Sport

2012.02.14. 17:09

Argentína bundával nyerte meg az 1978-as vb-t

Egy angol lapértesülés szerint manipulált csoportmérkőzést követően nyerte meg Argentína a hazai rendezésű labdarúgó-világbajnokságot 1978-ban.

MTI/Napló-online

Az express.co.uk című lap kedden tette közzé - Magyarországon pedig az index.hu-n jelent meg először -, hogy a házigazdák előre megbeszélték a peruiakkal az utolsó középdöntős csoportmeccs eredményét, majd 6-0-ás sikerükkel bejutottak a fináléba, amelyet 3-1-re megnyertek Hollandia ellen.

Genaro Ledesma perui szenátor hétfőn egy Buenos Aires-i bíróság előtt elismerte, hogy a két ország megállapodott: a peruiak legalább négygólos vereséget szenvednek - ezzel biztos döntőbe jutáshoz segítik ellenfelüket -, cserébe az argentinok átadnak 13 perui politikai foglyot. A szenátor szerint Jorge Videla argentin diktátornak szüksége volt a világbajnoki címre, hogy általa is javítsa országa rossz imázsát a világban.

Videó - Argentína-Peru 1978

Videó - Argentína-Hollandia 1978

Az 1978-as labdarúgó-világbajnokság Argentínában rendezték. A döntőben Argentína hosszabbítás után 3–1-re legyőzte Hollandiát, ezzel történetük során először diadalmaskodtak, emellett ők lettek az ötödikek (Uruguay, Olaszország, Anglia és az NSZK után), akik rendezőként győzni tudtak. A döntő az egész tornához hasonlóan ellentmondásos volt. A holland csapat azzal vádolta meg a házigazda argentinokat, hogy minden apró trükköt elkövetnek, hogy késleltessék a mérkőzés kezdését, kizökkentve őket ezzel a nyugalmukból. Ilyen apróságok voltak, hogy például később jöttek ki, mint ahogy a mérkőzés eredetileg kezdődött volna, vagy René van de Kerkhof csuklószorítóját kifogásolták. A döntőt, többek között Mario Kempes 2 góljával, aki egyben a torna gólkirálya is lett, hosszabbítás után Argentína 3–1-re nyerte Hollandia ellen. Ezzel Hollandia egymás után második vb-döntőjét veszítette el, másodszor a rendező ország ellen (1974-ben az NSZK győzte le őket). Miután Hollandia elvesztette a döntőt, úgy döntöttek, nem vesznek részt a díjátadó-ünnepségen. (Még több info a Wikipédia oldalán!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!