Phjongcshang 2018

2017.11.17. 19:58

Először indulhat afrikai bobcsapat a téli olimpián

Nigériai női bobos páros indulhat a phjongcshangi téli játékokon, ezzel ez az első afrikai csapat, amely ebben a sportágban olimpián szerepelhet.

A nemzeti sportági szövetség pénteken az Instagram-oldalán tett közzé egy fotót, amelyen a háromfős csapat tagjai egymás tenyerébe csapnak a sikeres kvalifikáció után.

Seun Adigun és Ngozi Onwumere, illetve a tartalék Akuoma Omeoga korábban atlétikai sprintszámokban versenyzett, a 100 méteren Afrika-bajnok Adigun ott volt a 100 méteres gátfutás mezőnyében a 2012-es olimpián. Dél-koreai részvételüket a Calgaryban lebonyolított kvalifikációs viadalon biztosították be.

A nigériaiak indulása sokakat a jamaicai bobnégyes 1988-as szereplésére emlékeztet. A csapat tagjai nem is küzdöttek az összehasonlítás ellen, közadakozásból jött össze nekik 150 ezer dollár, ebből fizették az edzések és a versenyeken való részvétel költségeit. Emellett intenzív marketingkampányt folytattak közösségi oldalakon, hogy komoly szponzorokat állítsanak maguk mellé.

A kormányos Seun Adigun áprilisban úgy nyilatkozott a BBC-nek, hogy olyan földrészről igyekeznek eljutni a téli olimpiára, amelyen még elképzelni is nehéz, milyen lecsúszni jégen 130-145 km/órás sebességgel, de a célja ennek ellenére az, hogy ezt a csapatot kijuttassa a phjongcshangi olimpiára. Otthon sokakat meglepett a sikeres kvalifikáció híre, mert nem is tudtak arról, hogy van bobcsapatuk.

„Őszintén, nem igazán vagyok biztos benne, hogyan is néz ki egy bobcsapat. De nem baj, hajrá Nigéria!” – írta az egyik hozzászóló a Twitteren.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában