Sport

2015.06.09. 13:31

Piknikhangulat a mountain bike diákolimpia országos döntőjén

Veszprém - Négy Veszprém megyei bajnoki címnek és több dobogós helyezésnek tapsolhattunk a mountain bike diákolimpia országos döntőjében, amelynek a királynék városa adott otthont.

B. Virág Rita

A Veszprémi Kerékpáros Egyesület rendezte meg a 2014/15-ös tanév mountain bike diákolimpia országos döntőjét.

Hat korosztálynak, U9-től egészen az U19-ig, két kategóriában, nemenként biztosítottak bizonyítási lehetőséget.

A veszprémi Ko-lostorok és kertek festői környezete minden szempontból ideális helyszínnek bizonyult.

Az idei tanévtől kezdve megújult formában bonyolították le a versenyt: a területi döntőkről a licensz nélküliek (B kategória) juthattak tovább, míg a licenszes (A kategória) versenyzőknek ez nem volt kitétel.

A három ügyességi pálya kellően nehéz volt, nem is mindenki tudta hibátlanul teljesíteni
Fotó: Penovác Károly

A bringásoknak ügyességi és gyorsasági feladatokat kellett megoldani. Az ügyességi pályán szerzett hibapontokat büntetőmásodpercekre váltották, és ez alapján rajtolt a cross country verseny, ahol a legkisebbek 1,5, a nagyobbak 2,8, míg a legerősebbek 3,6 kilométeres körön versenyezhettek.

A szervezők három ügyességi pályát alakítottak ki, ahol párhuzamosan zajlottak az események, és így a viadal is gördülékenyen haladt. A VKE utánpótlás-szakágvezetője, Bokros Manassé kellő nehézségű pályákat alakított ki, hiszen csak kevesen tudták hibátlanul abszolválni azokat. Végül nemcsak az ügyességi pályák, hanem a meleg és a gyorsasági szakasz is szelektálta a versenyzőket.

A Veszprém megyei diákok összesen nyolc dobogós helyezéssel gazdagodtak. Az U11-eseknél, B kategóriában az ajkai Barka Fruzsina harmadik helyen végzett. Ugyanitt a fiúknál a szintén ajkai Szür Brendon országos diákolimpiai bajnoki címet ünnepelhetett. Rajta kívül a dobogó legalsó fokára állhatott fel az ajkai Monostori Noel is.

Az U13-asoknál, A kategóriában a balatonalmádi Bokros Csenge mindenkit maga mögé utasított és aranyérmet szerzett.

Egy korosztállyal feljebb, az U15-ösöknél, A kategóriában az almádi Kiss Kata Emma ezüstérmet vehetett át. Ugyanitt B kategóriában a veszprémi Sándor Kinga szintén második helyen ért célba. A fiúknál az U15, B kategóriában a veszprémi Vajda Gergő bajnoki címet szerzett.

A legidősebbeknél, B kategóriában a tapolcai Szipőcs Ádámot kell kiemelni, aki ugyancsak mindenkit legyőzött és első lett.

Elégedetten nyilatkoztak a szervezők

Tóth András, az esemény egyik koordinátora lapunknak elmondta, nagyon sokat dolgoztak azért, hogy sikeresen záruljon az országos diák-olimpiai döntő. Rengeteg tapasztalatot szereztünk, de nem elégszünk meg ennyivel. Szeretnénk jövőre még jobb versenyeket rendezni, és ehhez a résztvevők segítségét kértük, kérdőíves információgyűjtéssel fejeztük be a napot. Ezek segítségével fény derülhetett a hiányosságainkra. Örömmel számolhatok be arról is, hogy a tavaszi területi diákolimpia olyan jól sikerült, hogy egyre több fiatal választja az edzéseinket. Reményeink szerint ez a tendencia nem áll meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!