Sport

2009.11.27. 04:46

Hóhér bőven akad, megoldás viszont nincs

Van néhány fontos dolog, amiről senki nem beszél a közelmúltban kirobbant futball bundabotránnyal kapcsolatban.

Horváth Gábor

A több ország több csapatának több meccsét érintő, rendkívül szövevényes ügy résztvevői példás büntetésre számíthatnak - jelentette ki határozottan az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA), amely az érintettek számára zéró toleranciát és kímélet nélküli bánásmódot helyezett kilátásba.

Épp, hogy azt nem mondta: a lebukott játékosokat felnégyeltetjük, a bírókat néhány jól irányzott korbácsütés után sötét zárkába csukatjuk, a csaló klubbok pályáit pedig sóval hintjük be.

Nagyon úgy fest a dolog, mintha a kontinentális szövetség valamit kompenzálni szeretne. Csak nem azt, hogy ők csupán másodikok ebben a nagy erkölcsi hadjáratban?

Az UEFA a német ügyészség nyomozásának kiszivárgását követően csapott az asztalra (igaz, azt állítja, már 2005 óta vizsgálódnak az ügyben), de a nagy felbuzdulás csak ideig óráig tudja elfedni a leglényegesebb kérdéseket.

Hogyan védekezett eddig a sportfogadásokat érintő szervezett bűnözés ellen a most a hóhér szerepére kézséggel jelentkező szövetség? Valóban fel tudják-e úgy göngyölíteni az ügyet, hogy a kishalak mellett a nagy tétben játszók is megkapják méltó büntetésüket. És végezetül: mi lesz az ügy lezárta után?

Bízhatnak-e a szurkolók kedvenc sportáguk tisztaságában? Tartok tőle, az UEFA-nál nagyon is félnek ezektől a kérdésektől, épp azért, mert pontosan tudják rájuk a válaszokat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!