Sport

2012.03.05. 12:22

Bundesliga: szökik a Dortmund, leszakadnak az üldözők

A Bayern újabb tavaszi kudarca után a müncheni klub vezérkara már feladta a bajnoki cím elnyeréséhez fűzött reményeit. A Leverkusenben elszenvedett vereséget követően Christian Nerlinger sportigazgató az ARD tv-nek nyilatkozva kijelentette: a mai nappal elfelejthetjük a bajnokságot, a kritika megalapozott.

MTI

Tény, hogy a Bundesliga 24. fordulójában az élbolyból egyedül a Dortmund tudott nyerni, míg három üldözője egyaránt vereséget szenvedett. A sárga-feketék ezzel nagy lépést tettek bajnoki címük megvédése felé, hiszen a második helyezett Bayern előtt hét, a Mönchengladbach előtt nyolc, a Schalke előtt pedig 11 pontra nőtt az előnyük tíz fordulóval a bajnokság vége előtt.

 

 

Az első félidőben többet támadott, és Alaba, Robben, Müller, Gomez révén számos gólhelyzetet is kidolgozott Leverkusenben a Bayern, mégsem tudott előnyt szerezni - részben Leno bravúros védéseinek köszönhetően. Fordulás után viszont egyre jobban belelendültek a hazaiak, és Neuer kapus hibája után Kiessling megszerezte a vezetést. Az utolsó percben a kitámadó münchenieket lekontrázva, a felezővonaltól meglóduló Castro maga mögött hagyta Badstubert és Lahmot, a 16-oson belülre érve a vele felfutó Bellarabihoz passzolt, aki a tehetetlen Neuer mellett belőtte a Bayer második gólját.

A gyógyszergyáriak 2004 augusztusa óta, 14 egymást követő bajnoki meccsen nem tudtak nyerni a Bayern ellen. A negatív széria éppen akkor szakadt meg, amikor a münchenieknek minden pontra szükségük volna a Dortmunddal vívott párharcban. Karl-Heinz Rummenigge menedzser és Uli Hoeness klubelnök magába roskadva ült lefújáskor a BayArena lelátóján. Hogy a csapaton belül is pattanásig feszülnek az idegek, azt jól mutatta az egymást hibáztató Boateng és Müller ordítozása és kakaskodása egy veszélyes Bayer-helyzet után.

A Borussia Dortmud időnként nyomasztó fölényben játszott hazai pályán a Mainz ellen, ám az első gólra a 26. percig kellett várni. Kagawa levágódott lövése után Blaszczykowski elé pattant a labda, s ő 15 méterről nagy gól lőtt a jobb felső sarokba. A második félidőben is jobbára a hazaiak támadtak, ám sorra hagyták ki a helyzeteket. A januárban Dortmundból Mainzba távozott Zidan viszont a 74. percben - Szalai Ádám gólpasszát értékesítve - váratlanul egyenlített. Alig három perccel később azután Kagawa egy jobbról kapott beadást hat méterről védhetetlenül vágott be a mainzi kapu bal felső sarkába. A Borussia egymás után 18 bajnoki meccsen nem kapott ki, és 3 döntetlen mellett 15-ször győztesen hagyta el a pályát.

Nem éppen bajnokesélyes formát mutatott a sereghajtó Freiburghoz látogató Schalke, amely a sérült Huntelaart nélkülözve igen gyatra csatárjátékot produkált (Raúlt a második félidőben lecserélték). A lelkes hazaiak megérdemelten nyertek 2-1-re, s ezzel elkerültek az utolsó helyről.

Nem járt jobban a Nürnbergbe látogató Mönchengladbach sem: a csereként beállt Bunjaku a 87. percben mattolta a Bundesliga legszilárdabb védelmét (23 fordulóban mindössze 14 gólt kaptak a gladbachiak). Így a zöld-feketék továbbra is egy ponttal a Bayern mögött állnak a tabellán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!