy a szórakoztatóiparban eltöltött több évized után is milyen átéléssel és koncentrációval készülnek egy-egy fellépésre. Persze azért másról is szólnak a fesztiválok, több ízben előfordult már, hogy a baráti zenekarokkal, mint a Brains, az Irie Maffia, a Pannonia Allstars Ska Orchestra, a Punnany Massif vagy épp a Fish összefutunk, s bizony a koncertek után hajnalig mulatunk.

- Melyik fesztivál áll a legközelebb a zenekarhoz?

- A veszprémi utcazene mindannyiunk nagy kedvence. Helyi erőként a kezdetek óta figyelemmel követjük, s látogatóként résztvevői is vagyunk a fesztiválnak, míg fellépőként négy éve kaptunk először lehetőséget arra, hogy bemutatkozzunk a nagyérdeműnek. Ugyan minden évben az egyik legnagyobb fellépésünknek számít a veszprémi Óváros téren celebrált koncert, mégis egyfajta intimitást sugároz, hiszen a család, a barátok előtt léphetünk színpadra. Jó érzés azt is látni, hogy heterogén a közönség, ritka ugyanis egy magunkfajta hip-hop csapat esetében hogy több korosztály is mosolyogva hallgassa a koncertjét. A fesztiválnak egyébként olyannyira nagy respektje van az országban, hogy bármerre is járunk, Veszprém hallatán mindenkinek az utcazene jut az eszébe a kézilabdázók mellett, ami valljuk be, igen komoly teljesítmény, s egyben bizonyítja, hogy komoly exportcikke a városnak. Nagyon szeretem egyébként emellett a kisebb fesztiválokat, mint a hajdúböszörményi Keksz vagy a vásárosfalui Vé Feszt, de említhetném a budapesti OSG-t, amelynek hivatalos dalát is mi írtuk Menthával.

- A hazai hip-hop közegben az elsők között voltatok, akik élő zenekarral léptek színpadra. Miért tartjátok fontosnak, hogy a dj-s koncertek mellett a jóval több próbát igénylő hangszeres kísérettel is bemutatkozzatok?

- Hosszú évekig a mi zenei stílusunkban klasszikusnak számító felállásban léptünk, ami egyszerűbb, s ami a koncertszervezők szempontjából korántsem mindegy, olcsóbb is volt. Szerencsére azonban két-három évvel ezelőtt eljutottunk egy olyan ismertségi szintre, hogy bizonyos koncerteken lehetőségünk nyílt a hangszeres kísérettel történő fellépésre. Sokat dolgoztunk a dalok áthangszerelésén a zenekarunkkal, amelyben a két gitáros mellett egy billentyűs, egy dobos és egy trombitás kapott helyett. Örömmel tapasztaltuk, hogy újfajta töltetet kaptak a nóták a hangszeres környezetben, ráadásul a közönség is vette a lapot, kedvelik az élő fellépéseket.

- Szakmai berkekben több ízben hallottam, hogy a Hősök országos sikerének egyik titka a webkettes alkalmazások okos és céltudatos használata, hiszen máshogy nem lehet hatékonyan elérni a fő célcsoportnak számító tinédzser korosztályt.

- Büszkén mondhatom, hogy 80 ezernél is többen követnek minket a legnagyobb közösségi portálon, ami azért többéves, kemény munka eredménye. Folyamatosan exkluzív információkat, tartalmakat osztunk meg a rajongóinkkal, ott debütálnak a klipjeink, s külön előny, hogy szinte élő kapcsolatot tudunk tartani a minket kedvelő fiatalokkal. Érdekesség, hogy az Artisjus, azaz a szerzői jogvédő iroda is készít már statisztikát arról, hogy mennyien lájkolnak egy-egy zenekart vagy előadót, azaz érezhetően kezdik komolyan venni ezt a területet is a szakemberek.

- Néhány hete jelent meg a Köpköde című dal, amelynek klipjében Fluor Tomival karöltve alaposan kiosztjátok a hazai popszakmát. Kevesen tudják, hogy nem újkeletű a barátságotok a Mizu című slágert is jegyző fehérvári fiatalemberrel. 

- Körülbelül tíz éve ismerjük egymást, az egyik koncertünk után keresett meg, s barátkoztunk össze még a kétezres évek első felében. Később rádióműsort is vezettünk közösen, s én mutattam be Pixának is, aki a mai napig a zenei alapjaiért felel. Szinte minden albumán együttműködtünk már egy-egy dal erejéig, csak épp akkoriban még kevésbé volt ismert előadó. Ezúttal egy formabontó nótára kért fel, amelyre örömmel mondtam igent, hiszen egyrészt közel áll hozzám ez a csipkelődős stílus, másrészt szerintem Tominak is jól áll, hogy beszól a valóságshow-hősöknek és az őt cinkelő celebeknek.




A beszélgetés zárásaként a Pannon Lapok Társasága SÉTA-táborának résztvevői is faggathatták a veszprémi/pétfürdői hip-hop brigád mikrofonzsonglőrét. A kifejezetten érdeklődő fiatalok kérdéseire Eckü a színpadon átélt bakikról éppúgy készséggel mesélt, mint a Comet-gálán produkált gatyaletolásról, valamint készülő, s a tervek szerint 2013-ban megjelenő ötödik Hősök albumról.

       
 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!