Sport

2012.09.18. 06:20

Motoros olimpia - Hatszáz kétkerekű érkezik a vébére

Várpalota, Veszprém - Az elmúlt években nem telt el úgy versenyszezon, hogy Markó István ne teljesített volna kiválóan az endurosok között. Az idén is így történt, ezért a "jutalom" sem marad el: a németországi világbajnokságra utazó magyar csapat tagja lehet a hatszoros magyar bajnok.

Novothny Ottó

Természetesen ebben a sportágban is folyamatosan érkeznek a fiatalok, akikkel aztán a nagy "öregek" megpróbálják felvenni a versenyt. A hazai bajnokságban is 17 esztendős ifjú vezet, szinte behozhatatlan előnnyel, de a 34 esztendős Markó István harcban áll a második, harmadik helyért. Ugyanakkor gépszerelésben a várpalotai sportember a legjobb.

- A Lipcse melletti versenyre szerdán hajnalban indulunk - kezdte Markó István. - Ezt a rendezvényt szokták a motorosok olimpiájának is nevezni, hiszen minden ország (ezúttal harmincnégy) ilyenkor összeszedi hat-hat leggyorsabb motorosát, hogy minél jobban szerepeljen a világbajnokságon.

Visszatérve a szerelésre, az enduro az a technikai sportág, ahol nincsenek társak, akik segítenének a műszaki problémák megoldásában.

- A hazai válogatók és versenyek után szerelési "vetélkedő" is volt - mesélte a vébé csapattag. - Két gumit kellett cserélni fékbetétekkel és légszűrővel. Erre negyedóra van megadva, én 14 perc alatt végeztem. Még egy társam zárt szintidőn belül, a többieknek közel húsz perc kellett a munkához.

Persze ezen a különleges "olimpián" nem ez jelenti majd a legnagyobb gondot, hiszen a hat nap alatt az egész éves magyar bajnoki távot kell végigszáguldani.

- A napi adag 300-350 kilométer között lesz - avatott a részletekbe a válogatott enduros. - Hét óra a szintidő, amit a fenyős, erdős terepen lehet és kell tölteni. Lesznek sajnos lápos, dagonyás részek is, ahol valószínűleg a fák gyökerei hamar előbukkannak majd, ugyanis a hatszáz motoros két kört megy, vagyis pillanatok alatt kialakulnak a mély nyomok, amely a legnagyobb nehézséget jelenti.

Könnyű kiszámolni: a fák és egyéb akadályozó tereptárgyak között ötven km-es átlagsebességet kell produkálnia annak, aki szintidőn belül szeretne célba érni.

- Iszonyú terhelés lesz, mert aztán másnap (a már említett negyedórás karbantartás után) ismét ott kell állni a kétkerekűn és harcolni az idővel és a tereppel. Mindezek ellenére szeretnénk a legjobb tíz között zárni, csapatonként az első öt endurost értékelik majd - fejezte be az elutazás előtti beszámolót Markó István.

 

Három éve ugyanaz a négyütemű

Markó István Husqvarna típusú négyütemű motorkerékpárral terepezik már három esztendeje. Ez a márka a BMW tulajdonában van és utcai próbálkozásai is vannak, de elsősorban versenygépeket gyárt. A várpalotai fiatalember hatszoros magyar bajnok, de emellett számtalan dobogós helyezést is begyűjtött már az elmúlt esztendők alatt. A világbajnokság szeptember 24-én kezdődik és 29-én végződik, naponta minimum hét órát kell a kétkerekűn töltenie a résztvevőknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!