Sport

2015.01.11. 10:35

Fejlődő pápai judosport

Pápa - Sikeres esztendőt tudhat a háta mögött a Bakony Judo Klub: a nagy múltú pápai egyesület sportolói 2014-ben 34 versenyen álltak tatamira, amely már önmagában rekordnak számít a klub életében.

Polgár Tibor

Megkeresésünkre Végh József, a Bakony Judo Klub elnöke felidézte, egyesületük számára viszonylag korán kezdődött a versenyidőszak, hiszen Fábiánné Reiner Cecília aki kettős igazolással versenyzett pápai színekben már az év elején ezüstérmet szerzett a felnőtt Magyar Kupán. Az utánpótláskorú sportolóik versenyszezonja során elsősorban az országos diákolimpia döntők képezték a fő versenyeket.

- Szép eredményeket értünk el, melyek közül kiemelkedik Sági Dániel ifjúsági diákolimpiai bajnoki címe, valamint Székely Mária junior diákolimpiai ezüstérme. Felnőtt sportolóink is eredményesek voltak: a már említett Fábiánné Reiner Cecília bronzérmet szerzett a felnőtt első osztályú országos bajnokságon, majd Európa-bajnok lett a prágai veterán kontinensbajnokságon. Egyesületünk hét edzője tagja volt annak formagyakorlat csapatnak, amely nagysikerű bemutatót tartott a budapesti Grand Prix vasárnapi versenynapján. Továbbá Mezei Csaba és Mezei Lajos két ezüstéremmel tért haza a nyílt horvát kata bajnokságról - tekintett vissza Végh József.

Mint mondta, 2014-ben a küzdősport centrumban megvalósítottak egy olyan fejlesztést, mely komfortosabbá tette az ott folyó szakmai munkát: a 210 négyzetméter tatami alá egy 10 cm magas, rugalmas dobogó került, amely csökkenti a dobásokból eredő sérülésveszélyt.

A Bakony Judo Klub sportolói tavaly nagyon jó évet zártak. Idén hasonló sikerekben bízik az egyesület vezetése, amely ehhez igyekszik megteremteni a feltételeket
Fotó: Bakony Judo Klub

A Bakony Judo Klub tavaly két versenyt is rendezett Pápán. A II. Bakony Kupára közel kétszázötven sportoló nevezett, míg júniusban a Nemzetközi Játékfesztivál miniolimpiájának voltak részesei. Nyáron közös edzőtábort tartottak az Oroszlányi Judo Klubbal a Pápa közeli Nagytevelen, aztán ősszel elindultak a korosztályos országos bajnokságok.

- A sort Székely Mária U-23-as OB-n szerzett 5. helyezése nyitotta, majd Tóth Dorottya hozta haza az első érmet a serdülő országos bajnokságról. Utánpótláscsapattal vettünk részt a felnőtt másodosztályú országos bajnokságon, ahol Székely Mária és Vörös Seron ezüst-, Végh Ninett pedig bronzérmet szerzett a saját kategóriájában. A tízéves korosztály országos bajnokságáról Piriti Rebeka ezüstéremmel tért haza, de Szolga Larisza ötödik helyezése is nagyon értékes a 12 éves korosztály országos versenyén. A felnőtt korú sportolóink előbb a földharc országos bajnokságon szereztek öt érmet, ebből Szolga Gábor és Máté Szabolcs mindjárt a legfényesebbet. Aztán a harmadosztályú országos bajnokságról Kovács Gábor a nagyon értékes ötödik helyezést hozta haza, míg a Pápai SE színeiben induló Molnár Gergő a dobogó harmadik fokára állhatott fel - tájékoztatott a klubelnök. Az egyesület októberben nagysikerű formagyakorlat szemináriumot és nemzetközi versenyt rendezett Pápán, majd a Slovak Openen két ezüstérmet, egy negyedik, illetve egy hetedik helyezést szerzett a négyfős pápai judós csapat.

A bakonyaljai judoklub az őszi időszakban is több regionális meghívásos versenyen képviseltette magát a még kezdő sportolóival, akik szinte mindegyik megmérettetésen szereztek érmet.

- Igyekeztünk maximálisan kihasználni a Városi Küzdősport Centrum adta lehetőségeket, immáron több csoportban tudunk dolgozni a sportolókkal. Az előkészítő, úgynevezett ovijudo csoport munkájában Mezei Lajos irányításával Gajdosi Győző és Farkas Zoltán edzők vesznek részt. Az utánpótlás korosztályok edzéseit Balikó András, Dékány Attila, Kovács Gábor, valamint jómagam irányítom, míg a felnőttek edzésmunkájáért Mezei Csaba, Pillér Gábor és Vadas Mercedes a felelős.

- A korábbi évekhez képest előrelépésnek számít, hogy 2014-ben sportolóink több hazai és külföldi nemzetközi versenyen tudtak részt venni. Bízunk benne, hogy ez a továbbiakban is így lesz, sőt, talán még fokozni is lehet. Természetesen idén is az országos diákolimpiai döntők és korosztályos országos bajnokságok számítanak majd a fő versenyeknek, de a fiatalabb, kezdő sportolóknak is igyekszünk lehetőséget biztosítani a rutinszerzésre. Emellett persze a felnőtt korúak is kipróbálhatják majd magukat a számukra kiírt versenyeken - fogalmazott Végh József, aki külön köszönetet mondott a pápai önkormányzatnak és a Magyar Judo Szövetségnek a tavaly nyújtott támogatásért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!