Sport

2017.04.22. 06:45

Páratlan sikereket ér el a csabrendeki jiu jitsus

A Kisfaludy gimnázium negyedéves csabrendeki tanulója, Horváth Ferenc a ZR Team Farkasok brazil jiu jitsu csoport tagjaként hazánkban egyedülálló eredményeket ér el korosztályában.

Tóth B. Zsuzsa

Nemcsak megyénkben, hanem hazánkban sincs még egy junior brazil jiu jitsu-versenyző, aki olyan rangos Európa-bajnokságokon ért el érmes helyezést, mint ő.

Feri kötegnyi oklevél és rengeteg érem büszke tulajdonosa. Két éve Eb-harmadik, a következő évben második helyet szerzett, a közelmúltban rendezett grappling magyar bajnokságon GI és NOGI grappling junior fiú 90 kilogrammos kategóriákban is első lett. Néhány hónapja pedig három kategóriában ért el helyezést egy versenyen. Több mint négy éve sportol, kezdetektől a jiu jitsut választotta, mert tetszett neki a küzdő-sport. Megszerette, ma már naponta edz, a versenyre felkészülve sem torpant még meg sosem. Előfordult azonban, hogy letörte egy-egy kudarc.

A római Eb-n szerzett harmadik helyet saját súly- és korcsoportjában szerezte meg, aztán mivel dobogós helyezést ért el, indulhatott a csak korosztályos kategóriában is. Ott második lett, de nem volt elégedett magával. Vallja, hogy nehéz túltennie magát ilyenkor a kudarcon. A családja és csoporttársai mindenben mellette állnak, édesapja ott van a versenyein, mindent elkövet, hogy a fia elérje azt, amit neki nem sikerülhetett ebben a korban. Feri szerint a sporthoz és a sikerhez akarat kell és kitartás. Megtanít a küzdősport a másik ember tiszteletére, arra, hogy ne ellenségnek, hanem ellenfeleknek tekintsék egymást a versenyzők. Feri eddigi egyik legnagyobb eredményét egy budapesti bajnokságon szerezte, az a továbbtanulásba is beleszámít. Büszke még a tavalyi Eb-ezüstéremre, amelyet követően egy ötödik helyet is szerzett, a nagyobb súlycsoportúakat legyőzve.

Horváth Ferenc a legjelentősebb díjakkal Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Azt mondja, a verseny-sportban számára az étkezés szabályait a legnehezebb betartani. Nehéz lemondania az édességről, a csokoládéról, csipszről, sütiről, de a kenyeret és az üdítőket tudja mellőzni, csak vizet iszik. Sok zöldséget és párolt csirkemellet fogyaszt, alacsony zsírtartalmú sajtokat eszik. Rómában a verseny után azért elfogyaszthatott egy igazi olasz pizzát. A versenyeknek köszönhetően a környező szinte összes ország fővárosában járt már, és a látnivalókkal is megismerkedett. Azt mondja, ha már ott van valaki, ez csak szervezés kérdése. Lisszabon és Róma tetszett neki leginkább.

Következő célja, hogy már csak felnőttként versenyezzen. A junior kategóriának búcsút int, nagyobb kihívást jelent a világklasszisokkal versenyezni. Edzője Molnár Gábor, akivel többnyire Sümegen edz, viszont Csabrendeken már Feri edzi a fiatalabbakat, akik közül többek számára példakép. Jó tanuló, ebben szerinte szerepe van a sportnak is. Bár kevésbé szorgalmas, de jó a nyelvérzéke, angolt és németet tanul. Ami a továbbtanulást illeti, nem döntött még, de a sport mellett érdekli a programozás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!