Sport

2017.08.04. 13:16

A kapitány csodagólja - Märcz Tamás a parton és a vízben egyaránt remekül érzi magát

BALATONFÜRED Már nem húszévesek, de az automatizmusok működnek, és iszonyatosan jól érzik magukat a vízben. Interjú a Balatonban fantasztikus csavargólt szerző szövetségi kapitánnyal.

Horváth Gábor

Aki szerdán kilátogatott a balatonfüredi Tagore sétány előtt felépített lelátóra, igazi különlegességnek lehetett tanúja.

Két öregfiúk-vízilabdacsapat, az egyaránt a budapesti masters-világbajnokságra készülő Millennium és az Oázis játszott edző- (gála-) meccset egymással a Balatonon felépített pályán.

 

Az előbbiben nem akármilyen nevek kaptak helyet, voltaképpen az olimpiai bajnok magyar válogatott állt újra össze Kemény Dénes vezetésével.

A régi nagyok között ott volt az ötkarikás játékokat háromszor is megnyerő Ká-sás Tamás, Kiss Gergely, Molnár Tamás és Szécsi Zoltán, de az együttes tagjai közül mindenki büszkélkedhet legalább egy olimpiai arany-éremmel.

Balatonfüreden korábban még nem volt ilyen nagy az egy négyzetméterre jutó olimpiai bajnokok száma, ez az érdeklődésen is meglátszott, több mint ezer ember gyűlt össze, hogy a korábbi klasszis kedvenceket újra a vízben láthassa.

Nem maradt ki a buliból Märcz Tamás sem, aki ma már a magyar vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya. Az alig egy hete világbajno-ki ezüstérmet szerző csapat szakvezetőjét a gálameccs előtt kérdeztük.

Edzőként vagy játékosként, azaz a parton vagy a vízben érzi jobban magát?

- Azt kell mondjam, hogy a játékosoknak sokkal jobb, már csak azért is, mert a medencében hűvösebb van. Tréfát félretéve, mindkettőt nagyon szeretem, jó újra játszani, de nekem már az edzősködés a műfajom.

Nem volt nehéz fejben átállni? Egy esemény- és érzelemdús világbajnokságot követően húz ismét sapkát, és most nem adja, hanem kapja az edzői utasításokat.

- Nem, egyáltalán nem. Amikor beugrom a vízbe, olyan, mintha átkapcsolnának egy gombot. Úgy látom, a többieknél is így van ez. Remekül érezzük magunkat, jó a hangulat és működnek a régi automatizmusok. Persze közben már kicsit hevesebben ver a szívünk.

 

Úgy hallottam, több edzés-sel készülnek a jövő heti rajtra.

- Igen, tréningezünk, edzegetünk, de a vízilabda egy nehéz műfaj, tökéletes fizikai állapot kell hozzá, mi pedig már nem vagyunk húszévesek. Folyamatosan megy a felkészülés, dolgozunk, és ami igazán jó, hogy ez a munka most stresszmentes.

A világbajnokság történései még a fejében pörögnek, elemez, gondolkodik rajtuk?

- Persze, eszembe jutnak dolgok, de jelenleg nem ez-zel foglalkozom, belevetettem magam az Universiade-felkészülésbe (a XXIX. nyári Universiade augusztus 19. és 30. között lesz a tajvani Tajpejben, a magyar csapat kapitánya Märcz Tamás - a szerk.). A vb-mérkőzéseket szeptemberben kezdjük elemezni, bőven lesz mit.

Mit vár a mastersvébétől?

- Szeretnénk nyerni természetesen, igyekszünk kiszolgálni a közönséget, és közben arra is odafigyelni, hogy legyen egy kis izgalom, mert arra mindig szükség van.

A Füreden látottak alapján az ellenfeleknek nem sok esélyük lesz a Millennium ellen. Főképp, ha Kásás Tamás és Kiss Gergely úgy játszik, ahogyan azt az Oázis elleni gálameccsen tette. A találkozó legkülönlegesebb mozdulata azonban nem hozzájuk, hanem Märcz Tamás nevéhez fűződik. A szövetségi kapitány megmutatta, hogyan kell szépségdíjas csavargólt szerezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!