Sport

2010.12.09. 13:07

Abszolút verhetetlen - Gróf Brigitta idén csak a dobogó tetején állt

Veszprém - Emlékszik még a csokoládé, vagy a frissen sült kenyér ízére, de esztendők óta nem evett ilyesmit. Azt állítja, hogy sikereinek titka a rendszeres és kőkemény edzések mellett az étkezése.

Novothny Ottó

Az biztos, hogy valamit remekül csinálhat, mert elérte azt, amire kevesen képesek. Tulajdonképpen "egyesítette" a sportág összes nagyobb világszervezetét, hiszen valamennyi szövetségben egyetlen név szerepel az abszolút bajnok meghatározásánál: Gróf Brigitta.

A 38 esztendős balatonalmádi hölgyet szavakkal "megrajzolni", körülírni csak nehezen lehetne. Elöljáróban az összkép: arányos szép és nőies alak. A részletek: izmos lábak, elképesztően vékony, amolyan darázs derék, majd onnan férfiakat is irigylésre késztető széles vállakban végződő felsőtest. Mindehhez barna bőr és a bicepszeinek méltatása helyett is legyen elég annyi: néhány évvel ezelőtt fekvenyomó Európa- és világbajnoki címet szerzett.

Az elmúlt kilenc esztendőben azonban egyetlen sportágnak áldozta életét (ez egyébként az ő esetében szinte szó szerint értendő, a napi három önkínzó edzést a Top Gymben, vagy a vízhajtók szedését is figyelembe véve) a fitness figure-nak.

- Az első évben még csak edzegettem, aztán az összes hazai versenyt megnyertem - mesélte Gróf Brigitta, aki korábban karatézott, aerobikozott, úszott, de nem versenyszerűen.

- Egyetlen világszervezetnél sem köteleztem el magam, így mindenhová szívesen hívnak, én pedig örömmel teszek eleget az invitálásnak.

A Fitness Figure sportág vetélkedése alapfordulatokkal kezdődik, ami a testépítéshez hasonló. Itt a mozgáskoordináció, a csinosság, a nőiesség hozhat több pontot. Ezt követi a kötelező elemek bemutatása, majd a zenére előadott szabadgyakorlat. Utóbbiban akrobatikus és erőelemek váltják egymást, ám az összhatás a legfontosabb.

- Egészségmániás vagyok - vallotta be a hölgy, akinek gyakorlásait társa, Hajdú Sándor irányítja.

- Rájöttem, hogy az étkezés minősége minimum nyolcvan százalékban járul hozzá a jó teljesítményhez. Természetesen folyamatosan, évek óta diétázom, salátákat, zöldségeket, halat, csirkehúst eszem. Ez annak ellenére sem esik nehezemre, hogy fekvenyomó bajnok páromnak meglehetősen kalóriadúsan főzök, természetesen kóstolás nélkül, míg magamnak kalóriaszegény ételeket készítek.

A pár szeretne Amerikába, a sportág őshazájába is betörni, de egyelőre nem döntöttek ezzel kapcsolatban. Úgy látják, hogy ott elsősorban az számít, a versenyző Barbie-baba legyen és csak másodrendű a teljesítménye. A másik és egyre valószínűbb lehetőség, hogy Brigitta jövőre megvédi az idén szerzett öt világbajnoki abszolút első helyezését.

- Ez nem a fiatalok sportága, hiszen minél érettebb az izomzat, annál jobban értékelik - avatott a részletekbe a bajnoknő. - Nálunk 35 év alatt nem lehet nyerni, de van 45 esztendőnél idősebb bajnok is. Én is úgy tervezem, hogy addig csinálom, amíg kedvemet lelem benne. Ennyi év után már nagyjából tudom, hogy mire van szükségem ahhoz, hogy jól érezzem magam.

A testépítő szakedző bánata, hogy nem támogatja senki a versenyzését, ahogy azt is tisztán látja, hogy a nála sokkal kevésbé sikeres sporttársnői saját termeket alapítva remekül élnek ebből az üzletágból.

- Szívesen adnék tanácsokat mint személyi edző, akár a terheléssel, akár az étkezéssel kapcsolatban bárkinek - vázolta a lehetőségeket.

- Annyi tapasztalatom van már és tanultam is erről, hogy pontosan tudom, miként lehet szép eredményeket közösen elérni. Erre, itt a szűkebb környezetemben egyelőre nincs igény, sőt irigykedő megjegyzéseket is elsősorban hölgyektől kapok. Bevallom: évek óta nem engedtem el magam igazán, de ez nem esik igazán nehezemre, mert a színpadi mozgás, vagy a dobogó tetejére állás mindenért kárpótol - fejezte be Gróf Brigitta.

 

Gróf Brigitta világraszóló évet zárt. Júliusban Olaszországban az IBFA szervezet abszolút világbajnoki és Miss Universe címével kezdte a versenyszezont. Ezt követte az Ausztriában szerzett WFF világbajnoki cím. Újra Olaszország, ismét IBFA: abszolút világelsőség. Következett Szlovénia, ahol az IBFF abszolút aranyérmét is begyűjtötte. November végén pedig Németországban a NAC szervezet dobogójának legtetejére állhatott fel mint abszolút első és Miss Universe.

Egyébként a versenyen a saját kategória megnyerése után az összes bajnokot vetik össze és közülük választja ki a zsűri az abszolút aranyérmest. Az nyer, aki az ítészek szerint a legjobban képviseli saját kategóriáját. Brigitta fuvarszervező és olyan dolgozó nőnek tartja magát, akinek van egy hobbija, amelyben éppen a földkerekség legjobbja. Nagyon bízik benne, hogy utóbbit a szponzorok is előbb-utóbb értékelni fogják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!