Sport

2015.02.20. 11:20

Kuntic ajkai háborúja - Az edző a támadófocit szereti

Sokat futó, harcos, támadó csapatot ígér tavaszra Zoran Kuntic és a törzsdrukkerek hisznek neki, bíznak benne. Az FC Ajka, amely szombaton kezdi a fél évet, szurkolói találkozóján jártunk, s láttuk a múltat, a jelent és a jövőt is. Egyszerre.

Horváth Gábor

– Nagy tisztelettel köszöntöm a megjelent családtagokat – mondta mosolyogva kezdésként az első, de nem az utolsó jóízű kacagást kiváltva Kaibás Dezső elnök az FC Ajka NB II-es labdarúgócsapatának csütörtöki szurkolói találkozóján.

A hagyományos eseményen megjelent urak közül akad, aki 70 éve drukkol a csapatnak, így a családtag titulus egyáltalán nem túlzás és nem is üres. Ezt gyorsan megtapasztaltuk. Pedig a sporttelep tanácstermében elsőre óriási volt a kontraszt a megjelentek között. A szurkolókon első pillantásra látszott, hogy az évtizedes fali tablókon büszkén feszítő korábbi nagyságokat élőben látták játszani, s ők ültek szembe a húszesztendős életkort sem, vagy éppen meghaladó új igazolásokkal.

A család azért is volt találó kifejezés, mert nem voltunk sokan, azonban a mai Magyarországon rengeteg klub megirigyelné az ilyen kitartó, a futballt a szívükön viselő drukkereket, az ajkai nézőszámot, és nem mellesleg azt a kötetlen hangulatot, amelyben ez a találkozó lezajlott.

Szóval itt egy helyen volt a város labdarúgásának múltja, jelene, és jövője, s Zoran Kuntic remekül elkapta ezt az ajkai futballérzést.

– Január 9-én kezdtük a felkészülést, szerettünk volna két hetet Törökországban edzőtáborozni, végül itthon dolgoztunk – viccelődött a szurkolókat szintén nagy szívvel köszöntő vezetőedző, aki természetesen komoly dolgokról is szót ejtett. – Összességében pozitív az elmúlt időszak. A hozzáállással nem volt gond, de rengeteg játékos volt a télen beteg, illetve az időjárás miatt akadt lemondott meccs és elhalasztott edzés is. Erős ellenfelekkel akartunk mérkőzni, örülök, hogy NB I-es vetélytársak, a Pápa, a Diósgyőr és a Dunaújváros ellen is pályára léptünk. Úgy gondoltam, itt az ideje a frissítésnek, így 30 év feletti játékosok távoztak, és fiatalokkal erősítettünk – fogalmazott a szakember.

Zoran Kuntic (balra) vezető-, és Jákli Péter pályaedző: vajon mit hoz a tavasz? Kemény küzdelmet (Fotó: Penovác Károly)

Az FC Ajka a téli szünetben öt játékost szerződtetett, ők egyenként bemutatkoztak a jelenlévőknek.

Nagy Bálint Veszprémből érkezett, s korábban volt már az FC Ajka labdarúgója. Beszterczei Attila MTK-nevelés. Pál Dávid, aki játszott az NB I-ben, a Vasastól jött. Hozzá hasonlóan a szombathelyi Zsirai Martin is utánpótlás válogatott. A legfiatalabb, a még csak 19 éves Bölcsföldi Milán ajkai nevelés, Szombathelyről tért vissza.

Kuntic őszintén beszélt az újoncokról. – Bizonyítani akarnak, gyorsak, sokat tudnak futni és illenek az ajkai közegbe.

Utóbbival kapcsolatban megjegyezte, akadt olyan budapesti kiszemelt, akiről azért mondtak le, mert biztos volt benne, hogy a játékos nem bírná ki a plázák és plázacicák hiányát. „Zsivány gyerek”, „van esze a focihoz”, „udvarias”, „profi szemléletű” – a mester többek között ezeket a kifejezéseket használta az újakra, de a régiekről is szó esett.

A szurkolók bátran kérdeztek és észrevételeztek, nem rejtették véka alá azt sem, hogy tetszik nekik a Kuntic által eddig mutatott irány.

– Én a támadófocit szeretem, ez látszott ősszel is. Sok gólt lőttünk, igaz, sokat is kaptunk. A folytatásban megpróbálunk nagyobb hangsúlyt fektetni a biztonságra. Szombaton háború kezdődik, ezt kell mondjam, bár nem szeretem a szót, hiszen tudjátok, melyik országból származom. Hat csapat küzd majd a bennmaradásért – mondta a vezetőedző, aki rengeteg futást, fegyelmezettséget vár csapatától, s ha „belecsempésznek némi tudást” a játékba, nem lehet gond.

A téli edzésekre is kilátogató (!) szurkolók egyelőre elégedettek, úgy látták, hogy rengeteget dolgozott a társaság, s valaki meg is jegyezte: „Végre azt játssza a csapat, ami mi szeretnénk látni. Nem hátul passzolgatunk és nem tolódunk, hanem támadunk!”

Mint régen...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!