Sport

2017.06.12. 15:05

Az iskolák között a Báthory győzött a tájékozódási futó diákolimpia országos döntőjén

SOPRON Nagyszerű sikereket értek el a Veszprém megyei fiatalok a hűség városában megrendezett tájékozódási futó diákolimpia országos döntőjén.

Bényi Kálmán

A 2016/2017. tanévben Sopron adott otthont a tájékozódási futó diákolimpia országos döntőjének. A fiatal futók öt fiú és öt lány korcsoportban küzdöttek meg egymással a Magyarország Tájékozódási Futó Diákolimpiai Bajnoka címért. A rangos elismerésért egyéniben a rövid távú és a normál távú versenyszámban, míg csapatban a váltó versenyszámban indulhattak a megyei döntőkből feljutott ifjoncok.

A kétnapos program a sprintversennyel indult. A rövid távú pályák különleges élményekkel és kihívásokkal szolgáltak a gyerekek számára. A Veszprém megyei diákok nagyon kitettek magukért. Bálint Gergő szoros küzdelemben országos diákolimpiai bajnoki címet szerzett a legfiatalabb fiúk mezőnyében - a dobogó legfelső fokát mindössze 13 másodperces időelőny jelentette számára -, de további hét érem és oklevél is gazdára lelt körükben.

A képen a rövid távú és a váltóverseny Veszprém megyei díjazottjai láthatóak Fotó: Bálint Mónika

Rövid távú eredmények: FII. 1. Bálint Gergő (Veszprém, Báthory István Ált. Isk.). FIII. 2. Bálint Ádám, 6. Vincze Barnabás (mindketten Veszprém, Báthory István Ált. Isk.). FIV. 3. Angyal Dániel, 4. Bálint Benedek (mindketten Veszprém, Báthory István Ált. Isk.). NII. 3. Gaschler Emma (Veszprém, Szilágyi Erzsébet Ált. Isk.). NIII. 2. Lantai Lili (Veszprém, Hriszto Botev Ált. Isk.). NV. 6. Mérő Dominika (Veszprém, Vetési Albert Gimnázium).

A váltó versenyszámban Veszprém megye több csapatot is indított, közülük egy kimagasló siker született: a Bálint Benedek, Bálint Ádám és Péntek Márton összeállítású váltó (a veszprémi Báthory István Általános Iskola és a Lovassy László Gimnázium képviseletében) óriási hajrában ezüstérmes lett. Az előkelő helyezést 40 csapat közül vívták ki a fiúk.

A normál távú futamot másnap, a Soproni-hegység területén rendezték meg. Az ünnepélyes eredményhirdetésen Veszprém megyéből heten vehettek át érmet vagy oklevelet a rendezvény egyik fővédnökétől, Monspart Sarolta tájfutó-világbajnoktól.

Normál táv eredmények: FII. 4. Bálint Gergő, 6. Kovács Jeromos (Nemesvámos, Fehérlófia Waldorf Ált. Isk.). FIII. 2. Vincze Barnabás (Báthory). FIV. 4. Bálint Benedek. NII. 2. Gaschler Emma. NIII. 4. Lantai Lili. NV. 4. Mérő Dominika.

Külön említést érdemel az iskolák pontversenye, amelyen szenzációs veszprémi siker született. A diákolimpia országos döntőjében a szabályok értelmében a két egyéni versenyszám 1-8. helyezettjei iskolájuknak (10-8-6-5-4-3-2-1) pontot szereznek. Az értékelés győztese toronymagasan az 50 pontot szerző veszprémi Báthory István Általános Iskola lett, Angyal Dániel, Bálint Ádám, Bálint Benedek, Bálint Gergő és Vincze Barnabás érdemeinek köszönhetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!