Sport

2009.12.14. 13:08

A szabadban vagy teremben sportoljunk?

Nagyot változott a világ. És akkor most még csak nem is a rendszerváltásra gondolok. A mi időnkben (sajnos nem mostanában volt) a suli után addig nem mentünk haza, amíg egy jó kis foci derbit le nem zavartunk a kapuknak letett iskolatáskák között.

Kis Dezső

Télen jó néhányunk bizony szorult otthon az alaposan átázott cipők miatt. Nyáron meg azért, mert szét is rúgtuk azokat

Viszont volt magyar futball. Az egyesületek a toborzókon bőven válogathattak a tehetségesnek ítélt gyerekek között. A "játékos" ügynökök olykor még az utcákon, tereken is megszólíthattak ügyes srácokat. De ennek az időnek már régen vége.

Igaz, a foci még mindig a legnépszerűbb sportág kis hazánkban, de az arányok árulkodnak. A nagyjából mintegy (jóindulatúan) kétszázezerre tehető, igazolt és versenyszerűen sportoló, különféle korosztályú honfitárs közül minden második ugyan ezt a sportágat űzi, de ez a szám elszomorítóan alacsony. Más - fejlettebb testkultúrával rendelkező - országokban bizony ennél még a női focisták száma is sokkal nagyobb. És akkor még csak ne is abszolút, hanem népességhez viszonyított százalékban gondolkodjunk.

Németországban például hat és fél millióan kergetik a labdát lábbal. A teljes népesség tizenhárom százaléka! De vegyünk egy olyan országot, amelyben nincsenek akkora hagyományai az európai focinak, a soccernak.

Az Amerikai Egyesült Államokban tizennyolcmillióan - hatalmas nagy számban lányok és asszonyok - űzik ezt a náluk nem is olyan régen megismert játékot. S a jövendő anyukák bizonyára nem más sportág felé fogják irányítani csemetéiket

Ezekben az influenza vészes időkben érdemes arra gondolni, hogy a szabadban űzött sportágak mennyivel jobban felkészítenek, ellenállóbbá, állóképesebbé tesznek a fertőzésekkel szemben. Ennek ellenére - dacára a rendkívül szerény létesítmény-ellátottságnak - nálunk egyre jobban eltolódik az arány a teremben űzött sportágak felé. És még így is, a foci után második legnépszerűbb magyarországi sportágban, a kézilabdában csupán az ötöde, mintegy húszezer a résztvevőknek a száma. Az igazán klasszikus szabadtéri sportágban, az atlétikában pedig az aktívan sportolók száma alig haladja meg a háromezret

Igaz, a szülőknek sokkal kockázatmentesebb beterelni a gyerekeket a terembe (esetleg a tévé elé odaültetni...), mint kiküldeni a szabadba. Csak éppen arra nem gondolnak, hogy a fiatal korban megszerzett ellenálló képesség egy életen át elkíséri ez embert. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!