Sport

2013.06.11. 10:29

A háttérember

Saját bevallása szerint inkább a háttérben szeret maradni. Csendben teszi a dolgát, képzi a fiatalokat és emellett versenyezni is eljár.

Novothny Ottó

A Bakony Judo Klub éppen húsz esztendővel ezelőtt alakult. Hárman voltak az alapítók: Végh József, Vadas Mercedes és Balikó András. Közülük ketten többször is beszámoltak már a klub sikereiről, terveiről, céljairól. 

Balikó András viszont ritkán kapott szót, hogy a sportághoz fűződő viszonyáról, múltjáról meséljen. Ezért most vele idéztük fel a BJK alapításának időszakát és eddigi történetét.  - Az Acsády iskolában iskolai versenyeken vettem részt, a sport mindig is vonzott - kezdte az egy danos mester.

- Apukám is bokszolt, talán innen eredt az egyéni küzdelem iránti kíváncsiság. Aztán 1984. február 5-én meghirdették a suliban a judo tanfolyamot és beiratkoztam. Ott ismertem meg Végh Józsit is, Lőrincz Dezső volt az edzőnk.

Balikó András lánya Fanni és fia Balázs is rendszeresen részt vesz a Bakony Judo Klub foglalkozásain (Fotó: Balogh Bea)



- A gyakorlások után gondolom kipróbálta magát versenyeken is.

- Egy esztendő után elindultunk különböző vetélkedőkön. Én az országos bajnokságokon a második, harmadik helyig jutottam. Mondhatni szinte örökös ezüstérmes voltam, de nem zavart, mert élveztem a társaságot, a közeget. 

- Aztán hárman kiváltak a Pápai SE-ből.

- Korábban sokszor mentünk el a környező klubokba, hogy tapasztalatokat szerezzünk. Közben titokban letettük a dan vizsgát, megleptük a hírrel mesterünket. Később alakult ki az igény, hogy lépjünk önálló útra. Ekkor határoztuk el hárman, hogy a Bakony Judo Klubban folytatjuk. Meghirdettük a lehetőséget az iskolákban és szép lassan beindultunk.

- Léphetett volna tovább a danok számában is, mégsem tette.

- Nem tartottam fontosnak. Mindig is a háttérben dolgoztam, szeretem amit csinálok. A foglalkozások vezetése mellett én is igyekszem rendszeresen versenyeken is bizonyítani. Legutóbb a mesterek tornáján ötödik lettem.  

- Fontos a példamutatás.

- Ebben egyetértünk. A klubban jelenleg ötven körüli a létszám és a fiatalok folyamatosan érik el a kisebb, nagyobb sikereket. Sőt, már vannak olyan tanítványaink is, akik külön iskolákat alapítottak így gyarapítva a tudásanyagot, miközben besegítenek nekünk. Szeretem a judot és ez az érzés már csaknem harminc esztendeje tart.  



Családja is szereti a cselgáncsot


Balikó András fia és lánya is "fertőzött" már, mindketten rendszeresen járnak az edzésekre. Sőt András felesége is lejárt a foglalkozásokra, de aztán az egyik családi akció nem sikerült túlzottan jól: a mester a kelleténél kicsit jobban megszorongatta párját, amit a hölgy egyik bordája bánt. Ugyanakkor András bízik benne, hogy hamarosan újra a teljes család az edzőteremben tölti majd a délutánokat. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!