Sport

2017.03.08. 12:47

Szerdán utaznak a világjátékokra a padlóhoki-válogatott tagjai

Nagy az izgalom a Speciális Olimpia Téli Világjátékokra utazó padlóhoki-válogatott hat ajkai tagjánál.

Tisler Anna

Náluk jobban talán csak a két tartalék játékos izgul. A hat csapattag, Varga Csaba, Szigeti Balázs, Pelikán Barnabás, Török Bálint, Berkes László és Kalász Attila már biztos, hogy utazik, a két tartalék, Zalka Dávid és Berkes Márk csak akkor indulhat Grazba, ha valaki megbetegszik vagy megsérül, így nem tud a pályára lépni. Az olimpiához hasonlóan a világjátékokat is négy évente rendezik meg.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2009-ben már volt ajkai játékos, oda Kalász Attila utazott. Koreában négy évvel ezelőtt a csapat másik öt tagja vett részt. Mindkét bajnokságot a magyar válogatott nyerte. A tét nem kicsi. A csapat 14 tagjától sokan győzelmet várnak. Ők is szeretnék, ha ismét a dobogó legfelső fokáról hallgathatnák a magyar Himnuszt. A világjátékokat március 14 és 24 között tartják.

Már túl vannak az eskütételen, amely február 27-én volt Budapesten a Sándor Palotában. Ott találkoztak a válogatott többi tagjával. Az eskü szövegét meghatottan mondták. Ekkor mindenki átérezte, hogy mekkora a tét. A jó szerepléssel hazájuknak szereznek dicsőséget.

A sportolók már elkezdték a visszaszámlálást.

Válogatják, hogy milyen ruhákat vigyenek az útra, készítik a fényképezőgépet, megbeszélik a családdal és a barátokkal, hogy mi módon tartják a kapcsolatot, amíg kint lesznek. Azt már tudják, hogy a szállodából internetezhetnek. Ígérték, minden nap tesznek fel fotókat. Mivel a verseny helyszíne közel van, többen kiutaznak, hogy a lelátón buzdítsák a játékosokat.

A fiúk a Molnár Gábor általános iskola és speciális szakiskola egykori diákjai. A tanulásban akadályozott gyerekeket oktató intézményben 21 éve kezdődött a padlóhoki oktatás. Az intézmény diákjai más sportágakban már eljutottak a diákolimpia országos fordulójáig, más sportversenyeken is az élvonalban szerepeltek. A lehetőségről Gulyás Lajos hallott, majd tanulta meg a sportág alapjait. Gulyás Lajos a szakiskolában műszaki ismereteket oktatott, de kedvet érzett a sporthoz, és ahhoz, hogy a szakmai ismereteken túl más téren is lehetőséghez juttassa a fiatalokat, akik körülményeik miatt sok mindenből kimaradnak, ami másoknak talán természetes. Sokan kezdték látogatni az edzéseket.

Aztán jöttek a sikerek. Még többen kedvet kaptak. Utazhattak a versenyekre, ami szintén nagy élmény volt. Eljutottak olyan távoli városokba is, aminek létezéséről csak a tanítási órán hallottak. A sikerek hatására jobban kötődtek az iskolához, újabb barátságok születtek, majd jobban ment a tanulás is. Majd 2009-ben jött a hír, hogy Kalász Attila Amerikában a világjátékokon csapatával bajnok lett. A fiatal, aki még aktív sportoló, sokak példaképe lett. A fiatalabbaknak pedig reményt adott, ha kitartóak és szorgalmasak, akkor bármeddig eljuthatnak. A világbajnoki címig is.

- A kiutazó sportolók már befejezték a tanulmányaikat, de a sportág szeretete, a sikerek összetartják őket - fogalmazta meg Gulyás Lajos. - Mindannyian munka után sietnek az edzésre, amelyet annyira komolyan vesznek. Ha pár percet késnek, már  elnézést kérnek akkor is, ha rajtuk kívül álló okok miatt nem érkeztek meg időben. Ők nem nézik a falon az órát, hogy még mennyi idő van a befejezésig. Ha kell, estig maradnak, és gyakorolnak egy-egy mozdulatot, ameddig az nem megy.

Többen lakóhelyük labdarúgó csapatának is sikeres tagjai, és edzőjüknek elmondták, hogy a padlóhoki jóval nehezebb sport. Ott az első pillanattól az utolsóig oda kell figyelni és folyamatosan mozgásban lenni.

A padlóhokit, ami a jégkorong és a floorball elemeiből jött létre, a tanulásban vagy értelmileg akadályozottak számára találták ki. A játék lényege, hogy bottal kell az ellenfél kapujába bejuttatni a középen lyukas korongot. A korong közepébe teszik a játékosok a botot, amivel irányítják azt. Az ellenfél feladata, hogy saját botjával felüsse az ellenfeléét, megszerezze a korongot, és csapattársai segítségével ő juttassa be a másik csapat kapujába. Az ütések erősek, ezért a balesetek megelőzésére a játékosok arcvédőt viselnek.

A játék gyors, a folyamatos mozgás mellett figyelni kell az ellenfelet, és kitalálni, hogy milyen lépésre készül. A bot felütéséhez nagy erőre van szükség.

A játékosoknak többet jelent a sport, mint az egészségeseknek. Az állapotuk miatt több területen hátránnyal indulnak az életben. A sportban azonban eljuthatnak az olimpiai- vagy világbajnoki címig is. Nálunk nincs fegyelmezési probléma. Aki vállalja a sportolást, komolyan is gondolja. Ha kimegyek a tornateremből, akkor sem állnak le, hanem játszanak tovább. Meg akarják mutatni, hogy mire képesek. Azt pedig mindenki tudja, csak akkor lehetséges, ha a felkészülést is komolyan veszik. Várják a péntek délutáni edzést. Ez az életük egyik biztos pontja.

Tudják, szeretjük őket. Ha valakinek változik a teljesítménye vagy a magatartása, megkérdezzük az okát. Bíznak bennünk, elmondják, ha valami bántja őket.

Ha bármi gondjuk van, meghallgatjuk, segítünk. És ha öröm éri őket, együtt örülünk. Számukra különösen fontos, hogy megbízhassanak valakiben. A válogatottság pedig feledhetetlen élményt nyújt. Mit is jelent egy olyan, nehéz körülmények között felnőtt fiatalnak, aki talán a Balatonra sem gyakran jut el, az hogy elutazhat az Amerikai Egyesült Államokba vagy Koreába? Repülőn ülhet, szállodában lakhat? Stadionban, zsúfolt lelátók előtt mérkőzhet, majd a dobogó legfelső fokán hallgathatja a tiszteletére szóló magyar Himnuszt? Majd itthon fogadja a környezete gratulációját? - fogalmazta meg Gulyás Lajos.

Ők onnantól már a környezetük számára is bajnokok, akikre felnéznek, akiket elismernek.

Főleg az esik jól nekik, hogy az utánpótlás csapatnak, a mostani felső tagozatosoknak és szakiskolásoknak ők a példaképei. Az edzőmeccseket is velük játsszák.

A mérkőzésre az iskola több tanára is kiutazik, hogy a lelátóról nézzék végig azt, hogyan küzdenek a fiúk. Az ajkaiak március 14-én reggel fél kilenckor indulnak a versenyre a vasútállomásról. Sokan kísérik ki őket, hogy egy kézfogással, egy mosollyal bíztassák őket.

Nyugdíjban az edző

Gulyás Lajos, a szakiskola tanára hamarosan nyugállományba vonul. Február 13-án volt az utolsó munkában töltött napja.  1987 óta dolgozott az iskolában. Az elmúlt 21 évben tanévente 15-20 diák látogatta az edzéseket.

A tanár jelenleg szabadságát tölti. Pihenni még nem volt ideje, ugyanis a kiutazó csapat ügyeit intézi, edzést tart, készül a világjátékokra. Szeretné, ha fiatalabb kollega átvenné a csapat vezetését és a sportolók felkészítését. A sok és szép eredmény mutatja, hogy Ajkán van létjogosultsága a sportágnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!