Sport

2015.12.27. 16:01

A nagy maratoni kaland - New Yorkban futott a veszprémi sportember

Veszprém - New Yorkban maratont futni nem mindenkinek adatik meg. A veszprémi Kavalecz Gábornak elsőre sikerült bejutnia az ötvenötezer induló közé. A nevét azonban senki se keresse az eredménylistán, ugyanis a futás idejére új személyazonosságot kapott.

B. Virág Rita

Kavalecz Gábor, a közgazdasági szakközépiskola testnevelő tanára az igazi, nagybetűs sportember. Kevés olyan veszprémi akad, aki még nem találkozott vele, Kava ugyanis minden valamirevaló sporteseményen rendre felbukkan, vagy szereplőként, sportolóként, edzőként, vagy nézőként. Heti hét-nyolc futóedzése mellett spinningedző, heti kétszer focizik, jégkorongozik és a szabadidejében nordic walking-tréner is. Teljesítette már az ironmant (2009) és ötször a maratoni távot is - a legutóbbit New Yorkban.

- Nagy vágyam volt, hogy részt vehessek a New York-i maratonon, futottam már Berlinben, Bécsben és persze Budapesten is. Londonban háromszor is sikertelenül próbálkoztam a nevezéssel. A New York-ira is több százezren próbálnak bejutni, de csak 55 ezer nevezést fogadnak el - kezdte a népszerű Kava, akit édesapja is elkísért, ezt az utat kapta fiaitól 60. születésnapjára ajándékba. Gábor barátaival - akiket ugyancsak jól ismerhetünk a veszprémi sportéletből -, Hencsei Lászlóval és Zsebe Gáborral együtt adta le jelentkezését a maratonra. Végül a szerencse a kiváló úszásoktató, Hencsei László mellé állt, akinek elfogadták a nevezését, de végül átadta az indulási jogot Gábornak.

- Én nem tudtam feldolgozni, hogy ő fut én meg nem, ő viszont túltette magát rajta - jegyezte meg viccesen Kava. Így aztán létrejött a személyazonosság-csere, persze csak a maraton idejére.

A viadal előtt bő egy hetet kalandoztak Gáborék New Yorkban és környékén. Részt vettek többek között a Brooklyn Nets-Chicago Bulls NBA-kosárlabdameccsen és a Buffalo-New Jersey NFL-jégkorongderbin is.

- Nagy élmény volt mindkét meccs, bár inkább színházi előadáshoz tudnám hasonlítani mindkettőt. A veszprémi kézisek találkozói után nekünk különösen szokatlan volt, hogy valódi szurkolás sem az NBA-ben, sem az NFL-ben nincs. Hatalmas kivetítőkön adják az instrukciókat a nézőknek, hogy éppen mit kiabáljanak. Ezek a mérkőzések az amerikaiak számára inkább társasági események, ahol jókat lehet enni és inni. Azt a tévéközvetítésekben nem látni, hogy az első soros VIP-vendégeket pincérek hada szolgálja ki, akik a pálya szélén lavíroznak a tálcáikkal. A meccseket elképesztő show veszi körül, hasonlót Magyarországon sehol sem látni, de maga a sportélmény inkább érdekes volt, mint izgalmas - mesélte a sportoló.

A maratonon ötvenötezer induló áll rajthoz. Az eseményt rendkívüli biztonsági intézkedések sora előzte meg. Minden egyes futóról fényképet készítettek, mindenkit átvilágítottak, és csakis átlátszó hátizsákban lehetett a résztvevőknek a szükséges holmijaikat a helyszínre bevinni. A szervezők hatalmas kamionokkal zárták le a pálya mentén a kereszteződéseket, és a megmérettetés ideje alatt tíz rendőrhelikopter pásztázta a környéket és a helyszínt.

- Az amatőr indulóknak egyáltalán nem könnyű. Míg a profiknak külön területet biztosítanak a bemelegítésre, a felkészülésre, addig az amatőrök tömött sorokban tolongva, szardíniaként összepréselődve várják a rajtot. A pálya sem könnyű, hiszen öt hídra is fel kell futni. Ugyan a táv végighalad a város legszebb nevezetességei mellett, és szinte végig, mindenütt zene szól, de keményen meg kell dolgozni a kilométerekért. Az utolsó négy kilométernél pedig kőkemény emelkedő jön, ami, megvallom, egyáltalán nem esett jól. Mondjuk, a helyi nézők fantasztikusak: mindenkit buzdítanak, megtapsolnak, és ha bárki fejében megfordulna az, hogy esetleg feladja, akkor a pálya mentén állók szinte továbblökdösik - mesélte Gábor.

Kava végül 2:51 órával teljesítette a távot, de persze ezúttal nemcsak az időeredmény volt a lényeges.

- Úgy gondolom, maga az út a cél. Vagy azt is mondhatnám, a verseny az igazi ünnep. Aki ezt nem érzi, az szenved futás közben és nem élvezi. Pedig ez a lényeg. Ezért edzünk, ezért küzdünk napról napra, hétről hétre. Az ünnepért magáért - fogalmazott.

Gábor New York után 2016-ban is szeretne egy maratont teljesíteni. Rómában még nem járt, ott szívesen lefutná a 42 195 métert.

 

A nagykövettel és Kokóval együtt

A nagy verseny előtti napon a New York-i magyar nagykövet, Kumin Ferenc baráti fogadásra invitálta a sportrendezvény magyar indulóit. Az eseményen nemcsak a főkonzul, hanem többek között az olimpiai bajnok ökölvívó, Kovács Kokó István is részt vett. A társaság aztán olyannyira összebarátkozott a nagykövettel, hogy ő saját kocsijával vitte szállásukra a veszprémieket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!