Sport

2013.07.10. 10:01

Légibemutató a kaszáló felett

Nagy érdeklődés mellett zajlott a közelmúltban ötödik alkalommal megrendezett "Könnyű szárnyak" modellező kupa és találkozó az örvényesi fürdőtelep Tihany felőli oldalán lévő réten.

Győrffy Árpád

A Huszár Zoltán polgármester kezdeményezésére indult rendezvény az ország minden részéből érkezett résztvevőkön és családtagjaikon kívül nagyon sok nézőt vonzott a környékről és az éppen arra autózók köréből.

Mint az egyik szervezőtől, Simon Csabától megtudtuk, a versenyen olyan, másfél kilogrammosnál könnyebb tömegű, speciális műanyaghabból készült repülők vettek részt, amiket elektromos motorok hajtanak és szervokormányukat rádióval lehet irányítani. A kis repülők képességeit és a gazdáik, a pilóták tudását három kategóriában mérték össze. A feladatok megoldását nehezítette a néha 20-30 kilométer erősségű szél.

Az időre-célra vitorlázásnál fel kellett vinni a gépet megfelelő magasságba, majd a motorleállításától számított öt perc múlva kellett a célban leszállni. Ha valaki előbb, vagy utóbb ért le, az egyaránt hibapontot jelentett az eltérés másodpercei szerint, ahogy a céltól való távolság is. Ebben a versenyben a zalabéri Horváth Richárd (Rick) lett a legjobb, aki 6 másodperces idő hibával és a céltól való 2 méteres eltéréssel szállt le.

Kovács Csaba (Csabnet) egyik két pontot érő "hátas" repülése az örvényesi találkozón (Fotó: Győrffy Árpád)

A második versenyszám a kapurepülés volt, amiben felfújt műanyag pilonok között kellett átrepülni. Itt jobban pontozták, ha valaki nem a szembe- illetve hátszeles, hanem az oldalszeles kapukat választotta. Dupla pontot ért az is, ha a kapuk között hátára fordított géppel haladt át. A legjobb a budakeszi Kovács Csaba (Csabnet) lett, aki tíz "hátas", oldalszeles átrepülésével jelentős előnyre tett szert a többiekhez képest.

A harmadik feladat a szalaggyűjtés volt. Ebben pilonokra erősített piros, fehér és zöld szalagot kellett gyűjteni a gép után húzott papírhoroggal. Itt legjobban a zöld szalag begyűjtését díjazták, mert a helyzete alapján ahhoz kellett nagyobb ügyesség. A győzelmet ebben a számban a budapesti Franyó Zoltán (Franyesz) szerezte meg, aki 22 másodperc alatt három zöld szalagot gyűjtött be.

A legtöbb induló az első feladatnál volt, ahol harminchatan emelték fel és tették le a gépüket. A házigazda, Huszár Zoltán polgármester az idén is csak szervezőként vett részt a versenyben, mert egy rosszul sikerült próbán javíthatatlan sérülést szenvedett a repülője. Ahogy korábban, most sem szegte a kedvét a dolog. A fontos, hogy a jubileumi találkozó nagyon jó hangulatban zajlott és résztvevők jól érezték magukat - mondta.

A találkozó lebonyolítását a résztvevők mellett a helyi önkormányzat, több vállalkozás és magánszemély segítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!