Sport

2016.08.13. 20:04

Hungarian Baja - Száznegyven kilométer még hátra

Veszprém - Nyolcadik alkalommal látogatott el hazánkba és térségünkbe a Hungarian Baja tereprali-világkupa mezőnye, mely ezúttal harminc autós párost, öt kamionos triót és harminchat quadost, illetve motorost vonultatott fel.

Heffler Péter

A pénteki nyitány után a résztvevők megmutatták magukat Balatonfüreden, Balatonalmádiban és Balatonfűzfőn is, míg Hajmáskérnél egy tizenegy kilométeres, úgynevezett szuperspeciális várt a versenyzőkre, ahol egyébként látványos ugratót is kiépítettek a szervezők.

Az indulóknak szombaton kétszer kellett teljesíteniük a száznegyven kilométer hosszú pályát, melyet a Mikko Hirvonen - Michel Perin tudott le a leggyorsabban, mögöttük Bryce Menzies és Pete Mortensen, majd a Zapletal Miroslav - Momot Bartosz duó.

Ahogy azt korábban megírtuk, hazai versenyzőért is lehet szorítani a nyolcadik Hungarian Baja ralin, a balatonfüredi Osváth Péter Farnadi Ágnes kettős pedig alaposan kitett magáért, ugyanis a negyedik helyen állnak az összetett versenyben a második napot követően.

- Trükkös szakasz volt, néha a sár miatt nem volt tapadás, máskor meg a fű miatt, aztán megesett, hogy akkora tócsába mentünk bele, hogy másodpercekig töröltük a szélvédőt, és persze ez azzal is járt, hogy lassítani kellett. Nehéz szakasz volt, nagy kihívást jelentett, de éppen ezért tetszett nagyon. Érdekes egyébként, hogy annyira sokszor kellett lassítani, hogy folyamatosan azt éreztem, időt veszítek, ezért is lepett meg egy kicsit a szakaszgyőzelem – nyilatkozta a futamot vezető Hirvonen a verseny hivatalos honlapjának.

Osváth Péter versenyzéséhez még hozzátartozik, hogy a negyedik helyet egyelőre úgy sikerült megcsípni, hogy még állt is a pályán közel fél percet.

- Kikötöttem magam, szétnéztem, majd újból bekötöttem, és eltelt vagy harminc másodperc, mire rájöttem, hogy fölöslegesen álltunk félre. Jó rázós szakasz volt, de ez a tereprali. S hogy mi volt a szakasz tanulsága? Hogy itt nem kell annyira forszírozni a tempót, mint a raliban, mert ha ésszel mész, sokkal jobb eredményt érhetsz el – mondta Osváth.

A versenyzők vasárnap még egyszer teljesítik a száznegyven kilométeres szakaszt. Az autósoknál az abszolút sorrend a szombati nap után: Autósok: 1. Mikko Hirvonen, Michel Perin (finn, francia, Mini) 2. Menzies, Mortensen (amerikai, Mini) 3. Zapletal Miroslav - Momot Bartosz (cseh, lengyel, Mitsubishi) Kamionosok: 1. Martin Kolomy, David Kilian, René Kilian (cseh, Tatra) 2. Vrsecky, Kalina, Stross (cseh) 3. Macik, Mrkva, Tomasek (cseh, Liaz) Motorosok: 1. Xavier de Soultrait (francia, Yamaha) 2. Minaudier (francia, Husqvarna) 3. Barbier (francia, Suzuki RMX) Quadosok: 1. Josef Machacek (cseh, Yamaha Raptor) 2. Ventura (olasz, Yamaha) 3. Kubiena (cseh, Hawk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!