Sport

2016.10.15. 17:26

Erre vártunk, fiúk! - Az év meccsét játszotta a Telekom Veszprém

Veszprém – Az év meccsét játszotta a Telekom Veszprém és a THW Kiel a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A pokoli küzdelemben a gigászok csatáját teljesen megérdemelten nyerte a magyar bajnok.

B. Virág Rita

Telekom Veszprém-THW Kiel 21:19 (13:10)

Veszprém, 5000 néző. V.: Horacek, Novotny (csehek).

Telekom Veszprém: MIKLER – MARGUC 5 (1), ANCSIN 5, Palmarsson 2, Nilsson A. 2, ILIC 4 (1), Ugalde 1. Csere: SCHUCH, TERZIC, Gajic, Chema, Sulic 2, Gulyás, Blagotinsek. Edző: Javier Sabate.

THW Kiel: LANDIN – Sprenger 1, Weinhold 1, TOFT HANSEN, WIENCEK 1, Duvnjak 2, Dahmke 1. Csere: VUJIN 7 (6), Bilyk 2, Nilsson L. 2, Zeitz 1, Brozovic, Santos, Ekberg 1. Edző: Alfred Gislason.

Kiállítások: 8, ill. 8 perc.

Hétméteresek: 3/2, ill. 7/6.

Három és fél éve, a THW Kiel volt képes utoljára győzni a Veszprém Arénában. Akkor a német sztáralakulat a négy közé jutástól ütötte el a veszprémi gárdát a Bajnokok Ligájában. Most nem ennyire kiélezett a helyzet, azonban a Telekomnak nagy szüksége van a pontokra a bivalyerős A jelű alakulatban, ráadásul a presztízs, a veretlenség megőrzése szempontjából is fontos volt a hazaiaknak a siker.

Nos, a házigazda keretében több érdekes változást is tapasztalhattunk a múlt heti Plock elleni csata után. Marko Kopljar kikerült a veszprémiek keretéből, ami valljuk be, egyáltalán nem meglepő, mert eddig semmi extrát nem mutatott a Barcelonától érkezett klasszis. Jó hír viszont, hogy felépült a sérüléséből Iváncsik Gergő és újra játékra jelentkezett Gulyás Péter is. Nagy László, akinek a jobb kezén az eltört ujjat három helyen kellett rögzíteni, viszont sajnos továbbra sem állt Javier Sabate edző rendelkezésére. Lékai Máté, aki Balatonfüreden húzódott meg, szintén a lelátóról nézte az összecsapást.

Ezúttal a szurkolókra sem lehetett panasz: a B-közép, vagy az O-szektor, percekkel a kezdés előtt fantasztikus buzdításba kezdett, „Veletek vagyunk, győzni akarunk!” - zengték a fanatikusok.

Ehhez a klub is hozzátette a magáét, pazar bevonulót koreografáltak, hidegrázós hangulat kerekedett pillanatok alatt.

A vendégektől hatalmas tapsot kapott Christian Zeitz, viszont az exveszprémi Marko Vujint, ahogy szokták, kifütyülték.

A drukkerek „Szurkolunk értetek, küzdjetek értünk!” felirattal üzentek kedvenceiknek.

Stílszerűen az egykori Kiel játékos, Palmarsson kezdte meg a gólgyártást, majd Mikler védett nagyot. Marguc pedig nem létező szögből dobott gólt.

A Kiel az első találatát hetesből szerezte, Vujin volt eredményes a 6. percben. Marguc kiállítását átvészelte a Telekom, Mikler egyszerűen megbabonázta a németeket és persze a védelem is végre azon a hőfokon pörgött, amire egész idényben vártunk. A támadó szekcióban Ancsint kell kiemelnünk, aki a 10. perc végére érve másodszor is Landin kapujába bombázott (4:1).

A német rekordbajnok első akció góljára a 12. percig kellett várni, Dahmke jegyezte azt. A veszprémi Nilsson is felavatta Landint, ráadásul Weinholdot ki is állították róla.

Óriási volt a küzdelem minden labdáért, gólért, Wiencek kínok kínját élhette át Ilic és Terzic között, de azért betalált, a túloldalon pedig Ilic is feliratkozott a góllövők közé (15. perc: 6:3).

Vujin két találata közé Nilssoné ékelődött be, Weinholdot újra kiküldték, majd újra Ancsin nevét skandálta a közönség. A rendkívül agresszívan védekezésnek meglett az eredménye, Marguc vihette a labdát az üres kapuig, és Gislason edző 9:5-nél elérkezettnek látta az időt, hogy magához rendelje övéit.

Ancsin meghálálta a bizalmat (10:5), a túloldalon Lukas Nilsson küzdötte át magát a veszprémi védőkön, Schuch bánta ezt, két percre leküldték a játékvezetők. Zeitz hozta közelebb övéit (10:7), majd Toft Hansen mehetett a kispadra, mert Palmarssonon taszajtott egy hatalmasat.

Kisebb hullámvölgybe ért a Telekom, ezúttal a nyakigláb Landin pillanatai következtek, s a védelem is meg-megingott, így a 24. percben újra szoros lett a derbi (10:9). Ancsin lendített egyet a szekéren, majd Nilsson A. harcolt ki hetest. Ilic a múlt heti plocki baki után simán bevágta a büntetőt (12:9). Bylik válaszolt azonnal, aztán Ilic zárta le a félidőt egy kipattanó labdából (13:10).

Lukas Nilsson bombája és Landin védései vezették fel a második felvonást. Schuch vágta földhöz Weinholdot, amiért mehetett is ki két percre, majd Vujin a negyedik hetesét is értékesítette (36. perc: 13:12). A játékvezetők zsinórban fújták a heteseket, Landin és Alilovic is megfogott egyet, Bylik átlövése viszont túljutott a gólvonalon, ahogy Palmarsson is bombája is.

Vujin hétméteresből egyenlített (42. perc: 15:15), a lelátókon zúgott a „Harcoljatok!”, azonban a kieli védelmen és Landinon egyre nehezebben fűzték át magukat a mieink. Sulic a legjobbkor villant, kétszer is, és 17:15-nél Gislason időt kért.

Marguc ziccerére Vujin büntetőből válaszolt, gigászi csata zajlott a pályán, a csapatok mindent beleadtak. Az Ancsin helyére beállt Gulyás fontos labdát szerzett, az indítást Ugalde váltotta gólra (19:16).

A Kiel egyik kulcsembere, Duvnjak az 52. percben tudta megszerezni első találatát, a túloldalon percek óta nem rezdült meg a háló. Duvnjak csendesítette el újra a nézőket (19:18), aztán újra hosszasan támadhatott a Kiel, ám Marguc roppant fontos pillanatban csent el egy labdát. Már csak négy perc maradt, amikor Nilsson harcolt ki hetest. Marguc hidegvérrel verte át Landint (20:18). Terzic a lehető legrosszabbkor vétett két percet érő szabálytalanságot, Ekberg biztos kézzel lőtte be az emberelőnyös szituációt (58. perc: 20:19). Ilic lökete Landinnal együtt vágódott a hálóba, Mikler pedig megfogta Santos próbálkozását, így eldőlt, hogy a Telekom az évad legjobb meccsén diadalmaskodott. Megérdemelten zúgott a vastaps és a „Szép volt, fiúk!” a lelátókról.

Javier Sabate: - Lenyűgözően kézilabdázott a THW Kiel. Olyan munka zajlik Kielben, amely biztosítja számukra, hogy a következő 5-6 évben is ott legyenek Európa élvonalában. A védekezésünk önbizalmat adott nekünk, Landin is csodásan teljesített, a beállósunk több próbálkozását is hárította, így nem alakult ki tetemes különbség. A második félidőben folytatódott a jó védekezése a két csapatnak. Ma mi voltunk a szerencsésebbek. Úgy érzem, sem Flensburgban, sem Plockban nem volt szerencsénk, de ma fordult a kocka. Büszke vagyok a csapatra, hiszen pontosan tudom, hogy milyen kemény munkát végzett. A Kiel remekül példázza azt, hogy nem a szezon elején kell jól teljesíteni, mert a végén lehet trófeákat nyerni. Nekünk is szükségünk van a türelemre. Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak, akik úgy buzdítottak minket, mint még soha.

Ancsin Gábor: - Örülök, hogy egy ilyen csapatnak lehetek a részese. Nem mindennapi volt, ahogy küzdöttünk egymásért, a győzelemért, átlépve minden nehézségen, sérülésen, betegségen. Azt hiszem, ez volt a kulcsa a mai sikernek.

Alfred Gislason: - Szoros meccs volt, nehezen lendültünk bele a játékba az első 15 percben, majd egyre jobban és jobban teljesítettünk. A második félidőben is végig ott voltunk a Veszprém nyakán, rendkívül szorosan alakult a végjáték. A hajrában azt hiszem, túl sok hibát vétettünk és ez a győzelmünkbe került.

Niklas Landin: - Nagyon nehéz találkozó volt. Nem kezdtünk jól az első félidőben, a sok fiatal játékosunk feltehetően megilletődött ebben a csodás atmoszférájú arénában. Ez is mutatja, hogy időre van még szükségünk, hogy tapasztalatot szerezzünk. Szerencsére nagyon hosszú ez a szezon, bőven van még időnk fejlődni. Nem vagyok boldog, de a védelmünkkel elégedett lehetek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!