Sport

2012.07.07. 06:38

Izomemberek újabb rekordjai

Veszprém, Balatonalmádi - Az ausztriai Horn városában rendezték meg a WUAP nemzetközi szervezet versenyét, az erőemelő és fekvenyomó Európa bajnokságot.

Novothny Ottó

A vetélkedésen a veszprémi és balatonalmádi izomemberek a hagyományoknak megfelelően ellentmondás nem tűrően szerepeltek és több alkalommal is a dobogó valamelyik fokára állhattak fel. Sőt, nem egy számban rekordokat is megdöntöttek.

Keszthelyi Csaba (veszprémi Top Gym klub, masters 75-79 éves korosztály, 75 kg-os súlycsoport) guggolásban 117.5 kg-ot teljesített, fekvenyomásban 92.5-et (új Európa csúcs), felhúzásban 147.5-et (új világcsúcs). Természetesem 357.5 kg-os produkciója aranyérmet ért.

Klubtársa a várpalotai Sztanke József (m55-59, 90) 250-el guggolt, 210-et nyomott fekve, majd 235-öt húzott fel, így 659 kg-os összteljesítménye a dobogó tetejére repítette. Az abszolút versenyben, amely minden résztvevő eredményét speciális  ponttáblázat alapján értékeli, a második helyen zárt.

A szintén Top Gymes Csetényi Róbert (seniormasters 35-39, 110) fekvenyomásban 215kg-al mindenkit maga mögé utasítva aranyérmes lett.

A balatonalmádi Herkules klub színeiben induló Kovács József (sm 35-39, 90) pontosan két mázsás emeléssel második helyen végzett.
 
Az ugyancsak Balaton-parti  Kajdi János (sm 35-39, +140) viszont 302.5 kg-os fekvenyomással megnyerte a versenyt.

Érdekesség, hogy ez saját korcsoportjában és a nyílt kategóriában is egyaránt a világ eddigi kimagaslóan legjobb teljesítménye, vagyis új világrekord.

Valamennyi említett sportember felkészülését az idén pihenő többszörös világ- és Európa bajnok Kupcsik László irányította.  

 


Erőemelésen belül és önállóan is

Az erőemelésben három számot kell teljesítenie a résztvevőknek. A guggolásnál vállra vett súllyal kell mélyre "lemenni", vagyis a combot a vízszintes alá kell hajlítani. A felhúzás számban földről felvett teherrel kell kiegyenesedni, a vállakat hátrahúzni. Szaknyelven az irdatlan mázsákkal kell rendesen "kiállni". A fekvenyomás viszont önálló szakág is. Ebben az esetben hanyattfekvésben villából kell kiemelni a súlyt, mellre engedni, majd vezényszóra kiegyenesíteni a könyököket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!