Sport

2012.08.28. 19:05

Díszpolgár a kardvívó, Horváth Zoltán

Balatonfüred - Az ünnepi tudósításunkban már beszámoltunk róla, hogy a város képviselőtestülete a település díszpolgárává fogadott egy a városban született, de onnan már fiatalon elkerült sikeres sportolót.

Győrffy Árpád

Horváth Zoltán kardvívó 1937. március 12-én született Balatonfüreden, de még gyermekként elkerült a településről, amikor családja a jobb megélhetés reményében a fővárosba költözött. A Budapesti Vasas színeiben 1952-ben kezdett el vívni, majd öt évvel később a Budapesti Vörös Meteorban folytatta.

Húszéves korában már a felnőtt világbajnok csapat tagja volt, ugyancsak tagja 1960-ban Rómában a XVII. nyári olimpiai játékokon az első helyet megszerző kardcsapatnak Delneky Gábor, Gerevich Aladár, Kárpáti Rudolf, Kovács Pál és Mendelényi Tamás társaságában. Egyéniben ezen az olimpián a második helyet szerezte meg. Négy évvel később a tokiói olimpián a csapat az ötödik helyen végzett.

Horváth Zoltán élsportolói karrierje egy autóbaleset következtében 1964-ben véget ért, és 1966-ban végleg abbahagyta a kardozást. Az élet azonban úgy hozta, hogy megismerkedett a vitorlázás rejtelmeivel, annak szépségével, s a Balatonon éveken keresztül végigversenyezte az évadokat.

Horváth Zoltán jeles bélyeggyűjőô is. Az olimpiai és sportbélyegeken kívül klasszikus gyűjteménnyel is rendelkezik, amely jelentős filatéliai értéket képvisel. Rendszeresen részt vesz a Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetsége által szervezett eseményeken, előadásokat tart sportpályafutása emlékezetes eseményeiről.

Horváth Zoltán kitüntetésére a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör tett javaslatot. Kezdeményezésüket támogatta a Magyar Olimpiai Akadémia is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!