Sport

2013.01.02. 10:20

A lehetetlen ember

Veszprém - "Azt mondták az emberek, hogy nem lehet két különböző sportágban klasszis teljesítményt nyújtani. Én erre azt válaszoltam: oké, de én megpróbálom felrúgni ezt a szabályt és megváltoztatni ezt a gondolkodást."

Novothny Ottó

A bevezetőben idézett mondatot Nasser Al-Attiyah mondta évekkel ezelőtt, aztán belekezdett terve megvalósításába. A sportember a londoni olimpián bronzérmet szerzett skeet lövészetben, ezt megelőzően pedig 2006-ban rali világbajnok lett, majd öt esztendővel később a Dakar ralin is győzött.


Páll Zoltán megyei sportfőorvos lenyűgöző, magával ragadó személyiségnek ismerte meg a katari 39 esztendős fiatalembert. A leggyakrabban a veszprémi lőtér környékén találkoztak, hiszen Al-Attiyah éveken keresztül itt tesztelte terepautóját.

A szakorvos mesélte, hogy a katari reggelente körbejárta a stábot, köszöntött mindenkit, majd eltűnt, hogy tíz kilométeres futóadagját teljesítse. Végtelenül szerény és kedves figura, akit emelt hangon még senki nem hallott beszélni. Ugyanakkor önmagával és társaival szemben is szigorú, borzasztó fontosnak tartja a helyes táplálkozást, a hibátlan mentális és fizikai felkészülést. Minden jelentősebb verseny előtt több napra kolostorba vonul, ahol meditációval tölti az idejét.

 

Nasser Al-Attiyah és Páll Zoltán esztendők óta  ismerik egymást, a katari és a magyar jó barátok (Fotó: archív)

Egy interjúban mesélte, hogy még kisgyerek volt, amikor elhatározta, hogy autóversenyző szeretne lenni. Kemény munkával készült célja megvalósítására (más kérdés, hogy a feltételeket  könnyen teremtette elő, hiszen a katari uralkodó család tagja, de ezt soha nem árulja el senkinek, csupán elejtett megjegyzésekből sejti még közvetlen környezete is). Vallja, hogy a sikerhez a tehetség negyven százalékkal járul hozzá, a többi a kemény munka és a személyiség. 

Al-Attiyah vallja, hogy végtelenül fontos a csapat összeállítása, melynek vezetője szerinte jobban ismeri őt, mint ő önmagát. Gyakran vitatják meg a teendőket, de a szakemberekre hallgat abban, hogy mennyit kell aludnia, mennyit és mit kell ennie, innia, egyáltalán mire és mikor van szüksége a szervezetének ahhoz, hogy szinte hibátlanul "működjön". 

Saját bevallása szerint mindig óvatos, ha a Dakar ralin indul. Szerinte ebben nincs semmi meglepő: ha ugyanis valakiből hiányzik a félelem, akkor biztos, hogy előbb-utóbb hibázni fog. 

Nem véletlenül választott két olyan sportágat, melyek első látásra egymástól alapvetően különböznek: sportlövészet és rali. Ám, mindkettőhöz tökéletes koncentráció, hibátlan fizikai és mentális állapot szükséges. Ugyanakkor persze a kettő közötti eltérés is érdekes: a lövészet nyugodtságot követel meg, míg a vezetés kimondottan dinamikus, adrenalin "löketes" élmény. 

Al-Attiyah sportsikereinek köszönhetően természetesen az arab világ hőse, példaképe, de viselkedése, személyisége miatt az egész világon elismerik. Fontosnak tartja, hogy hazájában felhívja a figyelmet az egészséges életmódra, a rendszeres sportolásra. 



Közel tíz kilót fogy a Dakar alatt

Nasser Al-Attiyah különös élménynek tartja a dakar ralit. Elmondása szerint tizenkétezer kilométert kell vezetni tizenöt nap alatt, ami napi tizennégy órát jelent a kormánynál. Az autóban gyakran negyven-ötven fok meleg van. Folyamatosan kell étkezni és inni, utóbbiból naponta tizenkét litert. Hét és kilenc kilogramm között szokott fogyni a két hetes verseny ideje alatt. Ilyen terhelés mellett borzasztó fontos a táplálkozás és folyadékbevitel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!