Sport

2014.09.06. 11:31

Nyíltvízi junior úszó vb: aranyérmes a csapat

Balatonfüred – Az utolsó napra is maradt hazai aranyérem a Balatonfüreden zajló nyíltvízi junior úszó világbajnokságon.

MTI

Orbán Viktor indította az úszókat a füredi vb-n

Orbán Viktor miniszterelnök indította el a balatonfüredi nyíltvízi junior úszó világbajnokság harmadik számát, amelyet szombat délelőtt rendeztek.

Orbán Viktor miniszterelnök indította el rajtpisztollyal szombaton délelőtt a 2. FINA Junior Nyíltvízi Világbajnokság 7.5 km-es női számát. Az eseményen Cornel Marcolascu FINA elnök és Paolo Barelli FINA alelnök, valamint Kósa Lajos, a 2021-es úszó világbajnokság szervező bizottságának elnöke is részt vett.

A balatonfüredi esemény vasárnapig tart, ez az első világbajnokság a sportágban, amelynek hazánk ad otthont.

Orbán Viktor miniszterelnök rajtpisztollyal elindítja a nők 7.5 kilométeres versenyét a junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon, Balatonfüreden 2014. szeptember 6-án. Mellette Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke (b2) és Kósa Lajos, a 2021-es vb szervező-bizottságának elnöke (b). A miniszterelnök meglepetés vendég volt a világbajnokságon, sem a versenyzők, sem a közönség nem tudott érkezéséről. Orbán Viktor nem sajtónyilvános, baráti látogatást tett, s csak a közmédiának nyilatkozott röviden. A kormányfő eredeti programja szerint csak a rajton vett volna részt, ám a magyar hölgyek remek szereplése miatt megvárta a verseny végét. (MTI Fotó: Kovács Anikó)

A miniszterelnök a Kossuth Rádió Krónika című műsorának nyilatkozott a péntektől vasárnapig tartó balatonfüredi junior nyíltvízi úszó-világbajnokságon.

"Most, hogy egy kicsit jobb erőben vagyunk, lassan egy erős országgá válunk, az erőnket érdemes is megmutatnunk" - fogalmazott Orbán Viktor arra a kérdésre, miért vállalta el Magyarország, hogy negyven nap alatt megszervezi a versenyt.

A balatonfüredi Tagore sétány, valamint a Balaton remek helyszínt biztosított a 28 ország legjobb fiataljait felvonultató megmérettetésnek. A partra mobil lelátókat építettek, a versenyek részleteit a közönség kivetítők segítségével követhette nyomon. A legizgalmasabb a szombat dél-előtti futam volt. A junior lányok 7,5 km-es versenyén másfél másodperc döntött Kiss Nikoletta javára, a magyar úszó orosz vetélytársát utasította maga mögé. A dobogó harmadik fokára is magyar induló állhatott, Sibalin Flóra nagy hajrával szerezte meg a bronzérmet.

A hazai sikereknek ezzel még nem volt vége. A másnapi csapatversenyen Kiss Nikoletta bezsebelte második aranyérmét is, miután Kiss Attilával és Orosz Ádámmal diadalmaskodott a juniorok csapatversenyén. A három kilométeres viadalon a mieink az oroszokat előzték meg, a bronzérem Brazíliáé lett.

A pénteki nyitónapon orosz (Anton Jevszikov) és kínai (Sziju Jan) siker született a junior fiúknál, illetve az ifjúsági lányok megmérettetésén. Előbbiben Kiss Attila hetedik, Orosz Ádám 12. lett. Az ifjúsági lányoknál Sztankovics Dóra a 11., Ollé Mónika a 17. helyen végzett. A másik szombati versenyen, az ifjúsági fiúk öt kilométeres viadalán az amerikai Taylor Abbott győzött, megelőzve két kínai riválisát. A magyarok közül Drigán Zoltán a 15., Miksi Richárd a 30. helyen zárt.

Az utolsó számban, a vasárnap délutáni ifi csapatversenyen a Miksi Richárd, Drigán Zoltán, Sztankovics Dóra hármas negyedik lett, Kína nyert. Hazánk az előkelő második helyezést szerezte meg az összesített éremtáblán, csak a kínaiak szerepeltek jobban (egy ezüstéremmel).

A világbajnokság a csapatviadalok közös eredményhirdetésével zárult. Az ország, Balatonfüred és a versenyzők egyaránt remekül vizsgáztak. A nemzetközi szövetség vezetői kiemelten méltatták az eseményt és a szervezést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!